Καλώς ήρθατε

Άρχισαν οι αψιμαχίες στα Ίμια


Επεισόδιο μεταξύ ελληνικών αλιευτικών και μιας τουρκικής ακταιωρού σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια, στα Δωδεκάνησα.

Την ώρα εκείνη συνολικά 24 αλιευτικά (19 από την Κάλυμνο και την Λέρο και 5 τουρκικά) ψάρευαν τσιπούρες στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια. Τα δύο ελληνικά ψαράδικα αντελήφθησαν το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να τα προσεγγίζει με ταχύτητα. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από τα ελληνικά αλιευτικά, τα όποια έπεσαν στα απόνερα της ακταιωρού. Το επεισόδιο διήρκεσε τουλάχιστον είκοσι λεπτά, διάστημα που οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες ψαράδες ώστε να τους αναγκάσουν να απομακρυνθούν από τα Ίμια. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά το ελληνικό λιμενικό περιορίστηκε να καταγράφει τον προκλητικό και επικίνδυνο πλου της τουρκικής ακταιωρού χωρίς να παρεμβαίνει.

Το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε... χθες ακόμη ένα άγνωστο περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου, όταν τρία άγνωστα σκάφη παραβιάσαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα προσεγγίζοντας τα παράλια της Εύβοιας. Όταν δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού επιχείρησαν να τα προσεγγίζουν, τα ταχύπλοα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ανέπτυξαν ταχύτητα κατευθυνόμενα τα δύο προς την Σκύρο, ενώ το τρίτο κινήθηκε προς την Άνδρο.

Από το Πεντάγωνο υποστηρίζεται αρμοδίως ότι επρόκειτο για τουρκικά αλιευτικά που ψαρευαν παρανόμως (με τη μέθοδο του γρίπου) σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ πηγές του Λιμενικού επεσήμαναν ότι τα άγνωστα σκάφη δεν είχαν διακριτικά και ήταν πανομοιότυπα με τις τουρκικές ακτοφυλακίδες (SG) που προσεγγίζουν τα Ίμια.

Είτε επρόκειτο για Τούρκους ψαράδες που έφτασαν μέχρι την Εύβοια για να ψαρέψουν παρανόμως σε ελληνικά ύδατα, είτε για μυστική αποστολή Τούρκων στρατιωτικών που διέσχισαν ανενόχλητοι το μισό Αιγαίο, η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αποκρύψει το περιστατικό έχει δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση.
του Μάκη Πολλάτου από το protothema

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails