Η αυξανόμενη επί μήνες τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στο Αιγαίο θέτει επί τάπητος ένα κρίσιμο ερώτημα: υφίσταται πραγματικά κίνδυνος κάποιου σοβαρού ελληνοτουρκικού επεισοδίου ή τα όσα συμβαίνουν κυρίως στους ουρανούς του Αιγαίου αποτελούν επανάληψη χιλιάδων επεισοδίων «ρουτίνας» που εκτυλίσσονται εκεί εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες; Η απάντηση είναι σαφέστατη: ναι, υπάρχει όντως κίνδυνος τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα να οδηγήσουν σε κάποιο επικίνδυνο επεισόδιο τύπου Ιμίων, δύσκολα ελεγχόμενο! Η εκτίμηση αυτή βασίζεται αφενός -και πρωτίστως- σε εξελίξεις της εσωτερικής τουρκικής πολιτικής ζωής και αφετέρου σε μια άβουλη και άνευ λόγου υποχωρητική ελληνική πολιτική στον τομέα των ελληνοτουρκικών, η οποία αποθρασύνει την Άγκυρα και την ενθαρρύνει να διευρύνει το πεδίο των μονομερών της βλέψεων, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι πιθανές εστίες κρίσης.
Φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο να θεωρείται... γενναία πολιτική πράξη η επίσκεψη στο Αγαθονήσι, ανήμερα των Φώτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια! Παρατηρήσαμε με ανησυχία τον πολλά γνωρίζοντα Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει... «τολμηρή» την επίσκεψη αυτή! Είναι δυνατόν να θεωρείται από το κυβερνών κόμμα «τολμηρή» πράξη η επίσκεψη ακριτικού νησιού της ελληνική επικράτειας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας; Παρόμοιες πολιτικές θέσεις είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τη χώρα.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης η χαλαρότητα με την οποία αντέδρασε η κυβέρνηση Καραμανλή, όταν με απίστευτο θράσος η Αγκυρα έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ισχυριζόταν ότι τα δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής που μετέφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συνοδεία του στο Αγαθονήσι... «παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα»!
Και όταν την επόμενη μέρα γλιτώσαμε εντελώς τυχαία από επεισόδιο τύπου Ιμίων, καθώς ελληνικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης έχασε την ισορροπία του και την υστάτη των στιγμών δεν έπεσε να συντριβεί πάνω στο Φαρμακονήσι εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσαν δύο τουρκικά F-16 που πέρασαν μόλις 50 μέτρα πάνω του, σε ύψος εκατό μέτρων από το έδαφος του μικρού νησιού (!), θα προτιμούσαμε να είχαμε δει την κυβέρνηση να διαμαρτύρεται πολύ εντονότερα στους εταίρους και τους συμμάχους της αντί να παρεμβαίνει στα μέσα ενημέρωσης για να πετύχει την υποβάθμιση του σοβαρού επεισοδίου.
Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας -και πριν από όλους βεβαίως η κυβέρνηση Καραμανλή- οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η ανέμελη εποχή με τις ζεϊμπεκιές, τις κουμπαριές και τις άλλες δημοσιοσχεσίτικες φαιδρότητες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ο Ερντογάν έλαβε το μήνυμα της απόπειρας δικαστικού πραξικοπήματος που έκανε εναντίον του το κεμαλικό κατεστημένο το καλοκαίρι, όπου για μία και μόνη δικαστική ψήφο δεν καθαιρέθηκε αυτός από πρωθυπουργός, ο Γκιουλ από Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν κηρύχθηκε παράνομο το κυβερνών κόμμα.
Η γραμμή Ερντογάν απέναντι στους στρατιωτικούς είναι πλέον δισυπόστατη. Από τη μία, αξιοποιώντας την υπόθεση της Εργκενεκόν επιχειρεί να εξουδετερώσει την ακροδεξιά, πραξικοπηματική πτέρυγα του κεμαλικού κατεστημένου, επειδή φοβάται ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανατροπής του με κάθε νόμιμο ή παράνομο μέσο. Από την άλλη, ακριβώς για να πετύχει τον παραπάνω στόχο, ο Ερντογάν προχωρεί σε σύγκλιση με τις κύριες δυνάμεις του κεμαλικού κατεστημένου έχοντας πλέον διαπιστώσει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να συνεχίσει την αντιπαράθεσή του με τους κεμαλιστές σε όλα τα μέτωπα. Ετσι οι Τούρκοι στρατηγοί αποκτούν και πάλι βαρύνοντα πολιτικό λόγο.
ΕΠΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ
Οι προκλήσεις θα συνεχιστούν
Χαρακτηριστικά μονιμότητας, με τάσεις κλιμάκωσης, θα έχουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και ίσως όχι μόνο. Δεν πρόκειται για παροδική έξαρση. Αντιθέτως, τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, συνιστούν προνομιακό χώρο σύγκλισης της πολιτικής του Ερντογάν με εκείνη των στρατηγών. Οι σχέσεις με την Αθήνα και τη Λευκωσία μάλιστα αποτελούν τους τομείς όπου εύκολα ο Ερντογάν μπορεί να εκχωρήσει αυξημένη εξουσία στους κεμαλιστές, χωρίς να θιγούν τα ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα του Τούρκου πρωθυπουργού. Ένταση και όχι ύφεση πρέπει να αναμένεται λοιπόν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για μακρύ χρονικό διάστημα.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στο Έθνος
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου