Καλώς ήρθατε

Ανθρωποθυσίες στο βωμό του κέρδους


Με ρυθμό χιονοστιβάδας συνεχίζονται οι απολύσεις που ανακοινώνουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες παγκόσμια.
Τη βδομάδα που πέρασε η Sonny ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Απρίλη του 2010 θα απολύσει το 5% των εργαζόμενων (δηλαδή 8.000 άτομα στα 158.500 που εργάζονται στις επιχειρήσεις της σε διάφορες χώρες). Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του κλεισίματος του 10% των 57 εργοστασίων που λειτουργεί παγκόσμια και της περικοπής κατά 30% των επενδύσεων στον τομέα των ηλεκτρονικών. Η πτώση των καθαρών κερδών της κατά 71% το τρίτο τρίμηνο του 2008, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, εμφανίζεται ως το επιχείρημα με βάση το οποίο θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις απολύσεις έτσι ώστε να μην... δοκιμαστεί από εργατικές αντιδράσεις.

Απολύσεις ανακοίνωσε και η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία στη Βόρεια Αμερική, η καναδέζικη AbitibiBowater, η οποία θα περικόψει το 7% περίπου του προσωπικού της (1.100 στους 16.000 εργαζόμενους). Οι απολύσεις αυτές είχαν ανακοινωθεί πριν από την πτώχευση του εκδοτικού ομίλου «Tribune» (που κατέχει οχτώ μεγάλες εφημερίδες όπως οι Chicago Tribune, Los Angeles Times, Baltimore Sun κ.ά.) ο οποίος αγοράζει το 8% των πωλήσεων χαρτιού της AbitibiBowater.

Η Nissan (η τρίτη μεγαλύτερη γιαπωνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει περάσει υπό τον έλεγχο της Ρενό) ανέστειλε τις απολύσεις των 1.680 εργατών της στη Βαρκελώνη (πρόκειται για πάνω από το ένα τέταρτο των εργαζόμενων στα εργοστάσιά της στην Ισπανία), αλλά κατέληξε σε συμφωνία με τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές για προσωρινή μείωση του χρόνου εργασίας (με ανάλογες περικοπές στους μισθούς φυσικά).
Η General Motors θα απολύσει άλλους 2.000 εργάτες από τρία ακόμη εργοστάσια (πέρα από τους 11.000 που έχει ανακοινώσει), μετά την πτώση κατά 41% των πωλήσεων το Νοέμβρη σε σχέση με τον περσινό Νοέμβρη.

Ο κατάλογος των απολύσεων δεν έχει τελειωμό. Η κρίση που μαστίζει τον παγκόσμιο καπιταλισμό έχει αρχίσει να καταστρέφει τη βασικότερη παραγωγική δύναμη της κοινωνίας, τον εργαζόμενο άνθρωπο, ο οποίος θυσιάζεται για μια ακόμα φορά για να σώσουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Πηγή:Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ
από βαθύ κόκκινο

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Unknown είπε...

Ola ston ri8mo tis pagkosmiopiisis ,moxli piesis apo pantu. Next step i 8riskia. . .

Related Posts with Thumbnails