Όταν δημοσιογράφος έκανε την ερώτηση σχετικά με την αύξηση των τιμολογήσεων για τη ΔΕΗ ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής απαντούσε ότι μεταξύ άλλων ότι «… οι όποιες αυξήσεις έγιναν δεν αφορούν τα μικρά νοικοκυριά. Δηλαδή ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη το δεδομένο η επιβάρυνση της όποιας άυξησης να μην αφορά εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Κανείς τότε δεν φανταζόταν ότι πολύ σύντομα θα διέρρεαν οι σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις που σχεδιάζονταν από την ΔΕΗ, ύψους 35% προκειμένου να καλυφθεί το business – plun για την χρονική περίοδο 2009-2014.
Ο manager Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2007 κλήθηκε να αναλάβει τη ΔΕΗ, για να διορθώσει … τα αδιόρθωτα της θητείας Γιάννη Παλαιοκρασσά, σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Πάνου Παναγιωτόπουλου ίσως είναι η πλέον ενδεικτική «Η ΔΕΗ δεν είναι ΤΟΥΟΤΑ». Το Golden Boy, ο επιτυχημένος και εν αποστρατεία manager και ο λαμπρός (όπως θα έλεγε κάποιος παλαιομοδίτης) ακαδημαϊκός δεν τα κατάφερε και τόσο καλά. Ή μάλλον τα έκανε θάλασσα.
Λίγους μήνες πριν την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, τον Ιούλιο του 2006, ο ίδιος είχε αποσυρθεί, τυπικά, από την ενεργό δράση, αφού νωρίτερα το 2004 είχε προαχθεί σε Managin Officer της TOYOTA Motor Corporation και σε εκτελεστικό αντιπρόεδρο της TOYOTA motor Europe. Ακαδημαϊκός με μεγάλη καριέρα δίδαξε στο Loyola University του Σικάγο και στο Wrighte State University του Οχάιο. Το έτος 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Τακτικός Καθηγητής στην έδρα της Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι τιμητικές διακρίσεις πολλές. Εξ’ άλλου λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας στις αρχές Δεκεμβρίου του 2007 είχε παρασημοφορήσει τον Dr Tάκη Αθανασόπουλο. Πέρα από την δραστηριοποίησή του στην ΤOYOTA ο Τάκης Αθανασόπουλος είχε δραστηριοποιηθεί σε διάφορα πεδία. Το 1994 – 1995 ίδρυσε την Ελληνο-Ιαπωνική Εμπορική Ένωση, η οποία το έτος 1999 εξελίχθηκε σε Ελληνο – Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ το 1997 υπήρξε από τους βασικούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση του σχεδίου «Ερμής» το οποίο προωθούσε η ελληνική κυβέρνηση. Γενικότερα ο Τάκης Αθανασόπουλος ο οποίος το 1986 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς και στη συνέχεια βασικό στέλεχος σε σειρά από θέσεις, αποτέλεσε τις προηγούμενες δεκαετίες άνθρωπο κλειδί όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ιαπωνία.
Η διαρροή ότι το επιχειρηματικό Business – Plun για την χρονική περίοδο 2009-2014 το οποίο ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης περιλαμβάνει αυξήσεις ύψους 35% στις τιμολογήσεις, όμως, προκάλεσε τεραστίων διαστάσεων αντιδράσεις. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν παραιτείται μέχρι τουλάχιστον να αποφασίσει ο πρωθυπουργός να τον απομακρύνει. Εξ’ άλλου δική του επιλογή ήταν. Μόνο που ο manager Αθανασόπουλος φαίνεται ότι δεν τα κατάφερε και τόσο καλά. Ο ίδιος από το βήμα της βουλής έδειξε τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια ισχυριζόμενος ότι «Eάν δεν αλλάξει επειγόντως το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού η ΔEH θα γίνει προβληματική και γι’ αυτό δεν θα φταίει η διοίκηση». Με αυτόν τον τρόπο σχεδόν διέλυσε κάθε ελπίδα για έξοδο της ΔΕΗ από τη μακρά κρίση. Τον προηγούμενο Νοέμβριο τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης είχαν τηρήσει με σαφήνεια αποστάσεις στην υπόθεση της REW (ναυάγιο στο επίπεδο συνεργασίας για τον λιθάνθρακα), αφήνοντας τον Τάκη Αθανασόπουλο απόλυτα εκτεθειμένο και στο … μάτι του κυκλώνα. Σε κάθε περίπτωση ο Τάκης Αθανασόπουλος είναι επιλογή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Όπως επιλογή του ήταν και ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς ο οποίος κατά την αποχώρησή του το 2007 είχε αφήσει αιχμές για τον πρωθυπουργό. Κάπως έτσι με την ΔΕΗ στο επίκεντρο η κυβέρνηση έχει μπει για τα καλά … στην πρίζα. Και άντε να ξεμπλέξει. Τα χρέη της Επιχείρησης ανέρχονται σε 240 δις ευρώ και τελικά αποδεικνύεται ότι η ΔΕΗ δεν είναι … TΟΥΟΤΑ.
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου