Το τοπίο ξεθολώνει σιγά σιγά. Η κρίση είναι εδώ και δρα καταλυτικά.
Πίεσε και πιέζει αφόρητα την ελληνική οικονομία και μαζί αποκάλυψε το νεοδημοκρατικό δημοσιονομικό ψεύδος.
Τα ελλείμματα και τα χρέη όχι μόνο δεν μειώθηκαν, ούτε καν ελέγχθηκαν. Ο «φίλος» Μπαρόζο, που χθες βραβεύσαμε για τις υποτιθέμενες «καλές» υπηρεσίες του, ό,τι ήταν να κάνει το έκανε.
Διευκόλυνε τον... κ. Καραμανλή το 2004. Ήταν αυτός που έστρωσε τότε το χαλί της δημοσιονομικής απογραφής και προσέφερε το ζητούμενο πολιτικό επιχείρημα της «προσαρμογής» και της «μεταρρύθμισης». Πέρασαν όμως πέντε χρόνια και «προσαρμογή» δεν είδαμε, ούτε μεταρρύθμιση. Και έτσι ο Πορτογάλος «φίλος» είναι υποχρεωμένος να απαιτήσει, εν μέσω κρίσης, ταχύτατη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών. Έθεσε επισήμως χθες και πάλι τη χώρα σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, ζητώντας μείωση των ελλειμμάτων κάτω του 3% στο τέλος του 2010, παρ΄ ότι γνωρίζει ότι η πραγματική οικονομία κινδυνεύει να βυθισθεί εν μια νυκτί. Καμία ανεκτικότης απέναντι στην Ελλάδα, κανένας συμβιβασμός με την Αθήνα είναι το δόγμα των Βρυξελλών.
Τώρα λοιπόν φαίνεται πως τελείωσαν τα ψέματα για τον κ. Καραμανλή. Είναι υποχρεωμένος εντός ολίγων μηνών να καταρτίσει και να εφαρμόσει, χωρίς ταλαντεύσεις, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ταχείας διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών. Που στην πράξη σημαίνει ότι στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα πρέπει να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό έναν άκρως περιοριστικό προϋπολογισμό για το 2010, ο οποίος να βεβαιώνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα υποχωρήσουν εντός δώδεκα μηνών κάτω του 3%.
O καθείς αντιλαμβάνεται ότι τούτη τη φορά δεν μπορεί να παίξει, όπως στο παρελθόν. Το πρόγραμμα ταχείας διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών για να τύχει της έγκρισης των Βρυξελλών αλλά και των δανειστών πρέπει να είναι αιτιολογημένο και αξιόπιστο. Να βεβαιώνει δηλαδή τους πάντες ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά και τα χρέη της.
Στο σημείο αυτό ακριβώς υπεισέρχεται η πολιτική. Μπορεί άραγε η κλονισμένη από τα σκάνδαλα και την ατελέσφορη πενταετία της κυβέρνηση Καραμανλή να σηκώσει το βάρος μιας τόσο βίαιης και τόσο γρήγορης προσαρμογής;
Δύναται να ξεπεράσει τα βάρη που την καταδιώκουν και να αφοσιωθεί σε μια προσπάθεια σωτηρίας της χώρας;
Διαθέτει αποθέματα δυνάμεων και όραμα πολιτικής ικανό να εμπνεύσει και να πείσει τον ελληνικό λαό για το αποτέλεσμα μιας τόσο μεγάλης διασωστικής προσπάθειας;
H πενταετής θητεία της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης δεν προσφέρει εγγυήσεις για το αποτέλεσμα.
Για τούτο και επιβάλλεται η προσφυγή στις κάλπες. Ο κυρίαρχος λαός θα αποφανθεί ποιος είναι ικανότερος να ηγηθεί μιας τόσο μεγάλης και κρίσιμης προσπάθειας.
Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα εκτεθεί το πρόβλημα πλήρως και θα περιγραφούν με σαφήνεια οι πολιτικές, τα μέτρα, το κόστος και η κατανομή των βαρών.
Αντώνης Καρακούσης στο Βήμα
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου