Καλώς ήρθατε

Ανεξέλεγκτες τράπεζες και επιτόκια

Γ. Κωστόπουλος - Αντ. Κροντηράς
«Δεν θα τα μειώσουμε» Επιμένουν Alpha και Εμπορική

Μήνυση κατά των τραπεζών από το Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης.

Πρύμναν ανέκρουσε η διοίκηση της Εθνικής, μειώνοντας τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, μετά την έντονη αποδοκιμασία του προέδρου της Τ. Αράπογλου από την κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε απέναντι τόσο στο κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης όσο και τις επιλογές του σε κοινωνικώς ευαίσθητα θέματα.


Η διοίκηση της Εθνικής με χθεσινή της ανακοίνωση για το επίμαχο θέμα της αύξησης των επιτοκίων μέσω της αναγκαστικής αναπροσαρμογής των συμβάσεων αφήνει αιχμές για αντίστοιχες μεθοδεύσεις και από άλλες μεγάλες τράπεζες. Τούτο εκθέτει τον εποπτικό μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος φαίνεται ότι όχι μόνο πιάστηκε στον ύπνο, αλλά αντίθετα άφησε τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, τα οποία σημειωτέον δημοσιεύονται στο διαδικτυακό τόπο της ΤτΕ, να φτάσουν το 20%, ενώ η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υποχρεώσει παλαιότερα τις τράπεζες να συνδέσουν τα επιτόκια αυτά με το βασικό τής ΕΚΤ, το οποίο ως γνωστόν έχει μειωθεί τον τελευταίο μήνα κατά 1%.

Επιπροσθέτως η διοίκηση της Εθνικής... διέψευσε χθες ότι εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της έπειτα από παρέμβαση της ΤτΕ δηλώνοντας στην «Ε» ότι ουδέποτε παρέλαβε σχετική επιστολή από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η Εθνική είναι σαφώς πιο γενναιόδωρο απ' αυτό που είχε δημοσιοποιήσει την προηγούμενη Παρασκευή. Πρόβλεπει την ακύρωση της αύξησης που είχε εξαγγείλει (κατά 0,4%), η οποία όπως αναφέρει είχε δρομολογηθεί πριν από τη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ στις 7 Νοεμβρίου 2008. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η αύξηση αυτή ακολουθούσε αντίστοιχες κινήσεις του ανταγωνισμού, εν όψει ακραίων συνθηκών στο κόστος άντλησης κεφαλαίων και στα περιθώρια πιστωτικού κινδύνου». Με άλλα λόγια η Εθνική «απολογείται» αναφέροντας ότι ακολούθησε τις άλλες μεγάλες τράπεζες, οι οποίες σε αντίθεση με όσα προβλέπουν οι υφιστάμενες συμβάσεις (περί σύνδεσης του τελικού επιτοκίου μόνο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ) αύξησαν τα επιτόκια των πιστωτικών τους καρτών.

Μείον 1% οι κάρτες

* Περαιτέρω από την 1η Δεκεμβρίου η Εθνική μειώνει τα επιτόκια των πιστωτικών της καρτών κατά 1%. Ετσι τα επιτόκια διαμορφώνονται στα επίπεδα που κυμαίνονταν το 2007, από 13% έως 16,55%.

Για τους κατόχους των πιστωτικών καρτών με υπόλοιπο έως 10.000 ευρώ η τράπεζα προχωρεί σε αναχρηματόδοτηση του χρέους αυτού. Οι κάτοχοι αυτοί μπορεί να υπαχθούν στο πρόγραμμα «Αρση Βαρών» και να το εξοφλήσουν με επιτόκιο 10%. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικά για τους άνεργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ η Εθνική παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των σημερινών τους οφειλών από πιστωτική κάρτα άτοκα σε 24 μηνιαίες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει παγώσει για τους επόμενους 6 μήνες όλες τις διαδικασίες πλειστηριασμών.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ απο την enet

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails