Καλώς ήρθατε

Τα Πάθη του Χριστού

Είναι γνωστό πιστεύω σε όλους μας το Θείο δράμα. Αυτές τις μέρες όμως σκέφτηκα κάπως διαφορετικά το θέμα αυτό.

Ας δούμε τον Χριστό από την ανθρώπινη πλευρά του, σαν Ιησού. Και ας αρχίσουμε από την προσευχή Του λίγο πριν την σύλληψή Του. Στο Ευαγγέλιο αναφέρεται πως ο ιδρώτας του έτρεχε σαν σταγόνες αίματος. Ίσως πρόκειται για παρομοίωση όμως ερευνητές γιατροί επιβεβαιώνουν πως αυτό μπορεί να συμβεί στο δέρμα επειδή σπάνε κάποια αγγεία από μεγάλη ψυχολογική ένταση. Συνεπώς η προσευχή Του είχε τόσο μεγάλη δύναμη και ψυχική φόρτιση που το ανθρώπινο σώμα Του δεν άντεξε.

Στη συνέχεια η ίδια η προσευχή δείχνει τεράστια ψυχική δύναμη και αποφασιστικότητα παρ' όλο που σε όλο το πρώτο μέρος της δείχνει μια φυσιολογική ανθρώπινη άρνηση στο μαρτύριο που θα επακολουθήσει. Φανταστείτε να ξέρατε ότι σε λίγες μέρες θα σας σταυρώσουν και ότι θα βιώσετε τον πιο δυνατό σωματικό πόνο πριν πεθάνετε. Όμως ο Ιησούς δείχνει μια εκπληκτική δύναμη και ουσιαστικά αποδέχεται αυτό που θα του συμβεί. Έτσι τον βλέπουμε ψυχολογικά έτοιμο την ώρα της σύλληψης και μέχρι το τέλος.

Αργότερα ξέρουμε ότι... ο Ιησούς "εφραγγελώθη". Το φραγγέλιο ήταν ένα είδος μαστιγίου που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι σε κατάδικους με βαριά εγκλήματα όπως φόνους κλπ. Αυτό αποτελούσαν από 3 δερμάτινες λωρίδες οι οποίες κατέληγαν σε μπαλίτσες από μέταλλο ή κόκκαλο. Έτσι αυτό το σύστημα ουσιαστικά ξέσκιζε και βυθιζόταν στη σάρκα του φραγγελόμενου προκαλώντας υπερβολικό πόνο και ίσως λιποθυμικό σοκ. Έτσι οι Ρωμαίοι φραγγέλωναν περίπου 20 φορές τους κατάδικους προκειμένου να μην πεθάνουν εκεί. Ο Ιησούς πιστεύεται ότι φραγγελώθηκε πάνω από 100 φορές.

Το αγκάθινο στεφάνι που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του δεν αφέθηκε απλά αλλά πιέστηκε ώστε τα αγκάθια να εισχωρήσουν στο δέρμα του κρανίου. Κάτω λοιπόν από το δέρμα υπάρχουν νεύρα τα οποία πρέπει να σκίστηκαν από τα αγκάθια προκαλώντας υπερβολικό πόνο στον Ιησού.

Ας περάσουμε τώρα στη σταύρωση. Η σταύρωση ήταν ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι. Θεωρείται ο πιο βασανιστικός θάνατος από όλους τους μέχρι τώρα γνωστούς τρόπους. Ερευνητές θεωρούν πως τα χέρια δεν καρφώνονταν στην παλάμη όπως θέλει η αγιογραφία ή η αγιογλυπτική αλλά στη βάση του αντίχειρα. Από εκεί περνάει το βασικό νεύρο του χεριού που καταλήγει στον ώμο. Σκίζοντας λοιπόν το καρφί αυτό το νεύρο προκαλεί τον πιο αβάσταχτο πόνο που μπορεί να βιώσει άνθρωπος. Επίσης θεωρείται ότι τα πόδια δεν καρφώθηκαν επάνω στο ξύλο αλλά εκατέρωθεν του κάθετου ξύλου, ένα από αριστερά και το άλλο από δεξιά. Τα καρφιά πρέπει να τα κάρφωσαν στο ύψος του αστραγάλου για να κρατάνε το βάρος του σώματος και να μην σκίζεται το οστό.

Μετά λοιπόν το κάρφωμα έρχεται η ακινησία και η ακατάσχετη αιμορραγία. Από το τράβηγμα του κορμού προς τα κάτω σφίγγουν όλο και πιο πολύ τα θωρακικά οστά και έτσι η λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς γίνεται με μεγάλη δυσκολία και αφόρητους πόνους. Κάποιοι ιατροδικαστές θεωρούν ότι ο Ιησούς εξέπνευσε από σοκ και από αιμορραγία.

Μέσα λοιπόν σε αυτόν τον όλεθρο του πόνου από την σύλληψή του έως τον θάνατό του ο Ιησούς χλευάστηκε και κατηγορήθηκε άδικα για αδικήματα που δεν διέπραξε. Είναι γνωστό πως πρόκειται για την μεγαλύτερη δικαστική αδικία όλων των εποχών. Από τη μία το φραγγέλιο, από την άλλη ο χλευασμός που δεν θα ανεχόταν ούτε ο πιο κατατρεγμένος άνθρωπος, από τη μία η αδικία και η μοναξιά που πρέπει να ένιωθε και από την άλλη η σταύρωση και το μαρτύριο.

Τι άλλο θέλει ένας άνθρωπος για να μισήσει τους άλλους ανθρώπους; Τι άλλο θέλει ένας θεός για να καταστρέψει με μια ματιά όσους τον αδικούν και πάνε να τον σκοτώσουν; Ένας άνθρωπος θα μισούσε και ένας ψεύτικος επίγειος θεός θα κατέστρεφε. Όμως ο άνθρωπος Ιησούς απέδειξε περίτρανα την Θεότητά του. Είπε "Δεν σας μισώ... σας αγαπώ", είπε "Πατέρα συγχώρεσέ τους... δεν ξέρουν τι κάνουν". Συγχώρεσε τους εχθρούς του... τους αγάπησε... τους αγαπούσε από την αρχή. Και μέσα στους πόνους, τους αφόρητους απέδειξε ότι είναι Θεός μεγάλος και αιώνιος.

Γι αυτό όταν πηγαίνουμε στην εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη ας συλλογιζόμαστε τι βίωσε αυτός ο άνθρωπος, και πόσο ταπεινώθηκε αυτός ο Θεός. Για εμάς... γιατί μας συγχώρεσε... γιατί μας αγαπάει!

Καλή Ανάσταση
από Θρησκεία

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

KAΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΕ !

Related Posts with Thumbnails