Καλώς ήρθατε

Tριγμούς στην κυβέρνηση προκαλεί η οικονομία

Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί η οικονομική κρίση καθώς υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη ζητούν την αναθεώρηση του προυπολογισμού και άμεση λήψη μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα ενώ στο στόχαστρο της κριτικής βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Την Δευτέρα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και από την κυβέρνηση να μαζέψει τους επικεφαλής που εν μέσω κρίσης σχεδιάζουν την αυξήσεις. Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε πάγωμα δημοτικών τελών. Ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης είπε ότι μέλημα της οικονομικής πολιτικής είναι οι αδύνατες κοινωνικές τάξεις και πρόσθεσε ότι κάθε κυβέρνηση και περισσότερο η κυβέρνηση Καραμανλή επιθυμεί να ξεπεραστεί η κρίση με τις λιγότερες απώλειες και με στήριξη των ασθενέστερων.

Ο κ. Μιχάλης Λιάπης ζήτησε ξανά στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων καθώς όπως είπε «η πεμπτουσία της πολιτικής είναι να στηρίζουμε τους αδυνάτους».

Επίθεση στις τράπεζες εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κώστας Πουπάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για παρεμβάσεις υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων. Αναθεώρηση του προυπολογισμού με αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις έχει ζητήσει ο κ. Γιώργος Σουφλιάς ενώ αύξηση των κοινωνικών δαπανών ζητά ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος που επίσης διαφοροποιείται από τον υπουργό Οικονομίας. Μέτρα στήριξης των ασθενέστερων ζητά και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι διαδεδομένη η άποψη ότι με τις παλινωδίες του οικονομικού επιτελείου για τα φορολογικά μέτρα και πρόσφατα για το ΕΤΑΚ έχει χαθεί η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Επίσης ότι η αλλαγή οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να συνδυασθεί με αλλαγή υπουργού Οικονομίας. Σχεδόν ομόφωνο είναι το αίτημα για μέτρα υπέρ των αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που παρακολουθούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με αυξανόμενη απογοήτευση.

Δυσφορία όμως υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ και για την τροπή που πήρε το θέμα της στήριξης των τραπεζών από την κυβέρνηση με 28 δις ευρώ. Το γεγονός ότι οι τράπεζες μειώνουν την ροή χρήματος στην αγορά με περιορισμό των δανείων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και παράλληλα αυξάνουν τα επιτόκια προκαλεί δυσαρέσκεια που χρεώνεται στην κυβέρνηση και προκαλεί και αντίστοιχο πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πέτυχε να εκμεταλλευθεί την οικονομική κρίση για να ανακάμψει από την υπόθεση Βατοπεδίου αλλά αντίθετα δείχνει και σε αυτό το θέμα να έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Υπουργοί και βουλευτές εκφράζουν φόβους ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ διευρύνεται και μάλιστα κατά τρόπο που η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη. Η απογοήτευση των βουλευτών αγγίζει πλέον τον πρωθυπουργό. Οι βουλευτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του κ. Καραμανλή να αλλάξει την κατάσταση ενώ δεν κρύβουν την άποψή τους ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει σχεδιασμό και στόχευση στην πολιτική της.

του Σπύρου Γκουτζάνη
protothema

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails