Καλώς ήρθατε

Η κυβέρνηση πουλάει στα «μουλωχτά» και το… νερό!


Μόλις προχθές ανακοινώθηκε επίσημα ότι η γαλλική Suez Environment, κολοσσός στη διαχείριση υδάτινων πόρων και αποβλήτων, απέκτησε τον ελεγχο ποσοστού άνω του 5%, που της δίνει δικαιώματα μειοψηφίας, στην εταιρία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, τη γνωστή ΕΥΑΘ.

Έχουν οι Γάλλοι κυβερνητική συναίνεση; θα ρωτήσετε…

Με δεδομένα ότι: α) το Δημόσιο έχει εντελώς… απόλυτη πλειοψηφία στην ΕΥΑΘ,

β) οι Γάλλοι έχουν έμμεσο έλεγχο του γαλλικού δημοσίου (το γαλλικό δημόσιο έχει πάνω από 35% στην εταιρία που ελέγχει το 35% της Suez), οπότε ΔΕΝ θα έκαναν τέτοια κίνηση στην ελληνική κυβέρνηση,

γ) υπάρχουν διαρροές για συνεργασίες και «κοινά projects» με τη SUEZ και

δ) ο -διορισμένος- διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, κ. Σκόδρας, δηλώνει ότι είναι θετικό γεγονός η αύξηση του ποσοστού των Γάλλων, μάλλον δεν χωρά αμφιβολία ότι υπάρχει κυβερνητική συναίνεση.

Σημειώνουμε επ’ αυτού ότι... ο κ. Σκόδρας έσπευσε να δηλώσει την ευαρέσκειά του για την ενίσχυση του ποσοστού της SUEZ, «λησμονώντας» ότι δεν πρόκειται για άσχετους επενδυτές που μπαίνουν σε μια εταιρία απλώς για να βγάλουν κέρδος από την τοποθέτησή τους, αλλά μάλλον για αγοραστές που επιδιώκουν σε μια κακή συγκυρία, σε χαμηλές τιμές, να βάλουν πόδι στο… οικόπεδο που θέλουν να αγοράσουν.


Κι από αυτήν την πλευρά λοιπόν, το timing της κίνησης, αλλά και της ανακοίνωσης (τις μέρες που γίνεται χαμός με τα επεισόδια ανά την Ελλάδα), δεν φαίνονται καθόλου τυχαία.

Το ερώτημα είναι αν έχει τη δυνατότητα αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει επίσημα σε πώληση της ΕΥΑΘ.

Οι πολιτικές συνθήκες σε αυτή τη φάση λένε πως μάλλον όχι. Αυτό όμως ΔΕΝ είναι και απαραίτητο.

Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ πρακτικά «κλείδωσε» την πώληση της Εμπορικής στην Credit Agricole, χωρίς να την πουλήσει. Το έκανε μέσα από μια συμφωνία μετοχικής συμμετοχής στα όρια του 10%, κάποιες «συνεργασίες» και κάποιες κοινές θυγατρικές! Κάτι αντίστοιχο εκτυλίσσεται τώρα στην ΕΥΑΘ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρότι καυτηρίασε ως αντιπολίτευση τη συμφωνία της Εμπορικής, τελικά δεσμεύτηκε από αυτήν. Γιατί πολύ απλά κανένας άλλος ξένος δεν ήθελε να μπει σε μια εταιρία που η Credit Agricole την είχε «δέσει» για τα καλά.

Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, όμως, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Διότι όχι μόνο δεν έχει γίνει διαγωνισμός, αλλά δεν υπήρξε και κάποια επίσημη ανακοίνωση συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να αναλάβει τέλος πάντων την πολιτική ευθύνη.

Μικρή εταιρία σου λένε είναι, εκτός Αθηνών είναι, χαμός γίνεται, στη… ζούλα θα το περάσουμε.

Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσω της «μικρής μπουκιάς» (της ΕΥΑΘ), η SUEZ σφίγγει τον κλοιό της και στη… μεγάλη μπουκιά, δηλαδή την ΕΥΔΑΠ.

Για την οποία είναι επίσης γνωστό ότι υπήρχε -και υπάρχει- ενδιαφέρον της SUEZ!

Δεν το κρύβουν οι άνθρωποι.

Εάν όμως την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί κανονικότατα για την ΕΥΔΑΠ (της χρωστάει και δεν της πληρώνει περίπου… 300 εκατ. ευρώ!), η ΕΥΑΘ αποκτήσει τεχνογνωσία αλλά και «πλάτες» από τη SUEZ, δεν θα είναι καθόλου σενάριο επιστημονικής φαντασίας να τη δούμε να κατεβαίνει προς τα νότια και να «χτυπάει» τη διαχείριση υδάτων σε πλούσιους δήμους, εις βάρος των συμφερόντων της πολλαπλάσιου μεγέθους, αλλά αργοκίνητης και παραγκωνισμένης, ΕΥΔΑΠ.

Όλα αυτά, βεβαίως, ίσως είναι προς το συμφέρον των λοιπών μετόχων της ΕΥΑΘ. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου.

Το οποίο θα είχε κάθε λόγο να προχωρήσει: α) σε εξόφληση του χρέους του προς την ΕΥΔΑΠ και β) σε μια διαδικασία συγχώνευσης ή έστω εξαγοράς (για να πάρει μέρος από τα χρήματα πίσω) με την ΕΥΑΘ, ώστε να δημιουργήσει μία ακόμη πιο μεγάλη εταιρία, με προσβάσεις και στα Βαλκάνια.

Και να δει εν συνεχεία πώς θα κινηθεί στο «μπόλιασμα» αυτής της εταιρίας με ξένη τεχνογνωσία κ.λπ., χωρίς να απολέσει τον έλεγχό της.

Προφανώς κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες, για δικούς τους λόγους, επέλεξαν άλλο δρόμο. Κι απ' ό,τι φαίνεται, δρομολογούν ακόμη μία σκανδαλώδη υπόθεση.
του Γιώργου Παπανικολάου απο το euro2day

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails