Το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης «ευαίσθητων» στόχων, όπως κυβερνητικά κτίρια κ.ο.κ. Χθες το μεσημέρι, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης επισκέφθηκε το τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα και υποσχέθηκε ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό. «Το τμήμα θα ενισχυθεί αλλά θα υπάρξουν και άλλου είδους δράσεις οι οποίες θα τονώσουν το αίσθημα ασφαλείας. Για να έχουμε εντονότερη αστυνόμευση πρέπει να έχουμε περισσότερους... αστυνομικούς» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκογιαννάκης αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το πρόβλημα. Η οργανική δύναμη του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα αριθμεί 165 θέσεις αστυνομικών, ο αριθμός όμως όσων σήμερα εκτελούν υπηρεσία στο τμήμα ανέρχεται σε 100 άτομα. «Παρά την προσπάθεια για ενίσχυση με την τελευταία σειρά αστυφυλάκων, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό» δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Δημήτρης Γεωργατζής.
Ενας έρχεται, δύο φεύγουν
Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων καθώς αντί 345 αστυνομικών, σήμερα, εκτελούν υπηρεσία μόλις 176 άτομα. «Για καθέναν αστυνομικό που εντάσσεται στο σώμα άλλοι δύο αποχωρούν. Ο αριθμός των υπηρετούντων ανέρχεται σε 46.000 αντί 52.000 που είναι η οργανική δύναμη. Παρ’ όλα αυτά, η Ελληνική Αστυνομία είναι από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες στην Ευρώπη», ανέφερε στην «Κ» πηγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Παρόμοια είναι η εικόνα που καταγράφεται και στο τμήμα της Κυψέλης, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής μετά τη νυχτερινή αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε τη νύχτα της Τετάρτης ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου: 145 αστυνομικοί αντί 255 που προβλέπει η οργανική δύναμη του τμήματος. Στα Πατήσια αντίστοιχα αντί για 160 άτομα εκτελούν σήμερα υπηρεσία μόλις 90. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται, όχι μόνο όσοι συμμετέχουν σε μέτρα αστυνόμευσης αλλά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και οι αστυνομικοί που εκτελούν χρέη σκοπών, γραμματέων ή ακόμα και ο διοικητής του τμήματος. Εμπειροι αξιωματικοί εξηγούν ότι η ερημοποίηση των τμημάτων πήρε ανησυχητικές διαστάσεις μετά το 2003 οπότε και επί υπουργίας Φλωρίδη ξεκίνησε η αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. με (μεταξύ άλλων) τη σύσταση 60 και πλέον τμημάτων ασφαλείας. «Ιδρύθηκαν νέες υπηρεσίες και τμήματα δίχως να αυξηθεί ο αριθμός αστυνομικών» σχολίασε ο πρώην συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. και πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής κ. Θανάσης Κατερινόπουλος.
Δυσκολία μετάθεσης
Kύκλοι πάντως του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας επεσήμαναν χθες στην «Κ» ότι «η πλήρωση των οργανικών θέσεων είναι ένα ιδιαίτερα ασθενές επιχείρημα, καθώς υπάρχουν υπηρεσίες με αριθμό υπηρετούντων μεγαλύτερο του προβλεπομένου, δίχως όμως να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα». Η ίδια πάντως πηγή αναφέρθηκε και στη δυσκολία μετάθεσης αστυνομικών από ένα νομό σε άλλο εξαιτίας σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει ότι ο αστυνομικός δεν μπορεί να μετακινηθεί από τον τόπο συμφερόντων του. «Από τους 600 αστυνομικούς που υπηρετούν στην Κέρκυρα δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης κάποιων εξ αυτών για παράδειγμα στην Ηπειρο προκειμένου να ενισχύσουμε τις εκεί υπηρεσίες». Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης καταγράφεται εντονότερο στην επαρχία.
Η αποδέσμευση πάντως ενστόλων από τη δύναμη των 3.300 αστυνομικών που διατίθενται για την προστασία επισήμων (διαδικασία που προωθείται με σχετικό Π.Δ. που κατετέθη προ αρκετών μηνών από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο) και η διοχέτευσή τους σε μάχιμες υπηρεσίες αναμένεται προσεχώς, καθώς η επιτροπή που θα αποφανθεί σχετικά ξεκίνησε να συνεδριάζει προ ολίγων μόλις εικοσιτετραώρων.
Του Γιαννη Σουλιωτη στην Καθημερινή
Καλώς ήρθατε
Σοβαρό πρόβλημα στην ΕΛ.ΑΣ.
Ανίατη ασθένεια αποδεικνύεται για την Ελληνική Αστυνομία η αδυναμία ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της. Διαπίστωση που επανέφερε στο προσκήνιο το μπαράζ επισκέψεων της ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών αλλά και κλιμακίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κεντρικά τμήματα του Λεκανοπεδίου. Οι κενές οργανικές θέσεις ακόμα και στις πλέον κρίσιμες υπηρεσίες, όπως το Α.Τ. Εξαρχείων αγγίζουν ακόμα και το 50%(!), παρά την προσπάθεια του Αρχηγείου να διαθέσει για τις ανάγκες αστυνόμευσης σημαντικό αριθμό νέων αστυφυλάκων και ειδικών φρουρών αλλά και ενστόλους από επιτελικές θέσεις.
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου