Καλώς ήρθατε

Κρίσιμες οι επόμενες 36 ώρες εκτόνωση ή ακραία αστυνομικά μέτρα


Η κυβέρνηση έτοιμη να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και να άρει το άσυλο.

Ιδιαίτερα κρίσιμες για την διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και για το μέλλον της κυβέρνησης θα είναι οι επόμενες 36 ώρες, καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί με καθυστέρηση τριών ημερών, να επιβάλλει από χθες το απόγευμα την τάξη. Ο κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε χθες από την Αστυνομία να εγκαταλείψει την αμυντική στάση και να προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ έχει ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις από την Πέμπτη και μελετά το ενδεχόμενο άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, εφόσον μέχρι αύριο δεν έχει αποκλιμακωθεί η ένταση.
Αφού εξασφάλισε την... δημόσια καταδίκη των κουκουλοφόρων από όλα τα κόμματα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός υπέκυψε χθες στις πιέσεις κορυφαίων υπουργών του και άλλαξε την στρατηγική του, υιοθετώντας πιο επιθετική τακτική, αλλά και έκτακτα μέτρα τα οποία διέψευδε μέχρι προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ταυτόχρονα όμως εισπράττει από χθες οξύτατη κριτική από το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανυπαρξία του κράτους, αλλά και από στελέχη της ΝΔ που τον επικρίνουν για τον νέο πλήγμα που δέχθηκε στην αξιοπιστία της η κυβέρνηση.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, αποφασίστηκε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πέμπτη που ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν κοπάσει οι ταραχές. Από χθες το μεσημέρι δόθηκε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να συλλαμβάνουν όποιον προκαλεί βανδαλισμούς, ενώ για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της δημόσιας ασφάλειας αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το άρθρο 11 του Συντάγματος από την Πέμπτη, αν δεν έχουν σταματήσει μέχρι τότε οι ταραχές. Βάσει της διάταξης αυτής, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας, σε περιοχές που έχει διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή. Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή ευρωπαϊκών κρατών, εφόσον οι ταραχές επεκταθούν, με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων (κυρίως από Γαλλία, και Βρετανία). Την Πέμπτη επίσης θα αποφασιστεί αν η κυβέρνηση θα κάνει χρήση των διατάξεων του πρόσφατου νόμου της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εξακριβώσει ότι η πλειονότητα των μολότωφ που χρησιμοποιούν οι κουκουλοφόροι, παρασκευάζονται στα εργαστήρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν υπό την πίεση όλων σχεδόν των κορυφαίων υπουργών του, που ζήτησα από τον κ. Καραμανλής να εγκαταλείψει την αμυντική στρατηγική απέναντι στους κουκουλοφόρους και να δώσει εντολή στην Αστυνομία να παρέμβει δυναμικά και να προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις όσων συμμετέχουν σε βανδαλισμούς. Αυτό οδήγησε στην απομόνωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος επέμενε σε μετριοπαθείς τακτικές. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Γ. Σουφλιάς, Ευ. Μεϊμαράκης και Γ. Αλογοσκούφης μετέφεραν στην κυβερνητική επιτροπή την αγανάκτηση που επικρατεί στους βουλευτές και στην κομματική βάση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει άλλο θεατής στις καταστροφές και πως θα πρέπει να αντιδράσει αμέσως και να μην ανεχθεί άλλα επεισόδια.

Σήμερα εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται το «πάγωμα» των δανειακών τους υποχρεώσεων για το 2009, καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων και επιδότηση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν, στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση υπαινίχθηκε χθες σαφώς πως τα επεισόδια υποκινούνται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς όμως να τον κατονομάσει, αποφασίζοντας να κλιμακώσει την αντιπαράθεση μαζί του, εφόσον τα επεισόδια συνεχιστούν.

Τι προηγήθηκε

Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια τελευταία του προσπάθεια να δημιουργήσει ένα διακομματικό μέτωπο απέναντι στους κουκουλοφόρους και μιας διακομματικής καταδίκης των βανδαλισμών.

Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και για τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτει το κράτος, ομολογώντας πως αυτές δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν όλα τα μέτωπα των ταραχών.

Στην πρωτοβουλία του αυτή, ο κ. Καραμανλής εισέπραξε ομόθυμη καταδίκη των βιαιοτήτων και έκκληση του κ. Κάρολο Παπούλια για ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά και την δριμύτατη κριτική του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν την παραίτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ψυχρό στις συναντήσεις με τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αλέκο Αλαβάνο, και θερμότερο με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αποκάλυψε δημοσίως το σχέδιο του πρωθυπουργού, σημειώνοντας στις δηλώσεις του πως αν η ένταση δεν αποκλιμακωθεί, δεν υπάρχει άλλη λύση από την εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος και την λήψη έκτακτων μέτρων.
tovima

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails