Στην εκτός Αθηνών Ελλάδα την κατάσταση εξαθλίωσης και διευρυμένων οικονομικών δυσχερειών αποτυπώνουν κυρίως τα στοιχεία των κατά τόπους μητροπόλεων, οι οποίες συντηρούν εκατοντάδες πολίτες και τις οικογένειές τους μέσω συσσιτίων και οικονομικών προσφορών.
Στην Αλεξανδρούπολη εδώ και λίγο καιρό το Φιλόπτωχο Ταμείο της μητρόπολης διανέμει 140 μερίδες φαγητού ημερησίως σε αναξιοπαθούντες. Στόχος του μητροπολίτη είναι με τη νέα χρονιά οι μερίδες να γίνουν 250 λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Στην Κομοτηνή πρόσφατα απολυμένοι από το «μπαράζ» λουκέτων που έχει χτυπήσει την πόλη ζήτησαν από τη μητρόπολη να τους εντάξει στα συσσίτια της. Την ίδια στιγμή ο δήμος της πόλης σχεδιάζει τόσο την ίδρυση «Κοινωνικού Παντοπωλείου» εντός του 2009 όσο και την επέκταση προγραμμάτων σίτισης και στέγασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι... τη δημιουργία αντίστοιχων καταστημάτων προωθούν εντός των ημερών οι δημοτικές αρχές στην Καλαμάτα και στο Ρέθυμνο, με στόχο να εξυπηρετήσουν τους «αθλίους» των πόλεών τους εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν εκφράσει παράγοντες και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Ήπειρο και στην Πελοπόννησο.
Στην Ξάνθη η ανάγκη για επιβίωση ενώνει χριστιανούς και μουσουλμάνους, δεκάδες εκ των οποίων σιτίζονται από την Εκκλησία. Στην Καβάλα τουλάχιστον 150 άνθρωποι σιτίζονται από φιλανθρωπικές οργανώσεις και την Εκκλησία, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες διανέμονται καθημερινά φέτα και μακαρόνια σε πολυτέκνους. Ίδια η κατάσταση και στις Σέρρες, όπου η μητρόπολη σιτίζει καθημερινά δεκάδες αναξιοπαθούντες και μετανάστες.
Στη Θεσσαλονίκη μόνο η Φιλόπτωχος Αδελφότης δίνει τρόφιμα καθημερινά σε 150 ανθρώπους, ενώ συνολικά οι μητροπόλεις και οι δήμοι της πόλης σιτίζουν περισσότερους από 2.000 ανθρώπους καθημερινά. Αντίστοιχα, σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων δίνουν τρόφιμα σε άλλους 500 Θεσσαλονικείς. Στη Βέροια η μητρόπολη προσφέρει καθημερινά τρία συσσίτια, εκ των οποίων το ένα σε άπορα παιδιά.
tovima
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου