Χωρίς ασφαλιστικά ταμεία (περίθαλψης και πρόνοιας) κινδυνεύουν να μείνουν σε έναν χρόνο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όπως εκτιμούν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, καθώς βρίσκονται ήδη στο... κόκκινο, με τη «μαύρη τρύπα» των χρεών τους να αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω του ότι τα έσοδα του 2009 δαπανώνται για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Ηδη το Ταμείο Πρόνοιας έχει άνοιγμα περίπου 600 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει ως επακόλουθο να αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε περίπου 23.000υπαλλήλους που κατέθεσαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2008.
Οι αιτήσεις αναμένεται μάλιστα να... αυξηθούν κατά τη διάρκεια του 2009, όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, κάτι που θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο.
Στην ίδια κατάσταση είναι και ο ΟΠΑΔ (ο φορέας για την περίθαλψη) που χρωστάει ήδη περίπου 700 εκατ. ευρώ σε νοσοκομεία και 450 εκατ. ευρώ σε φαρμακεία. Για να εξυπηρετήσει αυτές τις υποχρεώσεις, το Ταμείο «τραβάει» χρήματα από το 2009, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, το έλλειμμα να εκτοξευθεί στα ύψη το επόμενο έτος.
Η κατάσταση αυτή επιτείνει το καθεστώς φόβου, ανασφάλειας και αγωνίας για το μέλλον στο οποίο τελούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων τα ασφαλιστικά κυρίως δικαιώματα πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής ύφεσης και των χειρισμών της κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει και από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο οποίο συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ, την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» και η οποία καταδεικνύει ότι η οικονομική ύφεση θα έχει ως άμεσο επακόλουθο και την αύξηση των φαινομένων διαφθοράς στο Δημόσιο, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία με δεδομένο ότι οι σχετικοί δείκτες παραμένουν ήδη αυξημένοι.
Το 17% των εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως προκύπτει από την κυλιόμενη έρευνα του Ινστιτούτου, απασχολείται μόνιμα ή περιστασιακά σε δεύτερη δουλειά, ώστε να κατορθώσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες του.
Η δεύτερη δουλειά τούς απασχολεί για 13 ή 14 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 70% των εργαζομένων σε δεύτερη δουλειά έχει καταργήσει το Σαββατοκύριακο. Εργάζονται δηλαδή κυρίως τα Σαββατοκύριακα σε δουλειές που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους.
Η οικονομική ανέχεια των δημοσίων υπαλλήλων επιδεινώνεται και εξαιτίας του δανεισμού τους από τις τράπεζες. Το 55% των υπαλλήλων που ρωτήθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα, έχει κάποια μορφή δανεισμού, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αδυνατεί ή ξεπληρώνει με δυσκολία τα δάνεια που έχει λάβει από τις τράπεζες.
Παρελθόν η ασφάλεια του Δημοσίου
Η ασφάλεια του Δημοσίου, όπως προκύπτει από την έρευνα, αποτελεί πλέον παρελθόν. Το 80% των υπαλλήλων αισθάνεται ανασφάλεια για το μέλλον κυρίως λόγω της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών. Είναι ενδεικτικό ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το 50% των υπαλλήλων δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση το 2008 επιδεινώθηκε σε σχέση με το 2007, μια τάση η οποία, όπως λένε, θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Το 45% πιστεύει ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια και μόλις το 5% λέει ότι έχει βελτιωθεί.
Σύμφωνα με την έρευνα πάντα, όταν ζητήθηκε να ιεραρχήσουν τα προβλήματα που θα ανακύψουν λόγω της οικονομικής κρίσης, το 90% των υπαλλήλων απάντησε: ακρίβεια- ανεργία, μισθοί- Ασφαλιστικό, δημόσια οικονομικά διαφθορά. Είναι η πρώτη φορά, όπως επισημαίνουν στελέχη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που τα δημόσια οικονομικά και η διαφθορά καταλαμβάνουν μία από τις πρώτες θέσεις σε σχετική έρευνα από κοινού με τους μισθούς και το Ασφαλιστικό. Η ιεράρχηση αυτή σημαίνει ότι η επιδείνωση της κοινωνικής θέσης των εργαζομένων στο Δημόσιο θα τους οδηγήσει στην παραοικονομία για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων και στη αύξηση της διακίνησης μαύρου χρήματος μέσω του γνωστού γρηγορόσημου.
Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ στο ΒΗΜΑ
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου