Καλώς ήρθατε

Μια ζωή ζημιά 15-50 ευρώ μηνιαίως

Μέτρα που θα πληρώνουμε μια ζωή «για αμαρτίες αλλωνών», χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τα μέτρα της κυβέρνησης και προειδοποιούν για ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής αγανάκτησης ήρθε με το «πάγωμα» της εισοδηματικής πολιτικής, τον κεφαλικό φόρο στους ειλικρινείς φορολογούμενους και την ελεημοσύνη εν είδει «επιδόματος φτώχειας» στους χαμολόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους….

Τα νέα φορολογικά μέτρα, σε συνδυασμό με την έπαρση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για τις ιδιωτικοποιήσεις (Ολυμπιακή, ΟΛΠ, ΔΕΠΑ κ.ά.), προκάλεσαν τη διαμαρτυρία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου και, τελικά, την αποχώρησή του από την ανοικτή συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για την Αναπτυξιακή Συμφωνία.

Στην αναφορά του... εκπροσώπου της κυβέρνησης για απόδοση των έκτακτων (φορολογικών) μέτρων… μεσοπρόθεσμα, ο κ. Παναγόπουλος τον διέκοψε λέγοντάς του: «Πού τα λέτε αυτά; Δεν ήρθαμε να ακούσουμε τον κυβερνητικό απολογισμό», και αποχώρησε από την αίθουσα.

Κατά την προσέλευση των προσκεκλημένων στο Ζάππειο (για την Αναπτυξιακή Συμφωνία), οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων κατακεραύνωσαν τα μέτρα της κυβέρνησης προαναγγέλλοντας κοινωνική έκρηξη, ενώ απηύθυναν πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της 2ας Απριλίου.

Η έκτακτη φοροεπιδρομή «αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία οικονομικής αποτυχίας και δημοσιονομικής κατάρρευσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ως προς το έκτακτο του χαρακτήρα των μέτρων (σημ. one-off, όπως είπε): «Μια φορά για τα δημοσιονομικά, αλλά μια ζωή για τους μισθωτούς». Αυτή η πολιτική «θα ανατραπεί με όρους κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας ότι «αρνούμενοι σε αυτή την κρίση, που είναι πρωτίστως δημοσιονομική, οποιαδήποτε ισομερή κατανομή βαρών. Πόσο μάλιστα όταν μονομερώς η κυβέρνηση μας καταλογίζει μέτρα».

Ισόβιο άρμεγμα

Περικοπές από 15 έως 50 ευρώ για όλη την υπαλληλική ζωή, αλλά και τη συνταξιοδοτική περίοδο υπολόγισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ταμεία, Γ. Κουτρουμάνης, λόγω της μη χορήγησης αυξήσεων φέτος, κάτι που επιφέρει αρνητικές επιδόσεις τόσο στους μισθούς των επόμενων ετών όσο και στις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές και τις συντάξεις.

Αγρότες: Χάσαμε 11%

«Ο συνήθης ύποπτος είναι ο εργαζόμενος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. «Τα μέτρα υποκρύπτουν πτώχευση», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Τζ. Καραμίχας μίλησε για φορομπηχτική πολιτική, σημειώνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο οι αγρότες έχασαν το 11% του εισοδήματός τους.

Αλλά και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών εμφανίστηκαν λάβροι κατά των μέτρων, στον βαθμό που μειώνεται δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που απειλεί την αγορά. «Προκαλείται ζημιά στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο πρόεδρος των εμπόρων Δ. Αρμενάκης, αν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος τα βρήκε (τα μέτρα) «αναγκαία πλην ανεπαρκή». «Σύννομα με την ήπια προσαρμογή» φάνηκαν τα μέτρα στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., Γ. Τραγάκη.

ΔΑΚΕ: Κακοί… συνεργάτες

Στα golden boys και τους «φωτισμένους συνεργάτες του υπουργού» αποδίδει τη φοροεπιδρομή η «ανάστατη» ΔΑΚΕ Δημοσίου και καλεί τον κ. Παπαθανασίου να διορθώσει το λάθος.

Τελικά, μέσα στην τούρλα των έκτακτων μέτρων, ωφελημένοι αποδεικνύονται οι εργαζόμενοι της Εργατικής Εστίας, οι οποίοι θα λάβουν τακτικό επίδομα, και το κομματικό «απαράτ» που θα τοποθετήσει άλλους 3 ημέτερους σε θέσεις μετακλητών ειδικών συνεργατών στις δύο προϋπάρχουσες θέσεις της Εργατικής Εστίας.

Στο φορολογικό απυρόβλητο κέρδη 11,3 δισ. ευρώ

Στο απυρόβλητο της κυβερνητικής επιδρομής -η οποία εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στα μικρομεσαία εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων- μένουν οι υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις που μέσα στην προηγούμενη τετραετία συσσώρευσαν στα ταμεία τους τον μεγαλύτερο πλούτο από ποτέ στην Ιστορία. Από το 2003 μέχρι και το 2007, τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών, που κατά κανόνα αποτελούν τον «ανθό» του ελληνικού επιχειρείν, σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Τα καθαρά κέρδη τους σκαρφάλωσαν από τα 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2003 στα 11,318 δισ. ευρώ το 2007 (συνολική άνοδος 180%) σημειώνοντας μέση αύξηση 30% ετησίως. Μπροστά σε αυτή τη συσσώρευση υπερκερδών, ως επί το πλείστον σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους που δρουν ολιγοπωλιακά, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και χαρατσώνει μισθωτούς και συνταξιούχους.

15 δισ. από μερίσματα

Υπολογίζεται πως μόνο οι μεγαλομέτοχοι των 300 εισηγμένων επιχειρήσεων ενθυλάκωσαν στο ίδιο χρονικό διάστημα περισσότερα από 15 δισ. ευρώ μέσω των μερισμάτων, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά όταν οι επιχειρήσεις διένειμαν περίπου 5,36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ μόνο οι υπερκερδοφόρες τράπεζες, οι οποίες σήμερα πριμοδοτούνται με 28 δισ. ευρώ από το Δημόσιο για να συνεχίσουν να συσσωρεύουν κέρδη. Πιστή στις νεοφιλελεύθερες συνταγές της, η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει για ακόμη μια φορά εξόφθαλμα τις επιχειρήσεις με πρόσχημα την κρίση και να χαρατσώσει τους λιγότερο ευνοημένους.

Πληρώνετε τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων…

Νέα φορολογική θύελλα προβλέπουν οι εφοριακοί, θεωρώντας ότι δεν σώζεται η οικονομία από τα μέτρα της κυβέρνησης.
Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε η ομοσπονδία των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) προβλέποντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η επαναφορά του φόρου κληρονομιών και η αυτοτελής φορολόγηση κ.λπ.

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι από τη μια τα παίρνει από τους μισθωτούς-συνταξιούχους με τη μηδενική εισοδηματική πολιτική και από την άλλη χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις. Στην τετραετία 2005-2008, η κυβέρνηση επέβαλε φόρους 11,5 δισ. ευρώ σε μισθωτούς και συνταξιούχους από άμεση (κυρίως λόγω μη τιμαριθμοποίησης φορολογικής κλίμακας) και έμμεση φορολογία. Στον αντίποδα αυτών χάρισε κοντά 9 δισ. ευρώ σε περίπου 50.000 μεγάλες επιχειρήσεις:

**5,1 δισ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 25% από 35%.

**3,5 δισ. ευρώ από τις δύο ρυθμίσεις της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων.

**440 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του φόρου επί των διαφημίσεων.

**100 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς.

Οι εφοριακοί αντιπροτείνουν την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης (σήμερα 40%), την κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων της περαίωσης, καθώς και την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων (35% ΑΕ και ΕΠΕ, 25% ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.), του ΦΜΑΠ, του φόρου των διαφημίσεων και του καθολικού «πόθεν έσχες».

Χειρότερα από Μητσοτάκη

Χαρακτηρίζουν «επικοινωνιακό τρικ» την έκτακτη εισφορά, την οποία και θεωρούν δίκαια μόνον όταν αφορά τους φοροφυγάδες, ενώ «καταχεριάζουν» την εισοδηματική πολιτική, που «είναι χειρότερη και από το 0+0% του Μητσοτάκη», όπως είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γ. Γρίβας, που δεν απέκλεισε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Και για όσους τους κατηγορούν για «λευκή απεργία», τους υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση αποδυνάμωσε τις ελεγκτικές υπηρεσίες, μείωσε τους υπαλλήλους των εφοριών και εδραίωσε τη ρουσφετολογία, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ανείσπρακτα χρέη 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας, πάντως, το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών από τον έλεγχο 900 επιχειρήσεων βεβαίωσε 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,12 δισ. είναι εισπράξιμα.
από Ελευθεροτυπία το διαβάσαμε στο επίκαιρο

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails