Καλώς ήρθατε

Εφιαλτικά σενάρια από την Κομισιόν για την Ελλάδα

Επιβράδυνση της ανάπτυξης σε επίπεδα γύρω στο 1,5% για την Ελλάδα είναι το «σενάριο κινδύνου» που έχει διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα για το 2009.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το απαισιόδοξο σενάριο θα γίνει πραγματικότητα αν ενταθούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη διατραπεζική αγορά. Η Κομισιόν ουσιαστικά βασίζει την υπόθεση αυτή σε κάμψη του δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα επέλθει ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους δανεισμού και της έλλειψης ρευστότητας.

Το «σοκ» που θα προκληθεί στην ελληνική αγορά θα... προέλθει, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, από μείωση των επενδύσεων κατά 3% για το 2009 και το 2010 και σημαντική κάμψη της κατανάλωσης, στοιχεία δηλαδή που θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση του ΑΕΠ.

Ορατά είναι και τα σημάδια καθίζησης της αγοράς με τον δείκτη εμπιστοσύνης στην Οικονομία του ΙΟΒΕ να καταγράφει τον Οκτώβριο ιστορικό χαμηλό και τις εμπορικές ενώσεις να κάνουν λόγο για μεγάλη καθίζηση στις αγορές. Η έλλειψη ρευστότητας και η μείωση τους τζίρου κατά 30% σε συνδυασμό με το πάγωμα της όποιας επενδυτικής κίνησης είναι στοιχεία που ήδη επαληθεύουν το σενάριο της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμός λειτουργεί αποτρεπτικά και για τους πολίτες που επιβραδύνουν συστηματικά το δανεισμό τους ο οποίος πλέον αυξάνεται με ρυθμό κοντά στο 10% έναντι 24% στις αρχές του έτους.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες κοινοτικές εκτιμήσεις θα έχει έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και 2,2% του ΑΕΠ το 2009. Το περιθώριο που της δίνει η Ε.Ε. λόγω της κρίσης είναι να πάρει μέτρα αξίας τέτοιας που το έλλειμμα να «ανέβει» έως το 3%. Προβλέπεται επίσης ότι αν το υπερβεί θα πρέπει η απόκλιση να είναι μικρή (το πολύ 0,5% του ΑΕΠ) και να διορθωθεί σύντομα.

Με δεδομένο ότι στην πράξη το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί όχι από τα νέα μέτρα, αλλά από αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού που δεν έχουν ακόμη φανεί, τα πραγματικά περιθώρια παροχών είναι μικρά (το εννεάμηνο η απόκλιση έφτανε στα 2,4 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση ελπίζει σε καλή απόδοση του φόρου κατοχής ακινήτων των ρυθμίσεων χρεών και της περαίωσης). Εξηγούν έτσι την... ολιγωρία σε κάθε επίσημη ανακοίνωση για παροχές την στιγμή που άλλα κράτη ανακοινώνουν πακέτα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Του Στέλιου Κράλογλου από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails