Πρόταση από εμποροβιομήχανους που επικαλούνται την κρίση.
Βόμβα μεγατόνων στις εργασιακές σχέσεις έριξε χθες ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων κ. Κ. Μίχαλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εργασιακής εβδομάδας τριών ή τεσσάρων ημερών ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
O κ. Μίχαλος, που ήταν κυβερνητικό στέλεχος πριν αναλάβει την προεδρία του ΕΒΕΑ (υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών) πρότεινε εργάσιμη εβδομάδα 3-4 ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, για όσο διαρκέσει η οικονομική κρίση, προκειμένου, όπως είπε, να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις.
Στην πρόταση αυτή αντέδρασαν έντονα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που κατηγόρησαν χθες τους εργοδότες ότι στο όνομα της οικονομικής κρίσης επιχειρούν ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.
Ο πρόεδρος του... Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου διατύπωσε τη συγκεκριμένη πρόταση κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΙΚΑ. Μάλιστα ο κ. Μίχαλος επικαλέστηκε, χωρίς όμως και να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, την ύπαρξη 5 επιχειρήσεων οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης εφαρμόζουν ήδη εργασιακή εβδομάδα 3 ή 4 ημερών με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Ωστόσο, από την πλευρά των συνδικάτων δήλωναν χθες ότι δεν έχουν υπόψη τους τέτοιες επιχειρήσεις.
Αποστάσεις από Πετραλιά
Αποστάσεις από την πρόταση Μίχαλου κράτησε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, η οποία δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική εργασία». Όπως είπε η κ. Πετραλιά, «δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις».
Έντονη ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ, που χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ «λαγό των κυβερνητικών επιδιώξεων». Όπως τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, «μέσα στις συνθήκες της κρίσης που ζούμε πρόκειται για μια απαράδεκτη, άδικη, αντικοινωνική, αναποτελεσματική πρόταση. Θα έλεγα ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Τα σκληρά εργοδοτικά συμφέροντα θέλουν να απομυζήσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Επειδή εμείς γνωρίζουμε ότι ο κύριος Μίχαλος υπήρξε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προφανώς με την πρότασή του θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση για να μετατρέψει την κρίση της κυβερνητικής πολιτικής σε κρίση των εργαζομένων, σε κρίση της κοινωνίας».
Τα μισά ένσημα
Επισημαινεται ότι εργάσιμη εβδομάδα 3 ημερών σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα εργάζεται 12 ημέρες τον μήνα και θα παίρνει 12 ένσημα. Έτσι, στο σύνολο μιας χρονιάς θα παίρνει 150 ένσημα, έναντι 300 που θα λάμβανε εάν εργαζόταν με κανονικό ωράριο. Δεν χρειάζεται ρύθμιση γιατί η ευελιξία προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, τόνισε ο πρόεδρος των έμπορων, Δημήτρης Αρμενάκης. Για ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Αντιδράσεις από αντιπολίτευση
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Σε αυτήν τη συγκυρία, η επίκληση ελαστικών μορφών απασχόλησης γίνεται εκ του πονηρού. Έτσι η κυβέρνηση βρίσκει πάτημα για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις για την ανυπαρξία σχεδίου για την απασχόληση, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση των εποπτικών μηχανισμών της αγοράς εργασίας. Καλούμε την κυβέρνηση, όχι μόνο να σταματήσει να υποθάλπει, αλλά να βάλει ένα οριστικό τέλος στα σενάρια περί ελαστικοποίησης της εργασίας», τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Με πρόσχημα την κρίση και με απειλή την απόλυση οι εργοδότες αξιώνουν από τους εργαζόμενους να δεχτούν μειώσεις στους ήδη χαμηλούς μισθούς, αύξηση των εργάσιμων ωρών και ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας. Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που χρόνια τώρα κέρδισαν και συσσώρευσαν τεράστιο πλούτο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο θα κριθεί από τις ψήφους 780 ευρωβουλευτών, η «ελαστικοποίηση» του χρόνου εργασίας ακόμη και πάνω από 70 ώρες εβδομαδιαίως!
Ηλίας Π. Γεωργάκης από τα νέα
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου