Καλώς ήρθατε

Παίζουν με τον εκλογικό νόμο

«Παιχνίδι» με τον εκλογικό νόμο επιχειρεί ν' ανοίξει η κυβέρνηση. Σε μια εμφανή προσπάθεια να μεταθέσει τα φώτα της δημοσιότητας από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, κάλεσε ξαφνικά χθες το κόμμα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσει, ώστε να εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές ο νέος εκλογικός νόμος για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.

Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε αμέσως την πρόταση, όπως και τα δύο κόμματα της Αριστεράς.

Τρεις είναι οι λόγοι που υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας. Και οι τρεις έχουν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού γνώριζε εκ των προτέρων ότι ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να έχει, λόγω της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει.

1.Πρώτη επιδίωξη της... κυβέρνησης είναι να διασκεδάσει την ηττοπάθεια που προκαλούν στις τάξεις των ψηφοφόρων της οι απανωτές δημοσκοπήσεις, οι οποίες «προαναγγέλλουν» την εκλογική ήττα της Ν.Δ. Γι' αυτό εμφανίζεται να επιθυμεί την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος μπορεί να δώσει την αυτοδυναμία στον αντίπαλό της, με βάση τα σημερινή δημοσκοπικά δεδομένα. Δείχνει έτσι ότι πιστεύει στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

2.Δεύτερη επιδίωξη είναι να «στριμώξει» το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης φοβάται την άμεση εφαρμογή του νέου νόμου, διότι δεν πιστεύει στην εκλογική του νίκη. Επί της ουσίας η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την πρότασή της για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ο ισχύων νόμος είχε ψηφιστεί από τη δική του κυβέρνηση (νόμος Σκανδαλίδη). Και, δεύτερον, διότι δεν θέλει να δώσει στα κόμματα της Αριστεράς την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του ότι σ' αυτό το θέμα ταυτίζεται με τη Ν.Δ.

3.Τρίτη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μεταθέσει, έστω πρόσκαιρα, το κέντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης από τα σοβαρά προβλήματα που η ίδια αντιμετωπίζει. Ετσι, συντηρεί και η ίδια τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Η χθεσινή πρόταση για τον εκλογικό νόμο έρχεται εμφανώς σε αντίθεση με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα παίρνει «πριμ» 40 εδρών. Όμως,σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, αυτό δεν είναι αρκετό για να πάρει και την αυτοδυναμία.Ο νέος νόμος που έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές (νόμος Παυλόπουλου) ανεβάζει αυτό το «πριμ» στις 50 έδρες, κάνοντας ευκολότερη την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Γκάλοπ: 4,1% η διαφορά

Στο μεταξύ, άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ δείχνει δημοσκόπηση της ALCO (για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»). Η διαφορά είναι 4,1% έναντι 3% που ήταν πριν από 20 μέρες, μετά τον ανασχηματισμό.

Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα 31,9% (31,2% τον Σεπτέμβριο), η Ν.Δ. 27,8% (28,2%), το ΚΚΕ 7,5% (7,8%), ο ΣΥΡΙΖΑ 6,5% (7,1%), ο ΛΑΟΣ 4% (3,9%) και οι Οικολόγοι 2,9%.

Το 51,9% των ερωτηθέντων δεν θέλει να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ εκλογές την άνοιξη του 2010, με αφορμή της εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. *

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ στην Ελευθεροτυπία

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails