Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ στην Ελευθεροτυπία
Λευκά και γνήσια χαρακτηρίστηκαν και τα δώδεκα τιμολόγια του τηλεοπτικού καναλιού Alter Channel (Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε.) μετά τον επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και αφού είχαν χαρακτηριστεί όλα εικονικά από τον πρώτο έλεγχο!
Οπως έχει γράψει η «Ε» από τις 21-2-2008, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) με πολυσέλιδη Ειδική Εκθεση Ελέγχου εντόπισε στο Alter την έκδοση και τη λήψη 12 τιμολογίων, αξίας 17 εκατ. ευρώ, για τις χρήσεις του 2001 και του 2003, τα χαρακτήρισε εικονικά και κατελόγισε 3πλάσιο πρόστιμο, 51 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα με τον καταλογισμό του προστίμου η υπόθεση δρομολογήθηκε και ως προς το ποινικό της σκέλος από τον αρμόδιο εισαγγελέα της ΥΠΕΕ Ευάγγ. Ιωαννίδη.
Με την ένδειξη... «εξαιρετικά επείγον για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου έναντι της επιχείρησης Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε.», οι φορολογικές αρχές δέσμευσαν καταθέσεις των διοικητικών υπευθύνων, απαγόρευσαν την πώληση περιουσιακών στιχείων κ.ά. Τα απαγορευτικά μέτρα ήρθησαν στα μέσα Μαρτίου, ύστερα από αίτημα του καναλιού και την αποδοχή του από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, με υπογραφή του υφυπουργού Α. Μπέζα.
Και στον Ρουσόπουλο
Ομως, το κανάλι είχε ζητήσει, όπως εδικαιούτο, και επανέλεγχο των τιμολογίων, ενώ συντελεστές του Alter είχαν φτάσει ώς το Μαξίμου, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόστιμα και στον τότε υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο.
Ο επανέλεγχος περαιώθηκε στις 24 Οκτωβρίου από δύο νέους ελεγκτές, που αποσπάστηκαν «για την ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση» και όπως προκύπτει από το έγγραφο με αριθμό Πρωτοκόλλου 1380, όλα βρέθηκαν εντάξει.
Ο οικονομικός επιθεωρητής Γ. Ζαχαρόπουλος σημειώνει ότι «ο επανέλεγχος αποφαίνεται πως δεν υφίσταται εικονικότητα τιμολογίων, τόσο ως προς την έκδοση, όσο και ως προς τη λήψη» και κοινοποιεί το πόρισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στον εισαγγελέα της ΥΠΕΕ.
Ερωτήματα εγείρονται για το πώς οι προηγούμενοι ελεγκτές «παραπλανήθηκαν» τόσο πολύ και διαπίστωσαν ότι 12 τιμολόγια ήταν εικονικά καθώς και η κατά κράτος απόρριψη των συμπερασμάτων τους και του καταλογισμού τον οποίον έκαναν!
Υπενθυμίζεται ότι η βαριά αυτή φορολογική υπόθεση για το Alter εκκρεμούσε από τα τέλη του 2003 και κυρίως από τον Φεβρουάριο του 2005, όταν στο πρώην ΣΔΟΕ έφτασε νέα καταγγελία. Οι έλεγχοι του φακέλου δρομολογήθηκαν ουσιαστικά από τα μέσα του 2006 και η «καμπάνα» έπεσε στα τέλη Ιανουαρίου, με ουρά και για πρόσθετες συνδεμένες με το Alter επιχειρήσεις, που εμφάνισαν πλαστά και εικονικά μέχρι και το 2004.
Κατά περίεργο τρόπο η ειδική έκθεση ελέγχου δεν έφτασε ποτέ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που έχει κι αυτή αρμοδιότητα για τις εισηγμένες, ή όταν έφτασε αυτή δεν επιλήφθηκε του θέματος.
Πάντως, έπειτα από πέντε χρόνια φαγούρας και κωλυσιεργίας των ελεγκτικών αρχών το Alter χρειάστηκε μόλις οκτώ μήνες και έναν επανέλεγχο υπό την αιγίδα του υπουργού Οικονομικών για να δικαιωθεί πανηγυρικά.
Ως μέσο ενημέρωσης, εκτός από επιρροή, διαθέτει και ισχυρή φοροθωράκιση, που μάλλον στερούνται οι κοινοί θνητοί και οι λοιποί ιθαγενείς-παραβάτες.
1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
διαφθορα ειναι και η περιπτωση οργανων που γνωμοδοτουν κατα παραγγελια κατοπιν ανωθεν εντολων προκειμενου να ειναι αρεστοι ή ανταποδιδουν ρουσφετι
Δημοσίευση σχολίου