Καλώς ήρθατε

«Άλλα κόλπα» στον... Καναδά!

Θριαμβευτική επιτυχία σημείωσε τελικά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στον Καναδά, το οποίο άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε προχθές, με την «αόρατη», αλλά καθοριστική συμμετοχή της βρετανικής διπλωματίας. Την ίδια μέρα μάλιστα, την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ακριβώς στον Καναδά, στις 19 Φεβρουαρίου. Η πρωτοφανής για τα δεδομένα του Καναδά πολιτική και κοινοβουλευτική συνωμοσία άρχισε την 1η Δεκεμβρίου. Την ημέρα εκείνη οι ηγέτες των Φιλελευθέρων, των Νέων Δημοκρατών και του «Μπλοκ Κεμπεκουά», που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας και ενδεχομένως της απόσχισης της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ από τον υπόλοιπο Καναδά, υπέγραψαν συμφωνία να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού διάρκειας τουλάχιστον ενάμιση χρόνου, με πρωθυπουργό τον ηγέτη των Φιλελευθέρων Στεφάν Ντιόν - μια κυβέρνηση κεντροαριστερή για τα καναδικά δεδομένα.

Με αυτόν τον... τρόπο θα ανέτρεπαν την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών του Στέφεν Χάρπερ, η οποία έχει μόνο 143 από τις 308 έδρες του καναδικού Κοινοβουλίου (12 λιγότερες δηλαδή από την απόλυτη πλειοψηφία των 155 εδρών), ενώ οι συνασπισμένοι αντίπαλοί της έχουν 163 έδρες συνολικά. Ο Χάρπερ είχε μάλιστα οδηγήσει τον Καναδά σε πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου του 2008, με στόχο ακριβώς να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά απέτυχε. Οι αντίπαλοί του τον άφησαν να κυβερνήσει ενάμιση μήνα και ετοιμάζονταν να τον ρίξουν με εποικοδομητική πρόταση μομφής (έχοντας έτοιμο δηλαδή το επόμενο κυβερνητικό σχήμα με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία) την 1η Δεκεμβρίου, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό λιτότητας που κατέθεσε.

Ο δεξιός πρωθυπουργός Χάρπερ ανέβαλε για τις 8 Δεκεμβρίου τη συζήτηση της πρότασης μομφής και προχώρησε στο μεγάλο κόλπο του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος: ζήτησε από τη Γενική Κυβέρνηση του Καναδά που εκπροσωπεί τη βασίλισσα της Αγγλίας να... κλείσει τη Βουλή για ενάμιση μήνα!!! Η κυβέρνηση της Μικαέλ Ζαν, ενεργώντας προφανώς κατ εντολήν του Λονδίνου, συναίνεσε στο ανήκουστο αίτημα και έκλεισε τη Βουλή από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 26 Ιανουαρίου - 52 ολόκληρες μέρες.

Στο μεσοδιάστημα έγιναν δύο πράγματα. Πρώτον, εξαπολύθηκε από τη Δεξιά μια εκστρατεία συκοφάντησης του υπό εκκόλαψη κεντροαριστερού συνασπισμού ως... «προδοτικού (!)», επειδή θα είχε την υποστήριξη, χωρίς τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, των γαλλόφωνων αυτονομιστών του Κεμπέκ. «Η συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι τόσο κοντά στην προδοσία και την ανταρσία όσο μπορώ να φανταστώ!», δήλωσε την ημέρα που έκλεινε το Κοινοβούλιο ο βουλευτής των Συντηρητικών Μπομπ Ντέτσερτ.

Δεύτερο και αποτελεσματικότερο, κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί υπονόμευσης του κεντροαριστερού συνασπισμού και σημείωσαν μια καθοριστικής σημασίας επιτυχία: ανέτρεψαν τον ηγέτη των Φιλελευθέρων και πρωθυπουργό εν αναμονή Στεφάν Ντιόν που προέρχεται από το γαλλόφωνο Κεμπέκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε τον Μάιο, και στη θέση του προώθησαν άλλον αρχηγό, ονόματι Μάικλ Ιγκνατίεφ!

Αυτός φυσικά τάχθηκε στο πλευρό των Συντηρητικών που κυβερνούν και διέλυσε τον συνασπισμό με τους Νέους Δημοκράτες και το Μπλοκ Κεμπεκουά, παρ όλο που αυτός ο συνασπισμός θα έκανε τον ίδιον τον Ιγκνατίεφ πρωθυπουργό!

Αποκαλυπτικό μάλιστα της ισχύος των εκβιασμών που άσκησαν οι μηχανισμοί που κινητοποιήθηκαν είναι ότι και ο ίδιος ο Στεφάν Ντιόν είχε αρχίσει να κάνει δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης των Συντηρητικών πριν ανατραπεί!

«Ο συνασπισμός είναι νεκρός, τελειωμένος, πάει», δήλωσε απογοητευμένος και οργισμένος προχθές ο Ζιλ Ντισέπ, ηγέτης του Μπλοκ Κεμπεκουά, μόλις ο Ιγκνατίεφ ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Χάρπερ, η οποία θα ενισχυθεί περισσότερο φυσικά και με την επίσκεψη Ομπάμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
Βαρύ τραύμα στην ενότητα της χώρας

Με τις ίντριγκες και τους εκβιασμούς μπορεί να κατόρθωσε τελικά να κρατήσει την κυβερνητική εξουσία η καναδική Δεξιά, το τίμημα όμως για τη χώρα υπήρξε πολύ βαρύ. Κατηγορώντας οι Συντηρητικοί τους αντιπάλους τους ότι είναι... «προδότες (!)», επειδή προσπάθησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με την κοινοβουλευτική στήριξη του κόμματος των γαλλόφωνων Καναδών του Κεμπέκ, όξυναν και πάλι στο έπακρο το χάσμα γαλλόφωνων και αγγλόφωνων Καναδών. Τα τελευταία χρόνια οι αποσχιστικές τάσεις στο Κεμπέκ έχαναν διαρκώς έδαφος. Με έναν πρωθυπουργό όμως που κατηγορεί για «εθνική προδοσία» όποιον αγγλόφωνο πολιτικό συνεργάζεται με τους Καναδούς του Κεμπέκ, δεν αποκλείεται καθόλου να έχουμε αναζωπύρωση του μίσους ανάμεσα στις δύο ομάδες του πληθυσμού.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στο Εθνος

6 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

mahler76 είπε...

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΜΠΕΚ ΤΩΡΑ!!!!

grsail είπε...

Ναι! κάτι αντιλήφθηκα αφού ο Obama τους επέλεξε ως πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό. Ωστόσο από το άρθρο δεν βγαίνει κάποιο γενικό συμπέρασμα για το τι πραγματικά παίζεται, μπορεί κάποιος να μας πει περισσότερα; Υπάρχει μήπως κανένα νέο οικονομικό κέντρο "υπό κατασκευήν";

Ανώνυμος είπε...

ΑΑΑΑ! τι καλα!!!! να μια χωρα ακομη να γινει κομματακια!!!! χαλι μαυρο!!!! και μαλακιες!!!
β.β.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή είμαι από το Κεμπέκ, όχι ΄Γενική Κυβέρνηση' του Καναδά, αλλά 'Γενική Κυβερνήτης' Μικαελ Ζαν...
Ουσιαστικά ο Χάρπερ χρησιμοποίησε παλιό νόμο του Καναδά, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια μορφή πραξικοπήματος...αλλά με τις ευλογίες της Βασίλισσας της Αγγλίας, η οποία μέσω των γενικών κυβερνητών (θηλ.πληθ.)αποτελεί μεν την Αρχηγό του κράτους, αλλά έχω τις ίδιες περίπου εξουσίες με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας...Και δεν πρέπει να λέμε εύκολα 'Λευτεριά στο Κεμπέκ' την στιγμή που δεν γνωρίζουμε την ιστορία της χώρας...

Ανώνυμος είπε...

Kala re apnea!
Mia toso da anafora sthn phgh tou ar8rou
8a peiraze kanenan?

apneagr είπε...

Anti Oligarch μάλλον δεν προσεξατε στο τέλος του άρθρου που αναφέρετε στον συντάκτη και την πηγή της είδησης...

Related Posts with Thumbnails