Καλώς ήρθατε

Ακριβό σπορ το κέρατο...

Η μοιχεία μπορεί να αποδειχθεί ακριβό «σπορ». Αυτό είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει μια Ισπανίδα, η οποία καλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βαλένθια να αποζημιώσει με 200.000 ευρώ τον απατημένο σύζυγό της για την «ηθική βλάβη» που του προκάλεσε.

Έπειτα από χρόνια υποψίας ότι η δεύτερη σύζυγός του ήταν άπιστη, ο άτυχος σύζυγος ανακάλυψε την αλήθεια το 2001: η σύζυγός του είχε εραστή τα έξι από τα δεκατέσσερα χρόνια του γάμου τους. Ακόμη χειρότερα, από εξετάσεις DΝΑ στις οποίες υποβλήθηκαν παιδιά και σύζυγος, αποδείχθηκε ότι πατέρας των τριών από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας ήταν ο εραστής. Έπειτα από αυτό, ο σύζυγος κατέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση από τη γυναίκα του για «φυσική και ψυχολογική βλάβη» που υπέστη.

Το δικαστήριο της... Βαλένθια έκρινε ότι η μοιχαλίδα πρέπει να πληρώσει 100.000 ευρώ για τον πόνο που προκάλεσε στον άνδρα της. Εκείνη αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση. Ωστόσο, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου όχι μόνο συμφώνησαν με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά επιπλέον έκριναν ότι η πρωτόδικη ποινή ήταν «ανεπαρκής και άδικη». Το πρόστιμο διπλασιάστηκε και η γυναίκα καλείται να πληρώσει 200.000 ευρώ ως αποζημίωση για την παράνομη σχέση της.

Η απόκρυψη
Στο σκεπτικό της απόφασης το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι η μοιχαλίδα «ενήργησε αμελώς κατά τη σύλληψη των παιδιών της» και πως η απόκρυψη της αλήθειας «προκάλεσε επιπλέον πόνο στον σύζυγό της». Στην απολογία της, η γυναίκα παραδέχθηκε στο Δικαστήριο ότι η εξωσυζυγική της δραστηριότητα ήταν «παράφορη και παράτυπη». Υποστήριξε όμως ότι είχε αποξενωθεί από τον σύζυγό της, τον οποίο περιέγραψε ως κρύο, άπιστο και αδιάφορο για την οικογένειά του. Οι δικαστές ωστόσο δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς της. Εκτός από την επιδίκαση της αποζημίωσης αποφάσισαν ότι τα ονόματα των εμπλεκομένων σε αυτή την ιστορία δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν- όχι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της μοιχαλίδας και του απατημένου συζύγου, αλλά για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα των παιδιών.

Στην Ισπανία η μοιχεία θεωρήθηκε για πρώτη φορά ποινικό αδίκημα την εποχή του Μεσαίωνα. Αυτό ίσχυε και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο και τιμωρείτο με πρόστιμο και ακόμη και φυλάκιση. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1978, η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε από το νέο ποινικό κώδικα. Οι Ισπανοί σήμερα είναι πιο ανοικτοί στη συμβίωση και τα παιδιά εκτός γάμου. Ωστόσο ο θεσμός της οικογένειας παραμένει πολύ ισχυρός. Όπως αποδείχθηκε και από τη συγκεκριμένη περίπτωση, η μοιχεία θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει «ηθική βλάβη» και τα δικαστήρια επιδικάζουν υψηλές αποζημιώσεις στα θύματα.


Η μοιχεία ανά τον κόσμο

● ΕΛΛΑΔΑ.Η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε με νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1982. Έναν χρόνο αργότερα έπαψε να αποτελεί απόλυτο λόγο διαζυγίου.

● ΗΠΑ. Στην πολιτεία του Μέριλαντ η μοιχεία τιμωρείται με 10 δολάρια πρόστιμο. Στο Μίσιγκαν η ποινή μπορεί να είναι θεωρητικά ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

● ΟΥΓΚΑΝΤΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κήρυξε αντισυνταγματικό το 2007 ένα νόμο για τη μοιχεία, ο οποίος προέβλεπε ότι οι παντρεμένες γυναίκες δεν μπορούσαν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, αντίθετα με τους άνδρες- αρκεί οι ερωμένες τους να ήταν ανύπανδρες.
tanea

Σχόλιο apneagr: δείτε και εδώ>>

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails