Διαφθορά. Αντικείμενο αντιπαράθεσης πολιτικών παρατάξεων, αλλά και κοινωνικών ομάδων, έμβλημα επικοινωνιακής προπαγάνδας, θέμα που λατρεύουμε να μισούμε, και για αρκετούς βιωματική εμπειρία.
Το 44% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θεωρεί πως για να προχωρήσει μια υπόθεσή του στο Δημόσιο θα πρέπει να βάλεις λίγο «λαδάκι». Εθνικό προϊόν είναι άλλωστε, σε αφθονία το 'χουμε, κάνει καλό στην υγεία, κι ας βλάπτει την κοινωνική.
«Δεν βαριέσαι τη δουλειά μας να κάνουμε...», οι συναλλαγές είναι περίπλοκες και εκτεταμένες, το νομοθετικό πλαίσιο πολύπλοκο και νεφελώδες, άσε που μπορεί κάποια χαρτιά να λείπουν, κάποια φορολογικά στοιχεία να μην είναι εν τάξει, η λίστα για το χειρουργείο να συναγωνίζεται αυτή του Σίντλερ, ο δικαστής να σου κλείνει το μάτι...
Μπορεί να βράζεις από θυμό (το 29%), να αισθάνεσαι ταπεινωμένος (το 33,9%), να αγανακτείς, και την ίδια στιγμή, ηθικά ευλύγιστος, αξιώνεις ή δεν αρνείσαι «μικροεξυπηρετήσεις» και «διευκολύνσεις».
Μπορεί να... διαμαρτύρεσαι για την έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνειας όταν είσαι στους «έξω», αλλά όταν είσαι «μέσα» αποδέχεσαι ότι όλα είναι θεμιτά και σχετικά. Αυτή η εναλλαγή στο ρόλο του θύματος και του δράστη εξασφαλίζει τη διαιώνιση της παθογένειας.
Το 34,4% των ερωτηθέντων θεωρεί εξίσου υπεύθυνη την κυβέρνηση και τους πολίτες, ενώ το 49,4% κυρίως/αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση. Να φταίνε οι ματαιωμένες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ότι θα πατάξει το τέρας ή η ταύτιση του κράτους με την (εκάστοτε) κυβέρνηση, που διαχειρίζεται προμήθειες, ανταγωνισμό, κρατικές επιχειρήσεις, επιδοτήσεις, αναπτυξιακές υποδομές, ελέγχους;
Τι μπορεί να γίνει; Οι ερωτηθέντες απάντησαν πως ο μόνος τρόπος είναι η επιβολή βαρύτερων ποινών, αν και το 55% δεν πιστεύει πως η πολιτική εξουσία είναι διατεθειμένη να αλλάξει τα πράγματα, γιατί βουλευτές και κόμματα είναι ο βασικός φορέας της διαφθοράς.
Διεφθαρμένοι πάντα θα υπάρχουν, το αν θα βρίσκουν όμως πρόσφορο έδαφος, αυτό είναι πολιτικό πρόβλημα και πολιτικά πρέπει να αντιμετωπιστεί.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ στην naftemporiki
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου