Καλώς ήρθατε

Το (δημόσιο) ταμείον είναι μείον

Η ενδοτικότητα της κυβέρνησης στις προεκλογικές σειρήνες δημιουργεί ένα ντόμινο αλυσιδωτών επιπτώσεων στις δημοσιονομικές ισορροπίες, καθιστώντας ακόμα δυσχερέστερη την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων, που είναι το κλειδί για τη δημοσιονομική ισορροπία. Μπορεί η αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα να έρχεται ως αναπλήρωση των πόρων που θα χαθούν από τις πρόσφατες φοροελαφρύνσεις (αφορολόγητο, ΕΤΑΚ κ.λπ.), ωστόσο η μέχρι στιγμής εικόνα είναι αποκαρδιωτική.

Η δραματική μείωση που σημείωσαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ το Δεκέμβριο και η υστέρηση στα έσοδα των δύο τουλάχιστον κατά 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007 χτυπούν ήδη το καμπανάκι για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν. Η κατάρρευση των εισπράξεων του ΦΠΑ το Δεκέμβριο έχει πανικοβάλει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς γίνεται πλέον φανερό ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση και τα υψηλά επιτόκια χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους και δεν τον αποδίδουν στην εφορία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον Ιανουάριο οι εισπράξεις από ΦΠΑ είχαν αρνητικό πρόσημο έναντι των αντίστοιχων εισπράξεων του περσινού Ιανουαρίου, που είχαν αυξηθεί κατά 7,9%.

Έκθεση ΤτΕ

Η μεγάλη μείωση... των δημόσιων εσόδων μεγιστοποιεί τις συνέπειες για την οικονομία, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα σπάταλο κράτος. Η έκθεση της ΤτΕ, που δημοσιεύεται αύριο, πρόκειται να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την ασυνέπειά της σε όσα έταζε προεκλογικά για μείωση της σπατάλης κατά 10 δισ. ευρώ. Όμως η ΤτΕ ταρακουνάει την κυβέρνηση και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στροφή της, που βάζει σε δεύτερο πλάνο τη μείωση ελλείμματος και χρέους. «Αγκάθι», σύμφωνα με την ΤτΕ, αποτελούν η διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, αλλά και το δημοσιονομικό πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικά μέτρα.
Θάνος Δημάδης στην citypress

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails