Βαρετή κατάντησε πια αυτή η ιστορία με ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια να «προκηρύσσουν» πρόωρες βουλευτικές εκλογές τουλάχιστον... δύο φορές τον μήνα και το ΠΑΣΟΚ να ζητάει εκλογές κάθε εβδομάδα! Ωραία, αντιλαμβανόμαστε τη χαρά του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια κατόρθωσε το ΠΑΣΟΚ να ξεπερνά τη ΝΔ τους τελευταίους τέσσερις μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτός δεν είναι φυσικά λόγος για να πάει η χώρα σε εκλογές. Δεν έχει κλείσει ούτε ενάμισης χρόνος ακόμη από τότε που ο Γ. Παπανδρέου ηττήθηκε πανηγυρικά από τον Κ. Καραμανλή. Υπομονή.
Εκλογές για να... χάσει δεν κάνει καμιά κυβέρνηση στον κόσμο. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι όσο προηγείται το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα άνετα, δεν είναι ηλίθια η ΝΔ να πάει σε εκλογές. Τόσο «αυτοκτονικές» κυβερνήσεις και κόμματα δεν υπάρχουν. Μόνο αν πάρει κεφάλι η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός. Διαφορετικά θα τις κάνει όσο πιο αργά μπορεί, με την ελπίδα ότι ίσως κάτι συμβεί και ανατραπούν οι συσχετισμοί. Καμιά κυβέρνηση δεν βιάζεται να φύγει. Γιατί να βιαστεί ο Καραμανλής;
Μία δυνατότητα μόνο έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, να εκβιάσει εκλογές, και αυτή ύστερα από έναν χρόνο. Μία δυνατότητα με σοβαρό πολιτικό κόστος ενδοπασοκικά: να μην ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2010! Είναι γνωστό, βέβαια, ότι οι μαχητικές θέσεις του Κ. Παπούλια στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στις σχέσεις με τα Σκόπια κ.λπ. δεν αρέσουν στον Γ. Παπανδρέου. Θα φτάσει όμως μέχρι του σημείου να μην τον ψηφίσει για Πρόεδρο εξαιτίας αυτού; Γιατί έτσι θα ερμηνευτεί φυσικά η στάση του, ανεξάρτητα από δικαιολογίες.
Το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του Γ. Παπανδρέου στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία εναντίον του Βαγγέλη Βενιζέλου. Αυτή η πτέρυγα όμως θα έρθει σε ρήξη με τον Γ. Παπανδρέου, αν αυτός αρνηθεί να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Παπούλια για να προκαλέσει εκλογές και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από αυτόν. Ισως το πολιτικό κόστος για τον Γιώργο μιας τέτοιας ρήξης να είναι μεγαλύτερο απ όσο υπολογίζει. Ας το σκεφθεί καλύτερα.
Οι ευρωεκλογές πάντως και η δήθεν σοβαρή σημασία τους ως πρόκρισμα των εθνικών εκλογών είναι παραμύθια. Ο κόσμος κάνει πλάκα και ψηφίζει ανέμελα στις ευρωεκλογές ακριβώς επειδή δεν έχουν καμία σημασία. Καμία απολύτως. Θα κρατούσε π.χ. το ΠΑΣΟΚ το 2004 ως αρχηγό του τον Γιώργο Παπανδρέου που έχασε στις ευρωεκλογές από τον Κ. Καραμανλή με... εννέα (!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά -43% έναντι 34%!-, αν αυτές οι εκλογές είχαν πολιτική βαρύτητα; Οχι βέβαια. Τον κράτησε όμως και τώρα διεκδικεί την πρωθυπουργία, παρ όλο που ουδέποτε άλλοτε υπέστη το ΠΑΣΟΚ τέτοια σαρωτική ήττα σε ευρωεκλογές.
Τα ίδια θα ισχύσουν και για τον Κ. Καραμανλή. Δεν θα κριθεί στις ευρωεκλογές. Στις εθνικές εκλογές θα κριθεί, όποτε και να τις κάνει. Εκεί έχει επικεντρωμένη την προσοχή του, γι αυτό και άλλαξε την πολιτική του προσπαθώντας να αντιστρέψει το αρνητικό γι αυτόν κλίμα. Εχει περάσει σε φάση φιλολαϊκών μέτρων. Δεν τα πιστεύει, φυσικά, είδε όμως ότι η αλαζονική απόπειρα επιβολής των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων τον έφερε στο χείλος της πολιτικής καταστροφής.
Η κρίση είναι ευκαιρία εγκατάλειψης των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και μάλιστα με πλήρη κάλυψη της ΕΕ, καθώς οι ισχυρότερες χώρες της πρωτοστατούν στην υιοθέτηση πολιτικών και τη λήψη μέτρων που καταργούν εντελώς τον «οικονομικό ζουρλομανδύα» του Μάαστριχτ - προσωρινά, βεβαίως. Από το αν θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να εφαρμόσει μια φιλολαϊκή πολιτική μέχρι τις εκλογές, θα κριθεί η πολιτική τύχη του Κ. Καραμανλή.
Ο... «νεοφιλελεύθερος ταλιμπάν» βρίσκεται όμως μέσα στο αίμα της κυβερνητικής παράταξης! Πόσο θα αντέξουν να υποκρίνονται τους «φίλους του λαού»; Φυσικά, το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης είναι ισχυρότατο και αυτό δεν αποκλείει καθόλου να συνεχίσει η κυβέρνηση μια τέτοια γραμμή μέχρι να δει... δημοσκοπικό εκλογικό φως! Πιθανότατα όμως δεν θα το δει ποτέ.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στο Εθνος
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου