Κατασκευάστηκε για να στεγάσει τους αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και όπως δείχνουν τα γεγονότα ήταν… μιας χρήσης. Όσοι είχαν την ευκαιρία να μείνουν εντός, την περίοδο του Αυγούστου του 2004 είχαν διαπιστώσει όχι μόνο ότι πρόκειται για μία κατασκευή με πολλές ελλείψεις, αλλά και εντελώς πρόχειρη.
Το έργο ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με το σκεπτικό ότι μετά θα πήγαινε σε δικαιούχους που κατέβαλλαν εισφορές στον Οργανισμό. Έτσι και έγινε. Περίπου δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς το Χωριό κατοικήθηκε, όμως οι μαθητές κάνουν μάθημα σε… κοντέινερ, πολλά σπίτια βάζουν νερά από τα ταβάνια, οι τοίχοι είναι χωρίσματα με γυψοσανίδες και άλλα τέτοια που μόνο για κατοικίες δεν είναι.
Οι περίπου 10.000 κάτοικοι τα... έχουν δει όλα. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και καθημερινά και λύση δεν έχουν. Με δικά τους συνεργεία προσπαθούν να επισκευάσουν τα σπίτια τους μήπως και κάποια στιγμή καταφέρουν να τα κατοικήσουν.
Αντί λοιπόν να βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι σε έναν πρότυπο οικισμό με ανέσεις, χώρους άθλησης, περιπάτου και ξεκούρασης, είναι σε έναν χώρο χωρίς ασφάλεια αποκλεισμένοι στα ίδια τους τα σπίτια, χωρίς αστυνόμευση και χωρίς… όνειρα.
Ο ΣΚΑΪ, που αναλαμβάνει δράσεις και αναδεικνύει τα προβλήματα, βρέθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό με σκοπό να προβάλλει από κοντά τις ελλείψεις. Ελλείψεις για τις οποίες θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ελάχιστες εφημερίδες είχαν προβάλλει την κατασκευαστική περίοδο.
Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι αν ρωτήσει κάποιος τη Φάνη Πετραλιά για όλα αυτά, θα τα βρει όλα καλά…
από greek-olympics
Καλώς ήρθατε
5 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Ελλαδάρα, με τις αναθέσεις σου
Έχω την αίσθηση ότι παρασύρεστε κάπως. Ο λόγος προφανώς είναι διότι δεν έχετε επισκεφθεί το Ολυμπιακό Χωριό και ενστερνίζεστε εκπομπές οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα. Θα μου επιτρέψετε - γνωρίζοντας τα πράγματα καλύτερα σαν κάτοικος αλλά και διαχειριστής της ιστοσελίδας "Τα Νέα του Ολυμπιακού Χωριού" www.olympicvillagenews.gr - να σχολιάσω κάποια επί μέρους από την παραπάνω ανάρτηση:
[...όπως δείχνουν τα γεγονότα ήταν… μιας χρήσης...και εντελώς πρόχειρη.]
Τουλάχιστον κατασκευαστικά τα σπίτια μας δεν έχουν λιγότερα ή περισσότερα προβλήματα από ότι ένα σπίτι της αγοράς. Είναι γεγονός πως υπάρχουν κατασκευαστικές ατέλειες όχι όλες μεγάλες και όχι σε όλα τα σπίτια. Γεγονός είναι ότι δεν είναι ...μιας χρήσης. Ο οικισμός έχει τον μεγαλύτερο αντισεισμικό συντελεστή στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Επαναλαμβάνω: και βέβαια έχει ατέλειες...
[...όμως οι μαθητές κάνουν μάθημα σε… κοντέινερ, ... οι τοίχοι είναι χωρίσματα με γυψοσανίδες και άλλα τέτοια που μόνο για κατοικίες δεν είναι.]
Πράγματι οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ καθώς ο Ο.Σ.Κ δεν προέβλεψε ορθά τις αίθουσες για μια πόλη 10.000 κατοίκων. Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει εργασίες για νέες αίθουσες και σύντομα ευελπιστούμε θα εκλείψει το φαινόμενο. Όσον αφορά τις γυψοσανίδες η επιλογή έγινε προφανώς λόγω της σεισμικότητας της περιοχής αλλά και για τη μείωση απωλειών ενέργειας. Στις περισσότερες σύγχρονες κατασκευές προτιμάται το υλικό αυτό λόγω των ιδιοτήτων του σχετικά με την μείωση κατανάλωσης των πηγών ενέργειας.
[...Ο ΣΚΑΪ, που αναλαμβάνει δράσεις και αναδεικνύει τα προβλήματα,...]
Δυστυχώς ο ΣΚΑΙ και ο κύριος Πορτοσάλτε δεν ήταν τόσο ενημερωμένος όσο θα έπρεπε για να διατηρήσει τις ισορροπίες στο live που έκανε. Και βέβαια άθελά του και εκείνος και εσείς στην παρούσα ανάρτηση ισοπεδώνετε μηδενιστικά το Ολυμπιακό Χωριό σαν ...μιας χρήσης.
Θα χαρώ να σας ξεναγήσω σε μια βόλτα κοντά μας.
[Όσον αφορά τις γυψοσανίδες η επιλογή έγινε προφανώς λόγω της σεισμικότητας της περιοχής αλλά και για τη μείωση απωλειών ενέργειας. Στις περισσότερες σύγχρονες κατασκευές προτιμάται το υλικό αυτό λόγω των ιδιοτήτων του σχετικά με την μείωση κατανάλωσης των πηγών ενέργειας.]
Ποιός σου το είπε αυτό;;; Η γυψοσανίδα σαν υλικό το μόνο πλεονέκτημα που έχει, είναι το κόστος αγοράς και τοποθέτησης και η οικονομία χρόνου. Μόνο για τον εργολάβο δηλαδή. Για εξοικονόμηση ενέργειας τοιχοποιία από τούβλα και όσο το δυνατόν περισσότερη μόνωση. Άντε, χαριστικά να βάλεις γυψοσανίδα για τα εσωτερικά χωρίσματα.
Κατά τα άλλα φίλε εμείς λυπόμαστε να τα διαβάζουμε αυτά αλλά τί να πω, εσύ που το ζεις κάτι θα ξέρεις καλύτερα.
Πάντως διάβαζα ότι οι κάτοικοι έχουν παράπονα από τον Δήμο για την καθαριότητα, πολλοί κοινόχρηστοι χώροι είναι βρόμικοι σκοτεινοί και κατεστραμμένοι, επικίνδυνες παιδικές χαρές κλπ. Μια πόλη δεν είναι μόνο τα σπίτια!
[...Άντε, χαριστικά να βάλεις γυψοσανίδα για τα εσωτερικά χωρίσματα....]
Φίλε μου, μα ...για τα εσωτερικά χωρίσματα μιλάμε. Αν μιλάγαμε για τα εξωτερικά θα ήτανε παράγκες(!), ΟΧΙ σπίτια. Τα σπίτια εξωτερικά είναι μονομπλόκ (κουτί) μπετόν, από τον ψηλότερο όροφο έως το υπόγειο, χωρίς πέδιλα, και έχουν υπολογισθεί για σεισμικές επιταχύνσεις 0,45 (μεγελύτερος συντελεστής και από αυτόν της γέφυρας Ρίου - Αντιρίου). Αυτό θα μπορούσε να μεταφρασθεί "εικαστικά" σε περίπου έως και 7,6 Ρίχτερ. Όσον αφορά τη σεισμικότητα πρέπει να ξέρεις ότι τα περισσότερα ατυχήματα σε "μικρούς" σεισμούς συμβαίνουν από τις αποκολλήσεις και τις πτώσεις σοβάδων και τοιχοποιίας.
[...Για εξοικονόμηση ενέργειας τοιχοποιία από τούβλα και όσο το δυνατόν περισσότερη μόνωση...]
Φίλε μου η γυψοσανίδα, ως αδρανές (νεκρό) υλικό αντανακλά στον χώρο χωρίς απώλειες ο,τι της δώσεις (ψύξη ή θέρμανση). Αυτό σημαίνει λιγότερο πετρέλαιο (ή φωταέριο) και βέβαια μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.
Δημοσίευση σχολίου