Καλώς ήρθατε

Όλοι στους Ευζώνους σήμερα!!!

Σήμερα Παρασκευή 24-4-2009 στους Ευζώνους, τιμάται η 68η επέτειος από τη μάχη των κατοίκων της περιοχής εναντίον των ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ κατακτητών.

Αγαπητοί συνέλληνες, ξεχάστε για λίγο τον Ηρακλείδη, τη Ρεπούση, τον Βερέμη, το Γιαννουλόπουλο, την Κουλούρη και τους λοιπούς της συμμαχίας των προθύμων και δώστε.. το βροντερό παρόν σας στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Ένα από τα χρονολογικά πρώτα και αξιόλογα επεισόδια της εθνικής αντίστασης όλων των Ελλήνων, είναι η μάχη των Ευζώνων της Παρασκευής 25 Απριλίου 1941 (Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής).

Την Κυριακή 20η Απριλίου 1941, ομάδα... ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό και υψώνει τη βουλγαρική σημαία.
Οι ηρωικοί κάτοικοι των Ευζώνων, με πρωτεργάτες τους Γιώργο Αθανασιάδη και Χρήστο Χιονίδη την κατεβάζουν.
Η πράξη αυτή εξοργίζει τους Βούλγαρους οι οποίοι πίστευαν ότι ο υποδουλωμένος πλέον λαός μας, θα δεχθεί μοιρολατρικά τις δικές τους επιβουλές.
Η απόπειρα εκφοβισμού των κατοίκων απέτυχε.
Ανήμερα της Παρασκευής 25 Απριλίου, μεγάλος αριθμός ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό.
Μετά από πολύωρη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν με κατοίκους του χωριού και πατριώτες από γειτονικά χωριά που έσπευσαν να βοηθήσουν, ακολουθεί πλιάτσικο, λεηλασίες και βιαιοπραγίες σε βάρος των αμάχων.

Συνελήφθησαν αρκετοί άμαχοι και μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γευγελή για να εκτελεστούν. Η διάσωσή τους έγινε από το κλιμάκιο της γερμανικής φρουράς που έδρευε στην Αξιούπολη, η οποία ειδοποιήθηκε από τον δεκαπεντάχρονο τότε Σωκράτη Ακριτίδη κάτοικο Μ.Δάσους, ο οποίος μετέβη στην Αξιούπολη με ποδήλατο.

Από τους ενόπλους κρατήθηκαν δώδεκα όμηροι οι οποίοι βασανίστηκαν επί τρεις μήνες φρικτά στις φυλακές της Γευγελής, με αποτέλεσμα ο Μιλτιάδης Κουρτίδης να υποκύψει από τα βαριά τραύματά του λίγες ημέρες πριν την αποφυλάκισή τους.
Στη μάχη σκοτώθηκαν οι Ευζωνίτες Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και Συμεών Ιωαννίδης, ενώ υπήρξαν πολλοί τραυματίες.

Οι Εύζωνοι τότε στάθηκαν, χωρίς υπερβολές, ως οι νέες Θερμοπύλες του έθνους και της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.
Έτσι θα στέκονται πάντα ως πραγματικοί ακρίτες των συνόρων και ασπίδα τους έθνους ενάντια σε κάθε ξένη επιβουλή.
Όλοι λοιπόν σήμερα στους ηρωικούς Ευζώνους για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων και να αναπνεύσουμε τον καθαρό αέρα της ελευθερίας.

Αναστάσιος Καζαντζίδης
Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος

Πηγή: εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ του Κιλκίς
από taxalia

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails