Τελικά αυτό το “παιντί” όσο διαβασμένο και να πάει σε μια Συνέντευξη Τύπου, δε μπορεί, θα μας απογοητεύσει. Έτσι και χτες, στην μακροσκελή συνέντευξη που έδωσε στο Ζάππειο Μέγαρο, μας έκανε και πάλι ν' αναρωτηθούμε για το πώς λειτουργεί ο πολιτικός του εγκέφαλος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να συμφωνήσει στην πολιτική του αυτοκτονία! Αμέσως και σαφώς του είπε: «Καραμανλή, κατέβα εσύ από το άλογο της εξουσίας για ν’ ανεβώ εγώ που ξέρω καλύτερη ιππασία από σένα»! Δεν υπάρχει, βέβαια, αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι “η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή”, όπως έχω επανειλημμένα καταγγείλει μέσα από τα άρθρα μου. Αλλά, εδώ που τα λέμε, ποια Ελληνική κυβέρνηση στην Ελλάδα υπήρξε ποτέ ενάρετη; Θυμάται κανείς να μου πει;
Η ακριβής διατύπωση της “ιστορικής” πρότασης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν: «Γι’ αυτό και προτείνω, προτείνω δημόσια στον κ. Καραμανλή, μια καθαρή συμφωνία. Εκλογές τώρα και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέχρι ή με τις Ευρωεκλογές, οπότε έτσι κι αλλιώς θα στηθούν κάλπες, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν πώς θέλουν και με ποιους θέλουν να βγουν από την κρίση. Και δεύτερον, τη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.»
Τ’ ακούσατε κύριε Μ. Ανδρουλάκη που μας... λέγατε πρότινος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει; Λοιπόν, παιδιά, καθίστε καλά στην καρέκλα σας και προσπαθήστε, παρακαλώ, να εμβαθύνετε σε τούτη την παγκοσμίως πρωτότυπη και απόλυτα παιδαριώδη πρόταση. Διαβάζοντας μεταξύ των γραμμών αυτών και πίσω από τις γραμμές, ο κοινός νους ερμηνεύει την πρωτοφανή πρόταση ως εξής: «Καραμανλή, κάνε μια ‘ καθαρή συμφωνία’ μαζί μου να πας αμέσως σε εκλογές διότι βιάζομαι να "σώσω" τον τόπο που εσύ καταστρέφεις. Μην καθυστερείς, μ’ ακούς; Άντε, σου δίνω περιθώριο το πολύ μέχρι τις Ευρωεκλογές. Α, ναι, να μην ξεχάσω, αφού συμφωνήσεις μαζί μου σε αυτό, απαιτώ κι άλλη μια "καθαρή συμφωνί": Να συναινέσεις στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 2010 ώστε να τελειώσω την τετραετία την οποία εγώ δεν σου επιτρέπω να τελειώσεις διότι είσαι άχρηστος. Μ’ ακούς; Θέλω "καθαρή συμφωνία" κι όχι μισόλογα. Άντε να ξεκουμπιστείς γρήγορα γιατί δε βλέπω την ώρα και τη στιγμή να μπω στο Μαξίμου. Διαβάζω αυτές τις δημοσκοπήσεις που με δείχνουν μπροστά και μου πέφτουν τα σάλια. Δείξε επιτέλους και συ λίγη κατανόηση και κάνε μαζί μου τούτη την "καθαρή συμφωνία". Δε σου ζητάω πολλά, απλά την πολιτική σου αυτοκτονία, το συντομότερο δυνατό, θέλω.»
Έτσι ερμηνεύω εγώ την πρόταση του κ Παπανδρέου, κι έτσι την ερμήνευσε και κάποιος από τους παριστάμενους δημοσιογράφους. Για δείτε το κι εσείς: «Σ. ΖΟΥΛΑΣ (“Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”): Κύριε Πρόεδρε, σημειώνοντας μια από τις απαντήσεις σας πριν από λίγο, είπατε νομίζω “έχουμε επιτυχημένο Πρόεδρο αν ο ίδιος θελήσει θα τον στηρίξουμε”. Αμέσως μετά, στην ίδια απάντηση, προσθέσατε ότι “θα αξιολογήσουμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας”. Αν καταλαβαίνω λοιπόν καλά, δεδομένου ότι σε όλες σχεδόν τις απαντήσεις σας λέτε ότι κάθε μέρα που περνά και παρατείνεται αυτή η διακυβέρνηση η χώρα οδεύει επί τα χείρω, με δεδομένο ότι δεν περιμένετε κάτι καλύτερο να συμβεί τους επόμενους μήνες, θέλω να μου πείτε αν καταλαβαίνω καλά λοιπόν, ότι θα στηρίξετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού όμως προηγουμένως ρίξετε την κυβέρνηση, αρνούμενοι δηλαδή να συναινέσετε στην εκλογή του.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ άλλο έχω προτείνει. Έχω προτείνει να πάμε σε εκλογές, μια καθαρή συμφωνία με τον κ. Καραμανλή. Να πάμε σε εκλογές, ας είναι μαζί με τις Ευρωεκλογές, και να συναινέσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.»
Εδώ διαπιστώνουμε ότι με την ερώτηση του δημοσιογράφου δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Παπανδρέου να διορθώσει τη γκάφα του, αλλά δεν το έπραξε. Προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι αυτό που ζητούσε, εκτός από αφέλεια και θράσος, έδειχνε και παντελή έλλειψη πολιτικού ήθους και δημοκρατικής συνείδησης εκ μέρους του. Είναι, φαίνεται, τόση η αίσθηση του μεγαλείου που έχει για τον εαυτό του και το κόμμα του, που ο αντίπαλος πρέπει να υποκλιθεί ενώπιόν του και ν’ αποχωρήσει ατάκτως προτού λήξει η τετραετία για την οποία τον ψήφισε ο Ελληνικός λαός. Για ελάτε στα συγκαλά σας, κύριε Παπανδρέου! Βέβαια, δε μπορώ να πω, μας φουσκώσατε πάλι με αισιοδοξία με κείνη την περίφημη “πράσινη ανάπτυξη” που θα κάνει τα προϊόντα μας περιζήτητα. Δε λέω, ευχάριστο είναι να μας διηγείστε παραμύθια στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, αλλά όχι και τέεετοια παραμύθια! Υποσχεθήκατε, λοιπόν, «μία άλλη αναπτυξιακή πορεία, που αξιοποιεί όλες τις διεθνείς και νέες προοδευτικές τάσεις, για να κάνουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα σε τομείς όπως της “Πράσινης Ανάπτυξης” και, τα προϊόντα μας, όταν ακούνε οι ξένοι ότι είναι ελληνικά, να θεωρούν ότι η λέξη αυτή σημαίνει αξία. Αυτό θα μας φέρει ευημερία, θα μας φέρει δουλειές, εργασία για τη νέα γενιά. Θα προσανατολίσουμε την παιδεία προς αυτή την κατεύθυνση, την τεχνολογία, την καινοτομία, την έρευνα, την περιφερειακή ανάπτυξη, την αγροτική ανάπτυξη.»
ΑΜΗΝ και πότε! Εδώ, όμως, μιλάμε για πράσινους λαγούς με πετραχήλια, παιδιά… Προσέξτε, λοιπόν, αύριο-μεθαύριο την ψήφο σας, μη χάσουμε! Και πώς θα τα καταφέρει όλα αυτά τα μαγικά ο προοδευτικός αλχημιστής κ. Παπανδρέου; Με ποια στελέχη; Μας απάντησε και σ’ αυτό: «Βέβαια, αυτά απαιτούν και στελέχη με νέους ορίζοντες, με ανανεωμένες και καινούργιες ιδέες, και αυτό θα αποτυπωθεί και στην αυριανή κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την εμπειρία, αλλά σίγουρα με ουσιαστική ανανέωση. Με άτομα ικανά, με άτομα με ήθος, με ακεραιότητα, με πολιτική βούληση για αλλαγές, με ανθρωπιά, με σεβασμό στον πολίτη, με διάθεση για συνεργασία, διάλογο, διαβούλευση, διαμόρφωση συναινέσεων, με αξιοποίηση γυναικών…»
Βρε σεις; Μπας και διαβάζει τα μονότονα ηθικοπλαστικά άρθρα μου και έχει επηρεαστεί θετικά; Κάτι τέτοια δε λέω κι εγώ πως πρέπει να είναι τα προσόντα του καλού πολιτικού; Είπε και το άλλο, ότι θα αξιοποιήσει και τις γυναίκες! Λέτε να κινδυνέψω να “αξιοποιηθώ” κι εγώ; Πρέπει, λοιπόν, να φύγει επειγόντως ο Καραμανλής μαζί με το σκυλολόι του διότι, όπως είπε: «έχουμε μπει ανοχύρωτοι σε μια επερχόμενη διεθνή κρίση. Επερχόμενη, με την έννοια ότι οι επιπτώσεις τώρα αγγίζουν και την Ελλάδα.» Ώστε τώωρα μας έρχεται η κρίση! Μα καλά εσείς, κύριε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, δε μας λέγατε ότι η κρίση είναι εδώ από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Καραμανλής; Εσείς δε μας λέγατε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε την οικονομική κρίση κι ότι δε μας φταίει η διεθνής κρίση; Πώς λοιπόν ισχυρίζεστε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης τώρα μόλις αγγίζουν την Ελλάδα; Τελικά έχω μπερδευτεί. Δε με βοηθάτε να καταλάβω τι συμβαίνει.
Είπατε και το άλλο που μου επιδεινώνει τη σύγχυση. Ότι θα εφαρμόσετε «Μέτρα, για τη στήριξη της αγοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να ξαναζωντανέψει η αγορά, να μην μπούμε στη στασιμότητα και την ύφεση.» Δηλαδή, για νάχουμε καλό ρώτημα, δεν έχουμε μπει ακόμη στην ύφεση; Ούτε καν στη στασιμότητα δεν έχουμε μπει; Και τότε γιατί όλη αυτή η καταστροφολογία και η πρεμούρα για άμεσες εκλογές; Μας περισσεύουν κάποια εκατομμύρια ευρώ για να τα πάρουν τα κόμματα και να τα κάνουν προεκλογικές αφίσες ρυπαίνοντας το περιβάλλον με παλιόχαρτα; Σε κάποια στιγμή όμως σας ξέφυγε και μια αλήθεια. Ε, άνθρωπος είστε κι εσείς, τι να κάνετε; Είπατε, λοιπόν: «Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στον κάθε πολίτη, στον Ελληνικό λαό, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Τίποτε δεν θα είναι εύκολο την επόμενη μέρα των εκλογών.»
Ωχ! Πονάω! Τι άλλο μας περιμένει άραγε; Κι επειδή ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει και από μαστίγιο και από καρότο, μας είπε να μην ανησυχούμε και πολύ διότι στην "πράσινη" εποχή που θα εγκαινιάσει, «δεν θα έχουμε ούτε εκρήξεις, ούτε πολώσεις. Θα έχουμε σοβαρές πιθανώς αντιπαραθέσεις επί της ουσίας, αλλά με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.» Ώστε μ’ εσάς Πρωθυπουργό δεν θα έχουμε πολώσεις! Ή είστε μάγος αλχημιστής, ή γνωρίζετε από πρώτο χέρι ποιοι πυροδοτούν τις πολώσεις και τους επηρεάζετε όπως σας βολεύει. Γιατί όμως να έχετε, έστω, αντιπαραθέσεις, όταν, όπως είπατε, η πολιτική σας θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, όταν δεν θα υπάρχουν σκάνδαλα, όταν ο λύκος θα κοιμάται πλάι-πλάι με το αρνάκι; Δεν το κατάλαβα! Στις αντιπαραθέσεις αυτές θα έχουν λόγο και τα ΜΑΤ, κύριε Παπανδρέου; Όπως, π.χ., είχαν κάποτε που ξυλοφόρτωσαν τα "περήφανα γηρατειά", επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου πατρός σας, αφού πρώτα τα είχαν ψεκάσει κανονικά; Γι’ αυτό σας λέω με μπερδεύετε. Πάνω που πάω να ονειρευτώ έναν πράσινο παράδεισο, μου λέτε πως τίποτα δεν θα είναι εύκολο και πως θα έχουμε και αντιπαραθέσεις και με τρομάζετε!
Εκεί όμως που με 'συγκινήσατε' ήταν όταν εξομολογηθήκατε: «Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις. Δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα υπουργικά, ούτε τα πρωθυπουργικά θώκα. Με ενδιαφέρει να πάει ο τόπος μπροστά και, ο τόπος, για να πάει μπροστά, θέλει μια άλλη πορεία. Όχι αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Δοκιμάστηκε. Αυτή απέτυχε. Απέτυχε παντού. Είμαστε σε μια κατηφόρα, σε έναν κατήφορο ολισθηρό και πρέπει να αλλάξουμε πορεία.» Εδώ μιλάμε για την απόλυτη πατριωτική αυτοθυσία! Ούτε ο OBAMA δεν είπε κάτι τέτοιο στο μνημειώδη λόγο που έδωσε στην ορκωμοσία του.
Σας δόθηκε όμως και μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσετε την παιδαριώδη πρόταση καθαρής συμφωνίας με τον Καραμανλή και να μας πείσετε, επιτέλους, ότι έχετε ενηλικιωθεί πολιτικά, αλλά και πάλι δεν την εκμεταλλευτήκατε. «Β. ΣΚΟΥΡΗΣ (“REAL NEWS” – “ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ”): Κύριε Πρόεδρε, κάνετε μια πρόταση καθαρής συμφωνίας σήμερα προς τον κ. Καραμανλή που μοιάζει λίγο δύσκολη για τον πρωθυπουργό. Να κάνει εκλογές τώρα γιατί; Γιατί βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του μέσα στην τετραετία όπως προβλέπει το Σύνταγμα; Και ήθελα να σας ρωτήσω, σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση τι θα του λέγατε, γιατί να το κάνει αυτό; Για να βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το προσωπικό του; Για να βγει κερδισμένος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας; Για να φύγει με το κεφάλι ψηλά; Γιατί να το κάνει αυτό;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για όλα αυτά που είπατε.»
Για το καλό του, λοιπόν, καλεί ο κ. Παπανδρέου τον Πρωθυπουργό σε καθαρή συμφωνία. Για να σώσει τη χώρα από τον εαυτό του, να φύγει με το κεφάλι ψηλά (δηλαδή στα σκέλη) και να βγει κερδισμένος (δηλαδή καρατομημένος) στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Μη γελάτε, σας παρακαλώ, όσοι κατανοήσατε το μέγεθος της υποκρισίας, ή αφέλειας, του άνδρα. Μη γελάτε, διότι αυτόν τον κύριο θα τον έχουμε αύριο-μεθαύριο Πρωθυπουργό της χώρας. Βρε τι έχουμε να πάθουμε ακόμη! Μην ανησυχείτε όμως, διότι παρόλο που «το δημόσιο χρέος ανέβηκε 15 δισεκατομμύρια ευρώ - όχι δραχμές, ευρώ - κάθε χρόνο επί Νέας Δημοκρατίας», όπως μας είπε ο κ. Παπανδρέου, «χρήματα υπάρχουν, έστω και αν βρισκόμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση σήμερα. Το θέμα είναι πώς τα αξιοποιούμε, πώς οργανώνουμε, πώς διαχειριζόμαστε αυτό τον πλούτο, αυτόν που έχει ο Ελληνικός λαός.» Τώρα το πώς γίνεται να έχουμε και πλούτο και χρέος, δεν το κατάλαβα. Εσείς;
Εκεί όμως που με κάνατε και γέλασα από καρδιάς – νάστε καλά! - ήταν όταν είπατε ότι πρέπει να σας εμπιστευόμαστε διότι έχετε δώσει καλές εξετάσεις ως Υπουργός Παιδείας! Καλέ, πότε; Όταν είχατε ταχθεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων – κόκκινο πανί για τη Δημόσια Παιδεία – με νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 1996;
Ομολογήσατε, όμως, ότι «η χώρα αυτή έχει ταλαιπωρηθεί από τη διγλωσσία»! Περισσότερα γέλια, κλάματα ήθελα να πω, έκανα όταν είπατε ότι έχετε δώσει καλές εξετάσεις ως Υπουργός Εξωτερικών. Πότε, κ. Παπανδρέου; Όταν, το 1999, είπατε « Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γηs λιγότερα από εκείνα που μαs ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείs, παρά να έχουμε ότι μαs ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιαs ξαφνικήs επίθεσηs κακόβουλων γειτόνων εναντίον μαs.» (Δείτε εδώ)
Βρε τι μας περιμένει! Κατά τ’ άλλα οι συμπαθέστατοι Κρητικοί στον Πειραιά, τις προάλλες, του απήγγειλαν και μαντινάδα: «Γιώργο, η Κρήτη, σε θέλει Κυβερνήτη!» Επιτρέψτε μου να του απαγγείλω κι εγώ μια μαντιναδίτσα: «Γιώργο, προχώρα , η Αμερική σε θέλει τώρα!»
Πάντως, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και ευρύτατη συναίνεση, εκείνη δηλαδή που ο ίδιος πεισματικά αρνείται στην παρούσα κυβέρνηση. Να τι είπε: «Γι’ αυτό, χρειάζεται νέα πορεία. (…) Μια ευρύτατη ενότητα και κοινωνική συναίνεση, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά τις επερχόμενες εξελίξεις. (…) Πρώτη προϋπόθεση είναι η συλλογικότητα και η ενότητα. Η ανοικοδόμηση της Ελλάδας, η ανάταξη της εμπιστοσύνης, απαιτούν τη συμβολή και συνεργασία όλων μας.» Τη γνωρίζετε, λοιπόν, την καλή συνταγή, κύριε Παπανδρέου. «Συλλογικότητα και Ενότητα» την αποκαλείτε. Επειδή όμως ως αντιπολίτευση κάνατε και κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ρίχνετε λάδι στη φωτιά του κοχλάζοντος κοινωνικού καζανιού, και δεν σας άκουσα ποτέ να καλείτε κανέναν σε συναίνεση, σας λέω ότι θα το βρείτε μπροστά σας. Νομοτελειακά, οι σπέρνοντες ανέμους θερίζουν θύελλες, κι αλίμονο στον κοσμάκη που είναι τόσο ευάλωτος σε δημαγωγίες και παραμύθια… Δεν το έχετε προσέξει ότι αυτό συμβαίνει πάντα; Δεν έχετε προσέξει ότι τα κόμματα θερίζουν εκείνο που έχουν σπείρει όταν ήταν στην αντιπολίτευση; Και δυστυχώς, όπως πάντα, την πληρώνει ο λαός και η χώρα μας…
Μαρία Σεφέρου
Καλώς ήρθατε
3 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
..έτσι και χειρότερα έχουν τα πράγματα.
Καλή η ανάλυσηή σου.
"Το βασικό πρόβλημα στον κόσμο είναι ότι οι ανόητοι και οι φανατικοί είναι πάντα σίγουροι για τον εαυτό τους, ενώ οι πιο σοφοί έχουν τόσες πολλές αμφιβολίες." Μπέρτραντ Ράσελ
Γιά την αναδημοσίευση: Οδυσσέας Τηλιγάδας
Πολύ σοφή κουβέντα αυτή του Ράσελ!
Με άλλα λόγια, η υπερβολική σιγουριά είναι απόδειξη ανοησίας.
Ας μην το ξεχνάμε αυτό και, καλού-κακού, ας ψαχνόμαστε πότε-πότε...
Δημοσίευση σχολίου