Καλώς ήρθατε

Μηχανισμοί αποσταθεροποίησης


Δυστυχώς, αυτό που όλοι φοβόμασταν ότι πρόκειται να συμβεί και όλοι ελπίζαμε να αποφευχθεί δεν το γλιτώσαμε τελικά: την απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού, η οποία ευτυχώς απέτυχε όπως όλα δείχνουν, καθώς είναι βάσιμες οι ελπίδες ότι ο βαρύτατα τραυματισμένος 22χρονος αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης θα αναρρώσει.

Η απόπειρα αυτή «αποσκοπεί στο να πληγεί η δημοκρατική σταθερότητα της χώρας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους φόβους τους ότι έχει στοχοποιηθεί πολιτικά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με στόχο την ανατροπή του ή την εξώθησή του σε αποχώρηση από την ηγεσία της κυβέρνησης, υποδεικνύοντας ξένους κύκλους ως οργανωτές αυτού του σχεδίου αποσταθεροποίησης ανεξαρτήτως των εκτελεστών των επιμέρους πτυχών του σχεδίου.

Από τις στήλες... αυτές, στις 19 Δεκεμβρίου, μετά την απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Περιστέρι από αγνώστους και φυσικά ασύλληπτους δράστες, υπογραμμίζαμε ότι «η απόπειρα δολοφονίας ενός ακόμη μαθητή συνιστά τρομερή κλιμάκωση της βίας και προοιωνίζεται τα χειρότερα». Η αίσθησή μας ήταν ότι εκείνη η δολοφονική απόπειρα συνιστούσε πιθανότατα την παρέμβαση άλλων κύκλων, πολύ πιο επικίνδυνων.

Η σπουδή με την οποία η αστυνομία και η κυβέρνηση προώθησαν υπογείως και εντελώς χωρίς στοιχεία τη θεωρία ότι οι δράστες ήταν δήθεν κάποιοι μεμονωμένοι «συνταξιούχοι ακροδεξιοί γείτονες που ενοχλούνταν από τη φασαρία των παιδιών (!)» και επομένως ήταν «ασήμαντη» υπόθεση η απόπειρα δολοφονίας μαθητών στο Περιστέρι, κατέστησε άκρως καχύποπτους τους σοβαρούς παρατηρητές.

Η επακολουθήσασα απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού ενίσχυσε τις υποψίες μήπως είναι το ίδιο κέντρο που οργάνωσε και τις δύο απόπειρες, με διαφορετικούς φυσικά εκτελεστές στην κάθε περίπτωση. Πόσω μάλλον που και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ως κοινό χαρακτηριστικό την «τυφλή» επιλογή στόχων, κάτι απολύτως ξένο μέχρι σήμερα στη δράση ποικιλώνυμων ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Τους επίδοξους δολοφόνους και στις δύο περιπτώσεις τούς ενδιέφερε η ιδιότητα του υποψήφιου θύματος: ήθελαν να δολοφονήσουν κάποιον μαθητή, οποιονδήποτε, στην πρώτη περίπτωση και κάποιον αστυνομικό, οποιονδήποτε, στη δεύτερη - γι αυτό και πυροβόλησαν εναντίον ομάδας μαθητών και ομάδας αστυνομικών αντίστοιχα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φανερό ότι υπηρετείται μόνο κάποιο πολιτικό σχέδιο ή στόχος. Οι χρονικές στιγμές δε που επελέγησαν και για τις δύο απόπειρες δολοφονίας ήταν πολύ χαρακτηριστικές: στόχευαν να δυναμιτίσουν το κλίμα τη στιγμή που η κατάσταση όδευε προς σαφή αποκλιμάκωση.

Επιπροσθέτως, η δράση αυτών των τρομοκρατών εμφανίζει μια κραυγαλέα αντίφαση. Στην αρχή παίζουν κυριολεκτικά το κεφάλι τους πλησιάζοντας στα οκτώ μέτρα για να πυροβολήσουν από τόσο κοντά εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ, ώστε να είναι βέβαιοι πως δεν πρόκειται ούτε να γρατσουνιστεί κανείς, αλλά έπειτα από δέκα μέρες επιτίθενται για να δολοφονήσουν εν ψυχρώ έναν αστυνομικό!

Σε ποια πολιτική λογική υπακούει μια τέτοια αντιφατική στάση;

Γιατί φυσικά είναι γνωστό ότι η τρομοκρατία υπακούει πάντα σε μια σαφέστατη συνεκτική πολιτική λογική, όσο διεστραμμένη και αν φαντάζει αυτή στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η συνεκτική λογική φαίνεται να απουσιάζει εδώ, καθώς κανένα πολιτικό γεγονός δεν μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο επιθέσεις - γεγονός τέτοιου μεγέθους που να δικαιολογεί κάπως τη ριζική αλλαγή τακτικής ως προς τις δολοφονίες αστυνομικών.

Μόνος ορατός στόχος και αυτοσκοπός φαίνεται να είναι η κλιμάκωση της κοινωνικής έντασης και μάλιστα εν όψει του μεθαυριανού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Στόχος πολύ ύποπτος.

ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ
Γιατί «ξεχάστηκε» το Περιστέρι;

Η αστυνομία κάνει λόγο για «νέα γενιά τρομοκρατών». Δεν αποκλείεται να έχει δίκιο, όσο και αν όλα τα στοιχεία των τελευταίων ενεργειών δείχνουν νοοτροπία των δραστών εντελώς ξένη προς τη γνωστή μέχρι τώρα ελληνική πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση όμως φοβάται στοχοποίηση προς ανατροπή της, άρα πολύ σοβαρότερο και ευρύτερο σχέδιο. Αν όντως η κυβέρνηση έχει δίκιο, επιβάλλεται να ερευνηθεί πολύ σοβαρότερα από όσο μέχρι σήμερα η απόπειρα δολοφονίας μαθητών στο Περιστέρι τη νύχτα της 17ης Δεκεμβρίου, για τη διερεύνηση και διαλεύκανση της οποίας η αστυνομία δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο και δείχνει να την έχει ξεχάσει. Μήπως και εκείνη η απόπειρα δολοφονίας εντάσσεται στο σχέδιο αποσταθεροποίησης;
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στο Εθνος

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails