Καλώς ήρθατε

Δάνειο 53 δισ. ευρώ θηλειά για τη χώρα

Ομολογία Αλογοσκούφη
«Η χώρα δεν αντέχει να κάνει πολιτική με δανεικά»


Στο 20,3% ΤΟΥ ΑΕΠ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ 2009 **ΜΕ ΕΠΑΧΘΕΣΤΑΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Καλπάζει ο δανεισμός: 53 δισ.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στον δανεισμό του Δημοσίου αναδεικνύεται για το 2009 η Ελλάδα.
Η χώρα, εν μέσω της διεθνούς κρίσης, η οποία έχει καταστήσει τον δανεισμό επαχθέστατο, διεκδικεί ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο, αυτόν του δημόσιου δανεισμού.

Το 2009, το Ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει τα ελλείμματά του θα πρέπει να αντλήσει από τις χρηματαγορές άνω των 53 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 20,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις μεγαλύτερες δανειακές υποχρεώσεις αναλογικά με το ΑΕΠ της, θα υποχρεωθεί να προσφέρει πολύ υψηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Σκηνικό εκρηκτικό

Είναι ενδεικτικό ότι το... περίφημο spread των ελληνικών ομολόγων (δηλαδή η απόσταση που χωρίζει τις αποδόσεις τους από τις αντίστοιχες των γερμανικών ομολόγων) είναι το δεύτερο υψηλότερο (1,68%), μετά από αυτό της Νέας Ζηλανδίας (1,94%).

Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό, καθώς εκφράζονται φόβοι πλέον για τις δυνατότητες των πιο ανίσχυρων και υπερχρεωμένων χωρών να δανειστούν από τις διεθνείς αγορές εκδίδοντας ομόλογα. Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώθηκε σε σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Financial Times», αλλά και σε ραδιοφωνική συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Μιλώντας στον ρ.σ. «City» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «... δεν αντέχει ούτε η ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε και η ελληνική οικονομία, να κάνει πάλι πολιτική με δανεικά. Αντέχει η Ελλάδα να πληρώνει δύο μονάδες πάνω στα επιτόκια σε σχέση με τη Γερμανία;».

Οι δανειακές υποχρεώσεις για το 2009, όπως περιγράφονταν στον προϋπολογισμό, ανέρχονταν σε περίπου 41 δισ. ευρώ. Σε αυτές όμως, απ' ό,τι φαίνεται, δεν περιελήφθησαν και τα 13 από τα 28 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο πακέτο που θα διατεθεί για τις τράπεζες. Το ποσό αυτό αφορά τα 5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στις τράπεζες μέσω κρατικών ομολόγων για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών από το Δημόσιο, καθώς και πρόσθετα ομόλογα 8 δισ. ευρώ που θα διαθέσει το Δημόσιο στις τράπεζες για να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς. Γι' αυτά τα 13 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ειδικές εκδόσεις ομολόγων.

Με επαχθείς όρους

Τόσο όμως αυτές οι ειδικές εκδόσεις όσες και οι άλλες, οι οποίες απευθύνονται στους θεσμικούς επενδυτές, πραγματοποιούνται με ιδιαίτερα επαχθείς όρους για το Δημόσιο. Από τα τέλη Οκτωβρίου περίπου, οι επενδυτές «εγκατέλειψαν» τα ελληνικά ομόλογα και στράφηκαν σε τίτλους περισσότερο ισχυρών χωρών, με αποτέλεσμα εν μιά νυκτί το περιθρώριο (spread) στην ελληνική αγορά να εκτιναχθεί στο 1,5% με 1,6% από 0,5% -0,6% που κυμαινόταν μέχρι τότε.

Το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται ότι έχει πέσει και το ίδιο θύμα του υπεραδανεισμού μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με επιτόκια παρεμφερή των ομολόγων του Γερμανικού Δημοσίου, για να καλύπτουν έτσι τα «επίσημα» και κυρίως αφανή ελλείμματα του προϋπολογισμού. Το ξέσπασμα, όμως, της κρίσης ανέδειξε την «άφρονα» αυτή πολιτική, η οποία προς το παρόν θα κοστίσει στον προϋπολογισμό πρόσθετους τόκους άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κουσελάς

* Στη συνέντευξη του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό, ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς παρατήρησε ότι την περίοδο 1999-2003 σημειώθηκε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 4,6% του ΑΕΠ (από 102,5% έφθασε στο 97,9%). Και αυτό όταν την ίδια περίοδο υλοποιούνταν ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (μεγάλα έργα) και η προετοιμασία για την υποδομή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντίθετα, την περίοδο 2003-2007, χωρίς μεγάλα έργα, έχουμε μείωση μόνον κατά 3,4%, δηλαδή από 97,9% στο 94,5%. Ουσιαστικά, είπε ο κ. Κουσελάς, το δημόσιο χρέος μειώθηκε με την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 9,8%.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ απο την enet

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails