Ήταν γνωστό από το καλοκαίρι πως η κυβέρνηση επιθυμούσε μια δυναμικότερη συμμετοχή του κ. Μπαμπινιώτη στα εκπαιδευτικά δρώμενα, όμως είναι γεγονός ότι αποτέλεσε έκπληξη ο «παραγκωνισμός» του κ. Βερέμη με τον τρόπο με τον οποίο έγινε. Δεν έφταναν όλοι οι άλλοι (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ κ.λ.π) που δυναμιτίζουν το διάλογο, τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τρικλοποδιά τον εαυτό της. Εκτός βέβαια και αν σκοπός της είναι με αυτή την «διαρχία» να δημιουργήσει σύγχυση και να οδηγήσει το διάλογο σε αποτυχία. Η αλήθεια είναι ότι και ο κ. Βερέμης και ο κ. Μαμπινιώτης είναι αξιόλογοι Πανεπιστημιακοί αν και κατά καιρούς εκφέρουν λίγο περίεργες απόψεις. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα φανούν αντάξιοι των καθηκόντων τους.
Ας δούμε λίγο τα... σχέδιά τους για τη μεταρρύθμιση:...
Βερέμης: Πριν από λίγες ημέρες πρότεινε μεταξύ άλλων μαθήματα πρωί - απόγευμα για τις Β και Γ λυκείου. Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις (θεωρητική και θετική) και θα δίνουν εξετάσεις σε 4 ή 5 μαθήματα σε ένα εθνικό εξεταστικό κέντρο. Την ολοκληρωμένη πρόταση θα την καταθέσει εντός των ημερών στο ΥΠΕΠΘ.
Μπαμπινιώτης: Είχε προτείνει πριν από περίπου 2 χρόνια την ίδρυση ενός ανεξάρτητου εξεταστικού κέντρου, ενώ είχε πει πως η κάθε πανεπιστημιακή σχολή θα καθορίζει μόνη της τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών. Ο υποψήφιος θα μπορεί να δίνει εξετάσεις όσες φορές επιθυμεί, έως ότου συγκεντρώσει την απαιτούμενη βαθμολογία, ενώ θα συνυπολογίζεται και η βαθμολογία του σε όλες τις τάξεις του λυκείου.Χωρίς αμφιβολία, η πρόταση Μπαμπινιώτη φαντάζει (για μας τουλάχιστον) πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα. Περιμένουμε όμως να δούμε και την πλήρη πρόταση του κ. Βερέμη για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα.
Εν τω μεταξύ, μετά την ΟΛΜΕ (συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών) και την ΠΟΣΔΕΠ (όργανο των Πανεπιστημιακών) και η ΔΟΕ αναμένεται να αρνηθεί τη συμμετοχή της στο διάλογο για την Παιδεία. Έτσι το κλίμα δυναμιτίζεται πριν καλά-καλά αρχίσει ο διάλογος. Επειδή ζούμε μέσα στην εκπαίδευση κατανοούμε γιατί τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών κρατούν μια τέτοια στάση. Αντί να βάλουν τις προτάσεις τους στο διάλογο και να συμμετέχουν σε συζήτηση επιλέγουν το δρόμο της άρνησης.
Είναι αλήθεια βέβαια ότι δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από τους εκπαιδευτικούς-κομματόσκυλα. Αυτούς που αποτελούν το μεγαλύτερο καρκίνωμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Ούτε τίποτα περισσότερο από την ΠΟΣΔΕΠ που έχει απαξιωθεί εδώ και χρόνια στα μάτια των Πανεπιστημιακών κύκλων (είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Πανεπιστημιακοί της έρευνας ούτε καν ασχολούνται με την ΠΟΣΔΕΠ). Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι μέσα την Πανεπιστημιακή κοινότητα με ιδέες και λύσεις, αλλά δυστυχώς δεν βγαίνουν στο προσκήνιο ακριβώς γιατί δε θέλουν να εμπλακούν στον κομματισμό των συνδικαλιστικών οργάνων. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΟΛΜΕ, η οποία έχει καταντήσει "μαγαζάκι" εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων των συνδικαλιστών ανεξαρτήτως κομματικής σημαίας.
paideia-gr
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου