Καλώς ήρθατε

Ηρθε στον κόσμο για να σώσει το αδελφάκι του


Ενα μωρό είναι πάντα ένα δώρο… Πόσο μάλλον όταν το βρέφος φέρνει ένα δώρο ζωής για ένα άλλο παιδί. Για την τετραμελή οικογένεια της Κατερίνας Κατσαΐτη και του Χρήστου Παππά ο Αγιος Βασίλης ήλθε δυο εβδομάδες νωρίτερα.

Η πρώτη κόρη τους ήρθε στον κόσμο το πρωί της περασμένης Τετάρτης και είναι το πρώτο «κατά παραγγελία» παιδί που γεννιέται στη χώρα μας, για να βοηθήσει το 3χρονο αδελφάκι του που πάσχει από μεσογειακή αναιμία και κάθε 18 ημέρες υποβάλλεται σε μετάγγιση. Διακεκριμένοι Ελληνες... επιστήμονες, ο γενετιστής κ. Κωνσταντίνος Πάγκαλος και ο γυναικολόγος -ειδικός στις εξωσωματικές κ. Κωνσταντίνος Πάντος κατάφεραν, με τη βοήθεια της Γενετικής, κάτι πραγματικά σπάνιο για τα διεθνή δεδομένα.

Εξέταση

Με ειδική εξέταση σε ένα μόνο κύτταρο από δέκα συνολικά γονιμοποιημένα ωάρια, μπόρεσαν να επιλέξουν εκείνο που ήταν ιστοσυμβατό με το άρρωστο παιδί. «Την τρίτη ημέρα ζωής καθενός από τα δέκα έμβρυα που γονιμοποιήσαμε, πήραμε με βιοψία ένα κύτταρο και το στείλαμε στον κ. Πάγκαλο, που έκανε έλεγχο DNA για να βρει τα γερά έμβρυα ενώ, στη συνέχεια, βρέθηκε και η ιστοσυμβατότητα», σημειώνει ο κ. Πάντος.

Το υγιές και ιστοσυμβατό έμβρυο εμφυτεύθηκε στην 36χρονη μητέρα που σήμερα, 9 μήνες μετά, κρατά στην αγκαλιά της το κοριτσάκι που θα σώσει το γιο της. Η «περιπέτεια» της οικογένειας ξεκίνησε πριν από περίπου 2,5 χρόνια, όταν ο 3χρονος σήμερα Θοδωρής –τότε μόλις 5 μηνών- διαγνώστηκε με μεσογειακή αναιμία. «Νομίζαμε ότι είχαμε ένα υγιές παιδί. Ξέραμε ότι είχαμε στίγμα και είχαμε κάνει προγεννητικό έλεγχο, όπως και στο πρώτο μας παιδί. Ομως μας είχαν πει ότι το παιδί ήταν καλά», σημειώνει η κ. Κατσαΐτη. Ο «γολγοθάς» με τις μεταγγίσεις ξεκίνησε τρεις μήνες αργότερα, όταν το παιδί ήταν 8 μηνών, μια διαδικασία «πολύ οδυνηρή τόσο για το παιδί όσο και για εμάς. Ηδη το παιδί αντιδρά. Πονάει και δεν θέλει να πάει… κι εμείς τι να του πούμε; Επρεπε κάτι να κάνουμε, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε το παιδί μας έτσι», εξηγεί η 36χρονη μητέρα.

Ψάχνοντας για λύση, τους είπαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν εξωσωματική και να «επιλέξουν» το ιστοσυμβατό για τον Θοδωρή παιδί.«Από εκεί και πέρα δεν σκεφτήκαμε τίποτα, απλά προχωρήσαμε. Θέλαμε να κάνουμε και τρίτο παιδί, οπότε αποφασίσαμε να το κάνουμε με τρόπο ώστε να βοηθήσουμε και τον Θοδωρή», λέει προσπαθώντας να αφήσει πίσω όλα τα άσχημα που πέρασε.

Η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων, η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών έστειλε ειδικά εκπαιδευμένο άτομο για να πραγματοποιήσει τη συλλογή των βλαστοκυττάρων του παιδιού. «Στην «κατευθυνόμενη» (directed) συλλογή, όπως λέγεται η συλλογή που προορίζεται για μέλος της οικογένειας που νοσεί, παρέχουμε δικό μας άνθρωπο για να την πραγματοποιήσει. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει 70 directed συλλογές», σημειώνει η υπεύθυνη της Tράπεζας και διευθύντρια του Aνοσολογικού και Eθνικού Kέντρου Iστοσυμβατότητας στο Γενικό Kρατικό Aθηνών, κ. Aικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα και προσθέτει: «Η μονάδα που πήραμε είναι ήδη έτοιμη προς χρήση. Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα έχουν απομονωθεί και καταψυχθεί».

Μεταμόσχευση

Η μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων στο δεύτερο παιδί της οικογένειας θα γίνει από την ομάδα του κ. Γραφάκου, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». «Εκεί θα είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της δυσκολίας και της ελπίδας. Με λίγη τύχη, υπομονή και καλή σκέψη όλα θα πάνε καλά», σημειώνει ο γενετιστής κ. Πάγκαλος.

«Εχει πια ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί λύση στο πρόβλημά μας. Είναι ένα δώρο, συμπλήρωσε την οικογένειά μας και ελπίζουμε να μπορέσει να δώσει ένα τέλος στην ταλαιπωρία που ζούμε», λέει η μητέρα κοιτώντας την μερικών ημερών κόρη της με όση αγάπη δεν μπορούν να «χωρέσουν» οι λέξεις…

Τώρα, ο μικρός Θοδωρής περιμένει τους γονείς του να επιστρέψουν στην Πρέβεζα και να του φέρουν την αδελφούλα του «για να παίξουν μπάσκετ», όπως είπε στη μαμά του. Στο μέλλον θα καταλάβει ότι η νεογέννητη αδελφή του τού έχει προσφέρει πολλά περισσότερα από παρέα στο παιχνίδι…
Ελεύθερος Τύπος

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails