«Ντουμάνι» επικρατεί στους δημόσιους χώρους στην Ελλάδα. Γραφεία, νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι και πανεπιστήμια κατακλύζονται από καπνό του τσιγάρου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μισοί καπνιστές εισπνέουν μονοξείδιο του άνθρακα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Ένας στους δέκα καπνιστές εισπνέει το δηλητήριο αυτό σε διπλάσιες ποσότητες από τα όρια ασφαλείας. Καπνίζοντας οκτώ τσιγάρα, φτάνουν στα όρια ασφαλείας, ενώ κοντά σε αυτό βρίσκονται και οι παθητικοί καπνιστές, από τα σύννεφα καπνού που υπάρχουν στους δημόσιους χώρους.
Τα παραπάνω προκύπτουν... από μελέτη η οποία διενεργήθηκε σε 6.991 Έλληνες, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ηelp, για μία ζωή χωρίς τσιγάρο». Τα ευρήματά της παρουσίασαν χθες ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου και ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.
Ο κ. Μπεχράκης έκανε λόγο για δυσμενή κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αποτελεί μεγάλη απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, λόγω της μεγάλης αποδοχής της καπνιστικής συνήθειας από τις γυναίκες.
Επικαλούμενος στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είπε ότι οι Έλληνες κατέχουν την τέταρτη θέση παγκοσμίως σε συχνότητα καπνίσματος, ενώ οι Ελληνίδες την πρώτη! Με βάση τα στοιχεία αυτά, από το 1990 έως το 2005, ο αριθμός των ανδρών καπνιστών στη χώρα μας μειώθηκε κατά 10% και το ίδιο διάστημα ο αριθμός των γυναικών αυξήθηκε κατά 20%.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αύξηση του πληθυσμού των καπνιστών αυξάνει και το σύννεφο του μονοξειδίου του άνθρακα. Η μελέτη έδειξε ότι με όριο ασφαλούς εισπνοής τα 8,5 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο, οι μη καπνιστές άνδρες είχαν στον οργανισμό τους 6,1 και οι γυναίκες 5,4. Στον αντίποδα, οι καπνιστές άνδρες εισπνέουν 21,5 μικροσωματίδια και οι γυναίκες 19,9. Οι καπνιστές εκτίθενται περισσότερο στο μονοξείδιο στον εργασιακό τους χώρο (24,4 σωματίδια). Ακολουθούν χώροι παροχής υπηρεσιών Υγείας (24,1), δημόσιοι χώροι (21,1), οι αθλητικοί χώροι (17,1) και το Πανεπιστήμιο (13,6).
Αρκετά υψηλή είναι η έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα και των παθητικών καπνιστών. Στους υγειονομικούς χώρους, εισπνέουν 7,4 μικροσωματίδια, στην εργασία τους 6,6 και στους δημόσιους χώρους 6,1. Οι παθητικοί καπνιστές μπορεί να εισπνεύσουν έως και πάνω από 20 σωματίδια.
Αξιολόγηση
Από τα ευρήματα της μελέτης, αξιολογήθηκε η εισπνοή μονοξειδίου με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται. Οι καπνιστές παραμένουν κάτω από το όριο των 8,5 σωματιδίων καπνίζοντας μέχρι και πέντε τσιγάρα την ημέρα. Από το έκτο τσιγάρο και μετά, το εισπνεόμενο μονοξείδιο κινείται σταθερά πάνω από 10 σωματίδια, φτάνοντας τα 35 σωματίδια με το κάπνισμα 50 τσιγάρων ημερησίως. Το μονοξείδιο που εισπνέουν με κάθε τσιγάρο ανέρχεται στο 1 σωματίδιο. Το πούρο περιέχει 2,2 σωματίδια, ο ναργιλές 3,6, τα πουράκια 2,9, η πίπα 3,1 και τα στριφτά τσιγάρα 1,2 μονάδα.
Ο κ. Μπεχράκης διευκρίνισε ότι το μονοξείδιο περνάει από τους πνεύμονες στο αίμα. Συνενώνεται με την αιμοσφαιρίνη των ερυθροκυττάρων, τα οποία παραλύει και δεν τους επιτρέπει να συνδέουν το οξυγόνο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ethnos
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου