Η κυρίαρχη παράμετρος στην περίπτωση δημιουργίας ενός νέου κόμματος συνίσταται στην απάντηση τεσσαρων υποπαραμέτρων. «Ποιοι» ,«Τι»,«Γιατί» ,...« Χρηματοδοτική πηγή».
Εχθές το απόγευμα, στο Μουσείο Μπενάκη, ανακοινωθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού σχηματισμού, με την ονομασία "Δράση". Ας δούμε αναλυτικά τις τέσσερις υποπαραμέτρους .
«Ποιοι»; Πρωτεργάτες του οι κ.κ. Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Γιάννης Μπουτάρης. οι δύο πρώτοι συναγωνίζονται στήθος - στήθος για την πρωτιά στο βιβλίο Γκίνες στην κατηγορία ....«Γυρολόγοι της πολιτικής».
Μέχρι στιγμής προηγείται ελάχιστα ο κ. Μάνος καθώς στα 30 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική έχει περάσει κατά σειρά από τη Νέα Δημοκρατία, τους «Φιλελεύθερους», το ΠΑΣΟΚ και τώρα ετοιμάζεται να προσθέσει στο βιογραφικό του και την ....«Δράση».
Ο κ. Κοντογιαννόπουλος υστερεί... κατά τι , αφού έχει περάσει μόνο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εξακολουθεί να έχει… φιλοδοξίες μέσω της...«Δράσης». Τέσσερα- τρία υπέρ του κ. Μάνου.
Ο τρίτος της… παρέας, ο επιχειρηματίας Γ. Μπουτάρης, προσπαθεί απεγνωσμένα την τελευταία δεκαετία να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά τώρα κάνει πιο μεγαλεπήβολα σχέδια.
Και οι τρεις έχουν μηδαμινή απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχουν αποδοκιμαστεί σκληρά, όπως συνέβη το 1996...
«Τι» ; Σύμφωνα με την διακήρυξη τους ...ευαγγελίζονται αλήθειες, προοπτικές και δημιουργίες. Αναγνωρίζουν ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι συνδεδεμένο με μεταρρυθμίσεις.
Σύνθημα τους τα .... τρία «Π». Περιβάλλον, Πολιτισμός, Παιδεία.Όλως τυχαίως η θητεία τους στην πολιτική σκηνή ,(καθώς τους δόθηκαν οι ευκαιρίες στους αντίστοιχους τομείς) έχει χαρακτηριστεί από παταγώδη αποτυχία .Η θητεία τους ξυπνάει «κακές μνήμες» στους Έλληνες.
Κρατούν το δόρυ τους σαν σύγχρονοι «Δον Κιχώτες» κυνηγώντας όχι ανεμόμυλους αλλά τους ίδιους τους εαυτούς τους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο οποιοσδήποτε έλλογος πολίτης όταν ακούει ότι βασική αρχή τους είναι να έρθουν σε ρήξη με τα γρανάζια και τις πολιτικές του στείρου εγκλωβισμού στο σύστημα.
Μα γρανάζια και μάλιστα ... λιπαινόμενα δεν υπήρξαν επί σειρά ετών και οι ίδιοι;
«Γιατί»; Σύμφωνα με την γλώσσα του ...άσπρου κολάρου, θα είναι κόμμα-καταλύτης για την πραγματοποίηση του αυτονόητα «σωστού».Για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο, το νέο αυτό κόμμα θα πρέπει να διαθέτει έναν κρίσιμο μοχλό.
Αυτός ο μοχλός δεν μπορεί παρά να είναι η συμπλήρωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του πρώτου κόμματος, ώστε να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Σύμφωνα όμως με την γλώσσα της ....αλήθειας , το κόμμα αυτό δημιουργείται εξ ολοκλήρου από «νταβατζή» του Μεσαίου χώρου, που μετά την έντονη προσπάθεια του να καθιερώσει στην συνείδηση μας ένα κόμμα που δεν ξέρουμε ακόμα τις θέσεις τους ή και από ποιους αποτελείται και το οποίο παρουσιάζει ότι απολαμβάνει την προτίμηση του 3-5% των Ελλήνων ψηφοφόρων (εδώ), μετά την αναίσχυντη προσπάθεια του να παρουσιάσει γκάλοπ σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου είναι ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός,πράγμα για το οποίο ως ....σύγχρονος μάντης σας είχα αποκαλύψει ένα μήνα ΠΡΙΝ αυτό πραγματοποιηθεί , ξεντροπιάζοντάς τους (εδώ), επιχειρεί μια «άλωση» δυσαρεστημένων του μεσαίου χώρου , προσβλέποντας στην «ιταλοποίηση» του πολιτικού μας συστήματος.
Προς τούτο δουλεύουν πυρετωδώς και τα ΜΜΕ που διαθέτει. Με απλά λόγια , ο εν λόγω «νταβατζής» του Μεσαίου χώρου, αφού έμεινε δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή , η οποία δεν υπέκυψε στις πιέσεις του , προσπαθεί να γίνει ο βασικός ρυθμιστής του συστήματος μέσω των μικρών κομμάτων-πατερίτσες στο πρώτο κόμμα, και να κάνει το colpo grosso στους υπολοίπους νταβατζήδες που προετοιμάζουν και ορέγονται το επόμενο πολιτικό σκηνικό.
«Χρηματοδοτική πηγή»; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Άλλωστε νομίζω ότι έχω ήδη απαντήσει.
από politis-gr
Καλώς ήρθατε
1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Σε διάφορα ΜΜΕ, αλλά και ιστολόγια, επισημάνθηκε (με ειρωνικό μάλιστα τρόπο) η ηλικία κάποιων από τους βασικούς συντελεστές της "Δράσης" - και τέθηκε το ερώτημα: πώς μπορεί να προκύψει το νέο από ανθρώπους που βρίσκονται στην έβδομη ή όγδοη δεκαετία της ζωής τους;
Το ερώτημα αυτό είναι παραπλανητικό, και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Εν πρώτοις, επικεντρώνεται σε κάποιους από τους συντελεστές και αγνοεί αρκετά μέλη της καινούργιας κίνησης, τα οποία παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτικής της, που είναι αρκετά νεώτερα σε ηλικία (Χαρίδημος Τσούκας, Βάλια Λέστου, Αντύπας Καρίπογλου, Τάσος Αβραντίνης κ.λπ.). Κατά δεύτερον, ζητεί να μην εξετάσουμε καν τις ιδέες που οι άνθρωποι αυτοί, έστω και οι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν συνεισφέρει στην πολιτική συζήτηση. Ιδέες καινοτόμες και διορατικές - ενώ από τους επικεφαλής των σημερινών κομμάτων της Βουλής ο λόγος που αρθρώνεται είναι απαρέγκλιτα πεπαλαιωμένος και επαναλαμβανόμενος, γεμάτος από στερεότυπα, χωρίς να αναζητεί λύσεις για τον τόπο, αλλά επιδιώκοντας λίγους ακόμη πόντους στην πολιτική αρένα. Είναι οι σχολιαστές αυτοί περισσότερο ευνοϊκά διακείμενοι στα όσα εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας, επί παραδείγματι, λόγω του νεαρού της ηλικίας του; Ο παλαιοκομματικός, γεμάτος συνθηματολογία λόγος του εκφράζει το "νέο", ενώ προτάσεις του κ. Μάνου, όπως αυτή, μυρίζουν ναφθαλίνη;
Πραγματικά, αν κάποιος θέλει να κοιτάξει και να κρίνει επιφανειακά, χωρίς να μπει στον κόπο είτε να εξετάσει την πολιτική πορεία των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στη "Δράση" είτε τις προτάσεις που η "Δράση" θα εισφέρει από εδώ και πέρα στο δημόσιο διάλογο, μπορεί να αρκεσθεί στην επισήμανση της ηλικίας όσων είχαν την πρωτοβουλία για τη συγκρότησή της. Αν όμως έχει την υπομονή να πληροφορηθεί και στη συνέχεια μπει στον κόπο να εξετάσει τι πολιτικές υποστηρίζει η "Δράση", θα διαμορφώσει οπωσδήποτε μια περισσότερο αντικειμενική κρίση. Και, εάν τις ελέγξει με βάση την κοινή λογική, έχουμε την πεποίθηση ότι θα τις κρίνει και ευμενώς.
http://e-drasis.blogspot.com/
Δημοσίευση σχολίου