Καλώς ήρθατε

Σεντούκια


ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ για αρχηγούς. ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ τις τελευταίες συναντήσεις του με τον Κώστα Καραμανλή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε παινευτεί για τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του. Πλησίαζαν τότε τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στην αυξημένη τιμή του πετρελαίου και τις εξαγωγές αερίου.

Ο ΠΟΥΤΙΝ δεν είναι πια Πρόεδρος, αλλά Πρωθυπουργός. Το βαρέλι πετρελαίου τιμάται κάτω από πενήντα δολάρια. Και η Ρωσία έχει λιγότερα από 500 δισεκατομύρια δολάρια. Ο λόγος; Τα χρησιμοποιεί για να υπερασπιστεί το ρούβλι που πέφτει μετά την εισβολή στη Γεωργία και, κυρίως, μετά τη διεθνή οικονομική κρίση. Με αυτό τον ρυθμό το ρωσικό σεντούκι θα αδειάσει το 2009- εκτός αν το Κρεμλίνο πάει σε υποτίμηση. Αυτό όμως θα είναι πλήγμα πολιτικό και θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των απλών Ρώσων στο καθεστώς, ξυπνώντας μνήμες της χρεοκοπίας του 1998. Έτσι ο Πούτιν βγήκε στην τηλεόραση και απάντησε ζωντανά σε τηλεφωνικές ερωτήσεις απλών πολιτών.

ΘΑ ΕΚΑΝΕ ποτέ ο Καραμανλής το ίδιο; Εδώ ισχύει μάλλον το «και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες...». Επί μια εβδομάδα, η νεολαία είναι στους δρόμους, οι ελληνικές πόλεις καίγονται και... λεηλατούνται, ενώ έχουν ξεχειλώσει τα επιτόκια των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Πρωθυπουργός έστειλε τηλεγράφημα συλλυπητηρίων στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έκανε μερικά ανόρεχτα διαγγέλματα και έδωσε με το ζόρι μια συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ. Όχι με δική του πρωτοβουλία, αλλά γιατί είθισται να γίνεται κάτι τέτοιο- το κάνουν όλοι οι αρχηγοί κρατών- με τις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής. ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ο Καραμανλής; Όχι. Όλα βαίνουν ως έχουν. Εκτός από ένα πράγμα. Ο Πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι θα ηγηθεί της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.
Του Δημήτρη Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails