Καλώς ήρθατε

Ο πολυπράγμων κ. Καπράνος, παρά τω υπουργώ

Ήταν Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 10 το πρωί, όταν το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος τροχιοδρομούσε στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, μεταφέροντας τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τους συμβούλους και τη συνοδεία του (9 συνολικά άτομα).

Ο κ. Αβραμόπουλος μία ώρα αργότερα παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το «ΥΓΕΙΑ» (του ομίλου της Marfin Investment Group) με αφορμή την εκ μέρους του εξαγορά τού 50% του ομίλου SAFAK (διαθέτει 4 νοσοκομεία, 470 κλινών).

Στην επίσημη κυβερνητική αποστολή (ω του θαύματος) μετείχε και ο τέως πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Σύνταξης Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας - Θεσσαλονίκης), ο Δημήτρης Καπράνος!

Και στο ίδιο ξενοδοχείο

Από την αίθουσα VIP επιβιβάστηκε με τον υπουργό Δ. Αβραμόπουλο και τη συνοδεία του στις λιμουζίνες που κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο «Τσιραγιάν» (βλέπει στον Βόσπορο), όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, παρουσία πολλών δημοσιογράφων, των ελληνικών προξενικών αρχών, αλλά και του στενού συνεργάτη τού Ερντογάν και υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Egemen Bagis.

Ο Δ. Καπράνος -που... περιλαμβάνεται στη λίστα των υπόπτων για κακουργήματα για το δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ και κυρίως εμφανίζεται ως αποδέκτης ύποπτων εμβασμάτων 1.887.000 ευρώ στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης- κάθησε στη δεύτερη θέση της επίσημης κυβερνητικής αποστολής, ακριβώς πίσω από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, δίδοντας την εντύπωση ότι ανήκει στον κύκλο των συμβούλων του.

Καμία εξήγηση

Την Τετάρτη (25/2) ο σύμβουλος Τύπου του υπουργού Υγείας, που ρωτήθηκε από την «Ε» για τον ρόλο του κ. Δ. Καπράνου, με κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε ότι ο τέως πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ δεν είναι σύμβουλος του υπουργού Υγείας. Δεν μπόρεσε όμως και να αιτιολογήσει τη συμμετοχή τού κ. Καπράνου στην κυβερνητική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, καθώς εμφανίστηκε να την αγνοεί. Ηξερε όμως ότι ο κ. Καπράνος, ιδίοις εξόδοις, μετείχε σε άλλη υπουργική αποστολή στην Ηλεία...

Προφανώς ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει τον φίλο του Δ. Καπράνο, του έχει προσδώσει κάποιο αφανή ρόλο και ασφαλώς θεωρεί ότι ο τέως πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ ουδέν μεμπτόν διέπραξε, είτε αγοράζοντας το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2006 είτε αποδεχόμενος -λίγες μέρες αργότερα- τα εκατομμύρια στους προσωπικούς του λογαριασμούς.

Ο υπουργός Υγείας και κατ' επέκταση η κυβέρνηση έχουν ήδη αποφανθεί περί των συναλλαγών του κ. Καπράνου, ενώ ο ανακριτής των ομολόγων αργεί να φτάσει στο ΤΣΠΕΑΘ, στο αμαρτωλό δομημένο και στο πάρτι των εκατομμυρίων πίσω απ' αυτό.

Πλέγμα προστασίας

Το πλέγμα προστασίας της κυβέρνησης προς τον πολυθεσίτη Δ. Καπράνο (από το 2004 έχει διορισθεί σε τουλάχιστον 7 θέσεις με αποφάσεις τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών, των: Γ. Αλογοσκούφη, Π. Παναγιωτόπουλου, Δ. Αβραμόπουλου και Δ. Σιούφα) παραμένει ισχυρό. Ο κ. Δ. Καπράνος, εμφανώς, διανύει τη δεύτερη θητεία του ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ατύπως συγκαταλέγεται στον κύκλο των συμβούλων τού Δ. Αβραμόπουλου. Ο τελευταίος, προσχηματικά, όπως εκ των υστέρων προκύπτει, το καλοκαίρι του 2007, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τα δομημένα, είχε ξηλώσει από το Δ.Σ. του νοσοκομείου «Μεταξάς» τον πρόεδρο Νίκο Δεσποτόπουλο, ενώ είχε ακολουθήσει και παραίτηση του αντιπροέδρου Δ. Καπράνου.

Ο κ. Ν. Δεσποτόπουλος, στενός φίλος του Δ. Καπράνου, δέκα ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ (στις 17 Ιουλίου 2006) εμφανίζεται να είναι ο αποδέκτης ποσού 3,1 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμό του στην Dresdner Γενεύης. Το ποσό αυτό εμβάσθηκε στον Ν. Δεσποτόπουλο από λογαριασμό στην ίδια τράπεζα -της CROZANA Investments Ltd, που ανήκει στον Δ. Παστελάκο, εκ των συνιδιοκτητών ΤΡΩΥΛΟΣ, δηλαδή της εταιρείας που πούλησε το ομόλογο στο ΤΣΠΕΑΘ.

Από τον λογαριασμό τού Ν. Δεσποτόπουλου, το χρήμα της CROZANA ή ΤΡΩΥΛΟΣ (1.887.000 ευρώ) κατευθύνθηκε στους τρεις λογαριασμούς που φέρεται να ανήκουν στον Δ. Καπράνο. Σε υπόμνημά του ο Δ. Καπράνος αποδέχεται ότι το ποσό αυτό πιστώθηκε στους λογαριασμούς του (κατά σύμπτωση μετά την αγορά του ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ). Ομως υποστηρίζει ότι αυτό προήλθε από την πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών. Μάλιστα διατείνεται ότι θα αναλάμβανε επικεφαλής εκδοτικού συγκροτήματος, που βασικά χρηματοδοτούσε ο Δ. Παστελάκος της ΤΡΩΥΛΟΣ και οργάνωνε ο Ν. Δεσποτόπουλος για λογαριασμό και άλλων επιχειρηματιών.
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ στην Ελευθεροτυπία

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails