Καλώς ήρθατε

Πιο αδύναμος τώρα ο Καραμανλής!


Αδοξη έκβαση είχε τελικά για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός. Ακόμη και μια απλή ματιά στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι μειώθηκε ο αριθμός των σημαντικών φιλοκαραμανλικών υπουργών, ενώ «πλημμύρισε» αντιθέτως το υπουργικό συμβούλιο από υπουργούς φίλα προσκείμενους ή και αφοσιωμένους στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως ο προηγούμενος ανασχηματισμός είχε γίνει μόνο και μόνο για να αναλάβει η Ντόρα το υπουργείο Εξωτερικών στην προ των τελευταίων εκλογών κυβέρνηση, έτσι και αυτός οδήγησε σε θεαματική ενίσχυση της Ντόρας στο παιχνίδι του εσωκομματικού συσχετισμού δυνάμεων.

Η αλήθεια είναι ότι... η υπουργός Εξωτερικών κάθε άλλο παρά με σταυρωμένα χέρια περίμενε τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ακόμη και μέσω ραδιοφώνου (!) απηύθυνε στον πρωθυπουργό τελεσιγραφικά την απόφασή της να μη μετακινηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και τον υποχρέωσε να υποκύψει στην απαίτησή της.

Επρόκειτο για μια κίνηση «ματ». Οχι μόνο δεν μετακινήθηκαν η Ντόρα στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομίας εν μέσω κρίσης προφυλάσσοντας έτσι τον εαυτό της και τις πρωθυπουργικές βλέψεις της, αλλά επιπλέον έφερε τον Κ. Καραμανλή σε αδιέξοδο υποχρεώνοντάς τον να πετάξει εντελώς εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Η απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομίας ήταν αναπότρεπτη λόγω της σφοδρότατης αντιπάθειας του λαού προς το πρόσωπό του. Ο Κ. Καραμανλής, όμως, ήθελε να τον μεταθέσει στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ήταν από τα δύο, τρία υπουργεία που μπορούσε να τοποθετηθεί ο Γ. Αλογοσκούφης χωρίς να θεωρηθεί ότι υποβαθμίζεται (μαζί με το Εσωτερικών και το Αμυνας το οποίο δεν πολυήθελε). Αρνούμενη να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών, η Ντόρα εξώθησε τον Κ. Καραμανλή να αφήσει εκτός κυβέρνησης τον φιλοκαραμανλικό Γ. Αλογοσκούφη!

Η Ντόρα κατόρθωσε μάλιστα να αφαιρέσει ανεπισήμως και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τον κορυφαίο υποστηρικτή του πρωθυπουργού, τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ο διορισμός του ακραιφνούς μητσοτακικού Χρήστου Μαρκογιαννάκη όχι ως υφυπουργού στη θέση του άπειρου Χηνοφώτη, αλλά ως αναπληρωτή υπουργού με αρμοδιότητα αυτόν τον τομέα, ακριβώς αυτήν την πρόθεση υποδηλώνει.

Αντιθέτως ο πρωθυπουργός κατάφερε βαρύ πλήγμα εναντίον του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον οποίον άφησε «μετεξεταστέο» στο ασήμαντο υπουργείο Υγείας. Ο Δ. Αβραμόπουλος, που θέλει να πλασαριστεί ως ο δελφίνος του φιλοκαραμανλικού στρατοπέδου για τη μετά Κ. Καραμανλή εποχή, είχε διαμηνύσει μέσω του Τύπου ότι επιθυμεί να αναλάβει ακόμη και το υπουργείο - γκιλοτίνα της Οικονομίας, προκειμένου να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ. Ετσι η στασιμότητά του στο Υγείας θεωρείται ηχηρό χαστούκι εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Η εκπαραθύρωση και του εξαδέλφου του πρωθυπουργού από την κυβέρνηση, του Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος ουδέποτε επρόκειτο να περάσει στο αντικαραμανλικό στρατόπεδο, είναι ακόμη μια κίνηση που αντικειμενικά αποδυναμώνει τον Κ. Καραμανλή.

Υπέρ της Ντόρας απέβη και η υποχρεωτική απομάκρυνση από την κυβέρνηση του υφυπουργού Εξωτερικών Πέτρου Δούκα λόγω της ανάμειξής του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, καθώς αντικαταστάθηκε από τον ακραιφνή μητσοτακικό και αμερικανόφιλο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Αν σε αυτούς όλους προστεθεί και η υφυπουργοποίηση και άλλων κομματικών φίλων της Ντόρας (Γ. Κοντογιάννης, Μ. Μπεκίρης κ.ά.), είναι προφανές ότι το μητσοτακικό στρατόπεδο δικαιολογημένα πανηγυρίζει έξαλλα από χθες το μεσημέρι. Είναι εξόφθαλμο ότι για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός δεν άντεξε στις πιέσεις που του ασκήθηκαν και υπέκυψε.

ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Ανακύκλωση» για τον κόσμο

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει στον ελληνικό λαό την εικόνα ότι αυτήν τη φορά εισάκουσε τη θέλησή του τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων. Απομάκρυνε έτσι από τις θέσεις τους τον Γ. Αλογοσκούφη ή φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπουργούς, αλλά επιπροσθέτως «ανακύκλωσε» και εκείνους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επιμέρους κινημάτων, απομακρύνοντάς τους από τα υπουργεία που είχαν και τοποθετώντας τους σε άλλα. Παρελθόν αποτελούν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από το υπουργείο Παιδείας, ο Κωστής Χατζηδάκης από το υπουργείο Μεταφορών και ο Σωτήρης Χατζηγάκης από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ολοι τους πάντως βολεύτηκαν αλλού (Μεταφορών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης αντιστοίχως), αλλά η κοινή γνώμη σίγουρα αισθάνεται κάποια ικανοποίηση.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ Κ.ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΚΙΝΗΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΝΑΚΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ .
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Related Posts with Thumbnails