Καλώς ήρθατε

Ενας θάνατος κάθε 15 μέρες

Ενας άνθρωπος χάνει τη ζωή του στην Ελλάδα από AIDS κάθε δύο εβδομάδες.

Αν και το AIDS είναι μία χρόνια νόσος, εξακολουθεί και σήμερα να σκοτώνει, σε περιπτώσεις που διαγνωστεί σε προχωρημένα στάδια.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, όπου μία στις τρεις διαγνώσεις νέων κρουσμάτων γίνεται με ιδιαίτερη καθυστέρηση. Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS θυμίζει σε όλους ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 21 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από αυτούς, οι 18 ήταν άνδρες, γεγονός το οποίο αντανακλά τη μεγάλη αναλογία ανδρών στο σύνολο των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Από την αρχή της καταγραφής των κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα (1993) μέχρι το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου συνολικά 1.582 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από το AIDS. Ο αριθμός των θανάτων αυξανόταν αισθητά μέχρι το 1996, οπότε άρχισε να υπάρχει αναστροφή.

Οι επιστήμονες του... ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν ότι από το 1997 άρχισε να καταγράφεται μία σημαντική μείωση στον αριθμό των θανάτων. Η τάση αυτή οφείλεται στην εισαγωγή των νέων θεραπειών, οι οποίες καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Το 2008 δηλώθηκαν συνολικά 73 νέες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν ήταν απλά οροθετικοί, αλλά είχαν ήδη AIDS.

Οι 64 ήταν άνδρες και οι 9 γυναίκες. Το 41,1% των ανδρών είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ενώ στο 42,5% των περιπτώσεων η μετάδοση είχε γίνει, πιθανότατα, μέσω ετεροφυλοφιλικής επαφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ανθρώπων με AIDS, οι οποίοι μολύνθηκαν μέσω ομοφυλοφιλικής ή αμφιφυλοφιλικής επαφής, είναι ίσο με εκείνο όσων ανέφεραν ότι μολύνθηκαν με ετεροφυλοφιλική επαφή.

Σε εκείνους που αναφέρουν ότι μολύνθηκαν σε σεξουαλική επαφή με άτομο του αντίθετου φύλου, η πλειονότητα είναι άτομα που κατάγονται ή ταξιδεύουν σε χώρες όπου κυριαρχεί η ετεροφυλοφιλική μετάδοση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
1,9 εκατ. παιδιά χρειάζονται αντιρετροϊκή θεραπεία

Εννέα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως με λοίμωξη από τον ιό του AIDS δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα για τη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα.

Η μη πρόσβαση στα φάρμακα και τα κατάλληλα τεστ αποτελεί μεγάλη απειλή για τα μωρά που γεννιούνται με τον ιό, καθώς τα μισά από αυτά θα πεθάνουν πριν από τα δεύτερα γενέθλια τους αν δεν λάβουν θεραπεία.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επισημαίνοντας ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται αντιρετροϊκή θεραπεία, αλλά μόνο περίπου 200.000 είναι σε θέση να βρουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Οι Γιατροί απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στους δωρητές να αναπτύξουν γρηγορότερα τα ήδη υπάρχοντα τεστ και να αυξήσουν σημαντικά τη χρήση φαρμάκων σταθερής δόσης για παιδιά - ένα χάπι που συνδυάζει όλα τα απαραίτητα φάρμακα σε μία ταμπλέτα.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, η μόλυνση με τον ιό στα παιδιά έχει σχεδόν εξαφανιστεί, χάρη στην επιτυχημένη πρόληψη μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί. Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών μολύνονται με τον HIV μέσω της μετάδοσης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννας ή του θηλασμού.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 10.000 παιδιά κάτω των 15 ετών ξεκίνησαν αντιρετροϊκή θεραπεία στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο και από αυτά τα 4.000 είναι κάτω των 5 ετών.

ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΕΕ
Την προώθηση ενιαίας στρατηγικής για την έγκαιρη διάγνωση του AIDS ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την «Κομισιόν» οι ευρωβουλευτές.

Με πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές ζητούν να μειωθούν τα εμπόδια σχετικά με την ανώνυμη διάγνωση της νόσου και προτείνουν να υπάρξει πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 480 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 10 απόντες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνουν ότι ο εκτιμώμενος αριθμός τον ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε ορισμένες χώρες είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από τον επίσημα δηλούμενο αριθμό.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
«Χτυπούν» άνδρες - γυναίκες γύρω στα 30

Μάστιγα για τις ηλικίες κοντά στα 30 είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η μέση ηλικία των ανδρών που ζητούν βοήθεια είναι τα 30 χρόνια και των γυναικών τα 33,2, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας.

Τα προβλήματα ποικίλλουν, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που κάλεσαν στη Γραμμή να αναφέρει ως αίτημα τα κονδυλώματα 46%, το AIDS με ποσοστό 35% και την ηπατίτιδα Β με ποσοστό 7%. Ακολουθούν η ηπατίτιδα C και ο έρπης με 4% και η σύφιλη με τη γονόρροια με ποσοστό 2%.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το στοιχείο ότι μόνο το 27,8% των ατόμων που κάλεσαν στη Γραμμή χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό στις σεξουαλικές τους επαφές. Το 36,6% απαντούν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή τους προφυλακτικό και το 35,6% ότι το χρησιμοποιούν ευκαιριακά.

Το παρήγορο είναι ότι οι νέοι άνδρες, ηλικίας 20 με 30 ετών, αναφέρουν σε ποσοστό 38,5% ότι χρησιμοποιούν πάντοτε προφυλακτικό, ενώ το ποσοστό μειώνεται σε 26,5% στην επόμενη δεκαετία της ζωής τους (31 έως 40).

Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα και για τις γυναίκες, οι οποίες στις ηλικίες 20 έως 30 ετών αναφέρουν ότι πάντα χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά 40%, ενώ στην επόμενη δεκαετία της ζωής τους αυτό το ποσοστό φτάνει στο 20,5%.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ από το ethnos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails