Καλώς ήρθατε

Μπρος γκρεμός και πίσω... ο Α. Βγενόπουλος!

Κρατικοποίηση ή συγχώνευση με άλλη τράπεζα; Στο ερώτημα αυτό η κυβέρνηση απαντά «συγχώνευση». Μπρος γκρεμός, δηλαδή, και πίσω... ο Α. Βγενόπουλος!

Η ώρα που οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να στηρίξουν τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια είναι κοντά. Η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, φοβούμενη τη (δικαιολογημένη) λαϊκή αντίδραση.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η... αναφορά του κ. Παπαθανασίου στο θέμα των συγχωνεύσεων. Ο προκάτοχός του ήταν εναντίον των συγχωνεύσεων των ελληνικών τραπεζών μεταξύ τους και πρόκρινε μόνο τις εξαγορές από το εξωτερικό. Είναι σαφές ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει χαράξει μία τελείως διαφορετική πολιτική. Ίσως επειδή δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει το ωραίο βασιλόπουλο να έρχεται πάνω στο άσπρο άλογο ή ακόμη χειρότερα επειδή τα βασιλόπουλα και οι λευκοί ιππότες από το εξωτερικό τα έχει φάει ο δράκος της οικονομικής κρίσης.

Και κάπου εδώ εμφανίζεται ο κ. Βγενόπουλος. Ο κ. Βγενόπουλος είχε την τύχη να βρεθεί με ρευστότητα σε περίοδο κρίσης. Μέχρι χτες ο κ. Βγενόπουλος ήταν το κόκκινο πανί για την κυβέρνηση. Για κάποιον περίεργο λόγο τα λεφτά του δεν είχαν «αξία», όπως φάνηκε στην περίπτωση του ΟΤΕ. Αυτά μέχρι χτες, διότι σήμερα ο κ. Βγενόπουλος είναι η μοναδική ευκαιρία της κυβέρνησης να βρει λύση στην πολύπαθη υπόθεση της Ολυμπιακής.

Ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει κρύψει ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η ατυχία του ήταν ότι την ώρα που οι υπόλοιποι τραπεζίτες ήταν έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ήρθε το πακέτο Αλογοσκούφη να του πάρει την μπουκιά από το στόμα. Η τύχη του κ. Βγενόπουλου είναι ότι εξακολουθεί να έχει ρευστότητα σε μία περίοδο που τα χρήματα έχουν μεγαλύτερη αξία απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Η μικρή εικόνα λέει ότι ο κ. Βγενόπουλος συζητά με την κυβέρνηση για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Η μεγάλη εικόνα λέει ότι οι τράπεζες έχουν ανάγκη από κεφάλαια, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να τους τα δώσει και ότι έχει αλλάξει στάση έναντι ενός μεγάλου εγχώριου παίκτη, δηλαδή του κ. Βγενόπουλου.

Το πρόβλημα για όσους έχουν ανάγκη από ρευστότητα είναι ότι δεν είναι μόνοι τους! Με άλλα λόγια, ο όποιος υποψήφιος αγοραστής, έχει την πολυτέλεια να διαλέξει μεταξύ πολλών προϊόντων στο ράφι της αγοράς και όλο το χρόνο να δουλεύει υπέρ του.

Μην έχετε αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις. Πιθανότατα αιφνίδιες, όπως αιφνίδιες ήταν και στην υπόθεση της Ολυμπιακής. Άλλωστε, τίποτα δεν είναι τυχαίο στις μέρες μας. Όταν πετάει μία πεταλούδα στην Κίνα μπορεί να υπάρξει μία σημαντική εξέλιξη στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Όταν ο κ. Βγενόπουλος δαπανά χρήματα για την Ολυμπιακή, τι άλλο μπορεί να συμβεί;
Θανάσης Μαυρίδης

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails