Καλώς ήρθατε

Απίστευτο! 34 πλατείες του Περιστερίου διεκδικεί η Ι.Μονή Λαμίας

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009 στο Εφετείο Αθηνών ύστερα από πολλές αναβολές ξεκίνησε η δίκη για τις 34! πλατείες που διεκδικεί από τον δήμο Περιστερίου ο μητροπολιτικός ναός Ευαγγελισμός της Θεοτόκου της Λαμίας.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην δήμαρχος κ.Θεόδωρος Δημητρακόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Απολλωνάτος.

Την πρώτη μέρα της δίκης εξετάστηκε μόνο ένας μάρτυς κατηγορίας από την μεριά του ναού, ιερωμένος το επάγγελμα. Την επόμενη ημέρα άλλος ένας μάρτυρας κατηγορίας και αυτός ιερωμένος το επάγγελμα.
Η δίκη διακόπηκε και θα επαναληφθεί στις 25 Φεβρουαρίου.

Η μονή Λαμίας κατηγορεί τον πρώην δήμαρχο για παράβαση καθήκοντος γιατί κατά την άποψή της έπρεπε μετά από αίτησή της να προβεί ο δήμαρχος σε πράξη αναλογισμού για τις 34 πλατείες και φυσικά να βγει η αξία των πλατειών αυτών προκειμένου να εισπράξει ποσά από οικόπεδα που θεωρεί δικά της!
Είναι ανάγκη να παρακολουθήσουν την δίκη όχι μόνο οι αρχές της πόλης αλλά και δημότες και αυτό είναι ευθύνη του σημερινού δημάρχου. Πρέπει η αίθουσα του δικαστηρίου να γεμίσει από κόσμο γιατί η δίκη δεν αφορά μόνο τον πρώην δήμαρχο αλλά ολόκληρη την πόλη.

Το θέμα των... απαιτήσεων της Ι.Μ Λαμίας αποτελεί ένα σκάνδαλο μεγάλου μεγέθους.
Η ΙΜ Λαμίας διεκδικεί ουσιαστικά το μισό Περιστέρι και σχεδόν όλο το Ποικίλο Όρος, τον μοναδικό εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αττική. Μεταξύ άλλων μεταξύ διεκδικεί 34 πλατείες του Δήμου μας και μάλιστα έχει εγείρει απαιτήσεις για αποζημιώσεις ύψους 7 πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για «έξυπνη» μεθόδευση με αποκλειστικό σκοπό το οικονομικό κέρδος. Με δικανικές ταχυδακτυλουργίες κρατούν σε ομηρία μια ολόκληρη πόλη. Οι δικηγόροι και οι διαχειριστές της ΙΜ Λαμίας έχουν υποκαταστήσει το κράτος. Αυτοί κατά βούληση καθορίζουν το χαράτσι που πρέπει να πληρώσει ένας δημότης για να ξεκαθαριστεί δήθεν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας τους.

Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν αποτελούν και προσβολή στη νοημοσύνη μας.
Φανταστείτε ότι αύριο το πρωί εμφανίζεται στο γραφείο της Δημάρχου Αθηναίων κάποιος, με ένα συμβόλαιο ή μια διαθήκη,
και ισχυρίζεται ότι η πλατεία Συντάγματος του ανήκει,
και έστω ότι το συμβόλαιο αυτό ή η διαθήκη έχουν μια νομιμοφάνεια.
Τι θα γίνει; Θα τον πάρουμε στα σοβαρά; Θα καθίσουμε να το κουβεντιάσουμε; Θα σταθούμε στο όποιο τυχόν νομικό μέρος;
Γιατί δε γίνεται το ίδιο στο Περιστέρι;
Έρχεται η Μονή Λαμίας και διεκδικεί όχι μία αλλά 34 πλατείες και όλα τα οικόπεδα μιας έκτασης 7500 στεμμάτων, από το Καματερό ως το Χαϊδάρι.

Ένα είναι όμως σίγουρο ότι η Μητρόπολη Λαμίας δεν διαθέτει ούτε το παραμικρό νομικό έρεισμα αλλά ούτε και το παραμικρό ηθικό έρεισμα να προβάλλει τέτοιου είδους διεκδικήσεις
Και βεβαίως μια σειρά από ερωτήματα είναι εύλογα;
Τι συμφέροντα όμως μπορεί να έχει η Εκκλησία της Λαμίας, δηλαδή το σύνολο των πιστών της Λαμίας, στο Περιστέρι;
«Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;»
Ποια είναι τελικά τα συμφέροντα τη Ι.Μ. Λαμίας; Ποιμαντικής ή οικονομικής φύσης;

Δυστυχώς το θέμα αυτό θα έπρεπε να έχει λυθεί από πολλά χρόνια.
Αλλά και τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται αυτά που έπρεπε να γίνουν.


Οι διεκδικήσεις της ΙΜ Λαμίας είναι λόγος εξέγερσης του λαού του Περιστερίου.
Αν χρειαστεί να αντιδράσουμε δυναμικά, ναι, πρέπει να το κάνουμε!
Εμείς, με όλον τον δέοντα σεβασμό, καλούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαμίας να θέσει τέρμα σε αυτή την υπόθεση που αμαυρώνει το κύρος της Εκκλησίας και να προβεί σε μια πράξη μεγαλοθυμίας, όπως αρμόζει σε έναν ποιμενάρχη της Εκκλησίας μας: να παραιτηθεί από οποιαδήποτε υλική αξίωση που σχετίζεται με το Περιστέρι και το Ποικίλο Όρος και να δώσει τις πατρικές του συμβουλές και την ευλογία του ώστε ο χώρος να χρησιμοποιηθεί μόνο ως χώρος πρασίνου, αποκλείοντας κάθε άλλη «αξιοποίηση». Ο λαός του Περιστερίου θα του είναι ευγνώμων. Αυτό θα ήταν μια πράξη προσφοράς στο συνάνθρωπο, μια πράξη που την έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας. Τα παιδιά μας παίζουν στις αυλές και όταν έχει νέφος δεν μπορούν να διακρίνουν την Ακρόπολη. Και η ΙΜ Λαμίας θέλει να κάνει τσιμέντο και την τελευταία σπιθαμή πράσινου που έχει απομείνει;
Η θέση του συνδυασμού μας για το Ποικίλο Όρος είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη: μετατροπή του σε χώρο πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, με βάση επιστημονικές μελέτες, και με γνώμονα την αύξηση της ποιότητας ζωής των Δημοτών. Κάθε άλλη πρόταση «αξιοποίησης» απορρίπτεται.
Στον αγώνα για την απόκρουση των παρανοϊκών απαιτήσεων της ΙΜ Λαμίας η παράταξή μας «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» θα είναι πρωτοπόρος.
από Κώστας Λαλένης

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails