Περίεργη και καθόλου αθώα είδηση – δεδομένης και της χρονικής συγκυρίας – έκανε χθες τον γύρο των τουρκικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αφορούσε βανδαλισμούς σε τουρκική εβραϊκή συναγωγή.
Σχεδόν τρεις μέρες μετά την ανοιχτή και ολομέτωπη επίθεση του Τούρκου πρωθυπουργού στον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρεζ – και στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός – για τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων, φαίνεται ότι κάποιοι επιχείρησαν να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Η είδηση διαψεύστηκε πρώτα από την εφημερίδα Hurriyet, η οποία φιλοξενούσε στο portal της, την κατηγορηματική άρνηση της τουρκοεβραϊκής κοινότητας περί του συμβάντος. Ακολούθησε σαφέστατη ανακοίνωσης διάψευσης για το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας που χθες το πρωί (Δευτέρα) έκανε λόγο για εμπρηστική ενέργεια σε εβραϊκό ναό, βορειοδυτικά της Προύσας.
Βέβαια, η ζημιά είχε... γίνει και έβγαινε στο φως σχεδόν ταυτόχρονα με μεγάλη δημοσκόπηση στην Τουρκία, τα αποτελέσματα της οποίας, μάλλον ακύρωναν την εικόνα του Ερντογάν του «Πορθητή», τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάστηκε αρχικά και μετά την έκρηξη του εναντίον του Πέρεζ.
Προ της δημοσκόπησης και με το που πάτησε το πόδι του στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρωθυπουργός φρόντισε να ταχθεί για μία ακόμη φορά εναντίον του αντισημιτισμού.
«Οι τουρκοεβραίοι πολίτες μου με ξέρουν πολύ καλά. Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο αντισημιτισμός είναι ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Η διαφωνία μου είναι με το Ισραήλ και όχι με τους Εβραίους, για τα όσα τεκταίνονται στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτοί που μηχανεύονται σχέδια εναντίον των Εβραίων της Τουρκίας θα με βρουν μπροστά τους», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όμως, οι δηλώσεις αυτές – και μετά το θερμό Σαββατοκύριακο που ακολούθησε του συμβάντος στο Νταβός – δεν ήταν αρκετές.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll αποκάλυψε μία εντελώς διαφορετική εικόνα αφού ένα 44,4% των Τούρκων πολιτών δεν πείστηκαν για τα αντι-σημιτικά αισθήματα του Ερντογάν, ενώ ένα 37,7% θεώρησε τις ίδιες αυτές δηλώσεις ακόμη και ενθαρρυντικές για τους αντισημίτες!
Πορθητής μεν, ζημιάρης δε!
Η ίδια δημοσκόπηση κατέγραψε ότι το 41,6% των πολιτών θεωρεί επιζήμια τη στάση του Ερντογάν απέναντι στον Πέρεζ, ενώ το 37,6% πιστεύει ότι κάτι καλό θα βγει από αυτή την ιστορία…
Σε χρόνους παράλληλους, η εφημερίδα “Jerusalem Post” δημοσίευε ρεπορτάζ το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι το Ισραήλ σκέφτεται πολύ σοβαρά να απορρίψει μία σειρά αιτημάτων της Τουρκίας που αφορούν την αγορά προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βρίσκονται και στο καλύτερο δυνατό σημείο, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα…
Εκείνο που ευρύτερα έγινε γνωστό μέσω αυτού του ρεπορτάζ είναι ότι
- το Ισραηλινό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρόκειται να επανεξετάσει αιτήματα της Τουρκίας, λόγω της αλλαγής διπλωματικού κλίματος που επικρατεί πλέον ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και την Άγκυρα.
- βάσει δηλώσεων Ισραηλινών αξιωματούχων «η Τουρκία έχει πλέον στρέψει το βλέμμα και την προσοχή της στις Αραβικές χώρες και φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με αυτές».
Εκείνο που δεν έγινε γνωστό ήταν η δήλωση τύπου «δεν πουλάμε!», που αποδίδεται στους ίδιους κύκλους.
«Όπως λοιπόν δεν πουλάμε προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, έτσι καθόλου δεν αποκλείεται να μην πουλήσουμε και στην Τουρκία», ήταν η επί λέξει δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.
«Αποδυναμώνεται ο τουρκικός στρατός»;
Και μπορεί ο Πέρεζ να επέμενε ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ερντογάν και το ζήτημα είναι λήξαν μεταξύ… φίλων, όμως η εφημερίδα δεν αφήνει περιθώρια για…παρανοήσεις. Ίσα ίσα που πάει ένα βήμα πιο κάτω, αναφέροντας ότι το Ισραήλ ανησυχεί (…), καθώς βλέπει τον τουρκικό στρατό να χάνει τη δύναμη του, αλλά και την επιρροή του στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Από τα ΜΜΕ – ισραηλινά, τουρκικά και ευρωπαϊκά – έμφαση δόθηκε και στον … φόβο ανώτατων αξιωματούχων ότι η διπλωματική αυτή κρίση μπορεί να οδηγήσει την Άγκυρα σε ακύρωση της συμφωνίας που επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ να πετάει στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Αποσιωπήθηκε τεχνηέντως ωστόσο το πόσες συμβάσεις έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και το πώς οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «επιζήμια» την ακύρωση τους…
Από την απέναντι πλευρά οι επιτελείς του τουρκικού στρατού δηλώνουν στον Τύπο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην προγραμματισμένη παράδοση στρατιωτικού εξοπλιστικού υλικού από την Heron, την Ισραηλινή βιομηχανία όπλων.
Και επειδή περί ζημιάς ο λόγος: μόνο για το 2007, ο όγκος των οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ άγγιξε τα 2,6 δις δολάρια εκ των οποίων τα 1,8 δις δόθηκαν για στρατιωτικό εξοπλισμό.
Αν λέει κάτι αυτό.
Της Χριστίνας Γαλανοπούλου στο k-p
1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ αφού δεν υπάρχουν μεγάλοι ηγέτες στην Ελλάδα! Ας ελπίσουμε λοιπόν σ'αυτόν.
Οδυσσέας Τηλιγάδας
Δημοσίευση σχολίου