Καλώς ήρθατε

Η εγκληματική εξίσωση


ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ που φτάνουν από το Γκουαντάναμο της Γάζας είναι ανατριχιαστικές και προκαλούν τον αποτροπιασμό. Αποδεικνύουν τη βαρβαρότητα του επιτιθέμενου Ισραήλ τα νεκρά σώματα μικρών παιδιών, τα τραυματισμένα πρόσωπά τους, η αγωνία και ο σπαραγμός μητέρων και πατέρων, όλων εκείνων των ανθρώπων που βομβαρδίζονται ανηλεώς.

ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ η υπουργός των Εξωτερικών, Λίβνι, δήλωσε κυνικά, περιπαίζοντας όχι μόνον τα θύματα της πολιτικής της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, ότι «το Ισραήλ αμύνεται και προστατεύει τις αξίες του ελεύθερου κόσμου». Αν η προστασία των αξιών που εννοεί η υποψήφια πρωθυπουργός του Ισραήλ υλοποιείται με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες που δεν έχουν καν δυνατότητα περίθαλψης, τότε τι χρειάζονται οι αξίες αυτές, σε τι μπορεί να είναι χρήσιμη η κυρία Λίβνι και η κυβέρνησή της;

ΛΕΝΕ και ψέματα οι... Ισραηλινοί. Πάλι η ίδια η υπουργός, αλλά και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού προχθές, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ότι «ρέει» η βοήθεια και ότι είναι ανοιχτές όλες οι δίοδοι για την προώθησή της!

«ΟΙ ΩΜΟΤΗΤΕΣ στη Γάζα είναι απίστευτες και εντείνονται από τη μη αντίδραση της Δύσης, με εξαίρεση κάποιες χλιαρές αντιδράσεις σχετικά με την αναλογικότητα», γράφει ο Νόαμ Τσόμσκι. «Το Ισραήλ -λέει- επιθυμεί να εξαλείψει κάθε αντίσταση στη φυλακή που ίδρυσε στη Γάζα. Ουσιαστικά την κατέστεψε υπό τη στρατιωτική του κατοχή και μετά την "απόσυρσή" του στράφηκε αμέσως στη βία και τον στραγγαλισμό της».

ΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ με ρουκέτες είναι εγκληματικά και πολιτικά βλακώδη, όπως τα χαρακτηρίζει ο Τσόμσκι. Δεν μπορεί όμως να εξισωθούν με τις εκατόμβες των Παλαιστινίων. Και φαντάζει προσβολή προς τη νοημοσύνη των πολιτών ο ισχυρισμός της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα ότι «το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντιδράσει με στρατιωτικές επιχειρήσεις για να προστατέψει τους πολίτες του». Το επιχείρημα της αυτοάμυνας, εμπνευσμένο από το δόγμα Μπους, είναι έωλο. Η ισραηλινή επίθεση συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ πρωτοβουλίες, κυρίως από τον πρόεδρο της Γαλλίας, πέφτουν στο κενό. Θα αναληφθούν, λένε, στο Παρίσι, την... ερχόμενη εβδομάδα και ώς τότε τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έχουν όλη την άνεση να τιμωρούν τους αμάχους της Γάζας και να επιβάλλουν το δίκαιο τού απάνθρωπα ισχυρού, το οποίο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Δικαίου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, οι βομβαρδισμοί φαίνεται ότι δεν μπορούν να κάμψουν την αντίσταση των μαχητών εκείνων που στοιχίζονται στις τάξεις της Χαμάς. Θυμίζουν κάπως τον πόλεμο του Λιβάνου και αυτό μάλλον προκαλεί τη σκλήρυνση της στάσης των στρατιωτικών, που ετοιμάζονται για χερσαίες επιχειρήσεις. Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ αλλά και οι προεδρικές στη Γάζα φαίνεται ότι κινούν τα πιόνια στη σκακιέρα της βίας και του αίματος.
Ελευθεροτυπία

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails