Καλώς ήρθατε

«Ψωνίσαμε» ηρωίνη από τη... Λαϊκή τηs πρέζαs

«Ψωνίσαμε» ηρωίνη στο «σούπερ μάρκετ» της Τοσίτσα. Δέκα και μισή, πρωί της περασμένης Πέμπτης, στον πεζόδρομο δίπλα στο Πολυτεχνείο. Το «σκονάκι» πάει από 8-9 ευρώ. Εμάς μας κόστισε δέκα γιατί δεν είμαστε της πιάτσας. Ας τα πάρουμε από την αρχή...

Πλησιάζουμε δύο τύπους, κάνουμε μια γρήγορη συνεννόηση, δίνουμε το εικοσάρικο και περιμένουμε. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά οι «προμηθευτές» επιστρέφουν με δύο σκονάκια.

Κάποια στιγμή εμφανίζονται... οι άνδρες της περιπολίας από το Τμήμα Εξαρχείων. Ο κόσμος, μαζί και εμείς, τα μαζεύει στα γρήγορα. Τα πρεζάκια γνωρίζουν ακόμα και τα άτομα της Δίωξης με τα πολιτικά που κυκλοφορούν στο άλλο πεζοδρόμιο. Υστερα από λίγο όλοι είναι και πάλι στις θέσεις τους.

Η «λαϊκή της πρέζας» σφύζει από δραστηριότητα. Στρατιές εξαρτημένων σπεύδουν στο καθημερινό «νταραβέρι», στο αυτοκαταστροφικό ραντεβού με τα βαποράκια και τη Δίωξη Ναρκωτικών. Ανθρωποι όλων των ηλικιών και βαθμών εξάρτησης, πρεζάκια και πολυτοξικομανείς ασχολούνται με τον «επιούσιο», την αναζήτηση της μοιραίας πολλές φορές δόσης.

Εκμυστηρεύσεις. «Ολοι μάς δουλεύουν, φίλε. Είναι δυνατόν να υπάρχει λίστα αναμονής στη μεθαδόνη; Τι είναι η πρέζα, αεροδρόμιο; Να ανοίξουν τώρα οι πόρτες του ΟΚΑΝΑ για όλους. Να σταματήσουν οι μίζες των κυκλωμάτων που νέμονται τον χώρο των τοξικομανών», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Βασίλης, γνωστός «βετεράνος» χρήστης. «Εως και οι αναρχικοί τα έβαλαν μαζί μας. Ολοι ξεχνούν ότι είμαστε βαριά άρρωστοι. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη διευθέτηση του προβλήματος. Το κράτος πάντως όχι», δηλώνει απογοητευμένη η Λένα. Λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση «αρετή» της Επιτροπής Αναρχικών Εξαρχείων για την απομάκρυνση των ναρκωτικών από την πλατεία, το «στέκι» μετακομίζει προσωρινά στον πεζόδρομο της Τοσίτσα και τα γύρω στενά. Εδώ, μαζί με την Ομόνοια και την Πλατεία Βάθη, «φιλοξενείται» το μεγαλύτερο παζάρι ουσιών της πρωτεύουσας. Το παράνομο εμπόριο λειτουργεί και ως... τουριστική ατραξιόν, λίγα μόλις μέτρα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εξαρτημένοι και άρρωστοι συνθέτουν το φρικτό σκηνικό της εξαθλίωσης.Σωτήρες οι αναρχικοί. «Η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Οι μονάδες απεξάρτησης που λειτουργούν στην περιοχή δυσχεραίνουν την κατάσταση αφού το εμπόριο ανθεί ακριβώς έξω από την είσοδό τους. Προχθές, την ώρα που έμπαινα στο σπίτι μου, ένα παιδί σνιφάριζε κοκαϊνη, ενώ ο κολλητός του προσπαθούσε να τρυπήσει τα γεννητικά του όργανα με τη σύριγγα», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων και Επαγγελματιών Εξαρχείων, κ. Γεωργία Μπλάνη. «Η αστυνομία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Φτάσαμε στο σημείο να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους αναρχικούς, οι οποίοι μετέθεσαν πρόσκαιρα το πρόβλημα ένα στενό πιο κάτω. Ωστόσο, ο ρόλος που ανέλαβαν είναι αυθαίρετος. Είναι προφανές ότι δεν έχουν δικαίωμα να προπηλακίζουν τους τοξικομανείς».Η τοπική κοινωνία έχει διχαστεί. Οι αναρχικοί θεωρούν ότι η παρουσία των ναρκωτικών στην πλατεία «επετράπη» εκ του πονηρού, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» την παρουσία της Αστυνομίας και τον συνεχή έλεγχό τους. Στην άλλη όχθη, κάτοικοι και καταστηματάρχες ζητούν επίμονα τη συνδρομή της και προσδοκούν στην οριστική επίλυση του προβλήματος5.000 νέοι στην αναμονή για να ενταχθούν στη μεθαδόνη
Πάνω από 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, περιμένοντας στη λίστα αναμονής για απεξάρτηση, που φέτος κάνει ρεκόρ με 4.961 νέους κυρίως ανθρώπους, που ζητούν με αγωνία τη «σωτηρία» στα προγράμματα υποκατάστασης. Ο ΟΚΑΝΑ αδυνατεί να τους απορροφήσει, αφού δεν επαρκούν οι υπάρχουσες δομές και, για να αυξηθούν, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση. Το φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Πρόληψης, εξαιτίας της έλλειψης πόρων και της εγκατάλειψής τους από την Πολιτεία, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος. Στην αναμονή για τα προγράμματα απεξάρτησης βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, από την Αττική 3.360 άτομα, από τη Θεσσαλονίκη 1.039 και από την υπόλοιπη Ελλάδα 562 άτομα.Ο μέσος όρος αναμονής στον «κατάλογο της ντροπής», όπως πριν χρόνια τον είχε αποκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ξεπερνά την 5ετία. Κάθε χρόνο η λίστα... «ανανεώνεται», αφού διαγράφονται εκείνοι που αβοήθητοι χάνουν τη ζωή τους (!) και άλλοι προστίθενται στη θέση τους. Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια για απεξάρτηση και μένουν εκτός φροντίδας των δομών του ΟΚΑΝΑ εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν και εκείνοι που, γνωρίζοντας την κατάσταση, δεν κάνουν καν τον κόπο να ζητήσουν την ένταξή τους στη λίστα. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2008, συνολικά εξυπηρετούνται στις Μονάδες υποκατάστασης 3.630 άτομα. Στις Μονάδες της Αττικής 1860 άτομα, στις Μονάδες Θεσσαλονίκης 929 και στις Μονάδες της υπόλοιπης Ελλάδας 841. Η αιτία της αδυναμίας να ανταποκριθούν οι υπάρχουσες δομές στις ανάγκες της χώρας είναι η έλλειψη πρόσθετης χρηματοδότησης.Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη 5,5 εκ. για τα περσινά χρέη στον ΟΚΑΝΑ, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι θα γίνει με τα χρέη που στο μεταξύ δημιουργούνται.Ούτε υπάρχει πρόβλεψη, σύμφωνα με το αίτημα των εργαζομένων στις δομές, να υπάρχει ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό για τα Κέντρα Πρόληψης.Τα χρέη δε προς αυτά φτάνουν στα 10 εκατ. , εκτιμά σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός.ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
72 Κέντρα Πρόληψης που θα έπρεπε να συγχρηματοδοτούνται από ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Στα 10 εκ. ευρώ φτάνουν τα χρέη προς τα Κέντρα Πρόληψης.400 άνθρωποι που επιτελούν ένα σοβαρό έργο απασχολούνται στα Κέντρα Πρόληψης.Κοκαϊνη και ηρωίνη κάνουν θραύση στην ελληνική αγορά
Αύξηση στη χρήση κοκαϊνης και υπεραφθονία ηρωίνης καταγράφει στην Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας του 2008. Πέρα από τη μεγάλη αύξηση στη χρήση κοκαϊνης και ηρωίνης, κατά 2% αυξήθηκε η χρήση των «ναρκωτικών βιασμού», ενώ υπολογίζεται ότι το 24% των θανάτων στη χώρα μας συνδέονται με τα ναρκωτικά (ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, ηλικιών 15 έως 64 ετών).

Περίπου 7.000-8.000 θάνατοι στην Ευρώπη ετησίως οφείλονται στα ναρκωτικά. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε το 2007, αλλά οι ειδικοί του ΕΚΤΕΠΝ θεωρούν ότι η αυξητική τάση θα έρθει σύντομα και στη χώρα μας, εξαιτίας της υπεραφθονίας ηρωίνης που υπάρχει στην αγορά (8.200 τόνοι οπιοειδών παρήχθησαν το 2007 στο Αφγανιστάν -παραγωγή ρεκόρ).Οι χρήστες οπιοειδών υπολογίζονται 1,3 - 1,7 εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 80 % των θανάτων από υπερβολική δόση αφορά τη χρήση οπιοειδών.

Οι νέοι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών αυξήθηκαν κατά 20%. Το 40% αυτών είναι νέοι κάτω των 25 ετών. Περίπου 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (ηλικίας 15-64 ετών) έχουν δοκιμάσει κοκαϊνη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, περίπου 3,5 εκατομμύρια νεαροί Ευρωπαίοι (15-34 ετών) έκαναν χρήση κοκαϊνης κατά το τελευταίο έτος, 1,5 εκατομμύριο έκανε χρήση κατά τον τελευταίο μήνα.Διάδοση μέσω Ιντερνετ. Πολύ ανησυχητική κρίνεται η διάδοση των ναρκωτικών μέσω Διαδικτύου. Στην Ευρώπη, το 10-30% των κρατουμένων βρίσκονται στις φυλακές για παραβίαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Στην Ελλάδα, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 50%. Αυξημένη καταγράφεται και η χρήση μέσα στη φυλακή. Το 1/4 του πληθυσμού της Ευρώπης, περίπου 71 εκατομμύρια (15-64 ετών) άνθρωποι, έχουν δοκιμάσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ 23 εκατομμύρια έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο, που σημαίνει ότι η κάνναβη παραμένει η παράνομη ουσία με τη συχνότερη χρήση. 17,5 εκατομμύρια, 15-34 ετών, έκαναν χρήση το τελευταίο έτος, αλλά σε αυτήν την ομάδα σταθερή ή πτωτική πορεία εμφανίζεται στη βαριά χρήση κάνναβης.

Κ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, Θ. ΒΓΕΝΗ, Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ, Μ. ΨΑΡΑ

ethnos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails