Ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε την πρωθυπουργία με τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες. Η ηθικοπολιτική απαξίωση της κυβέρνησης Σημίτη τον πριμοδότησε εξ αντιδιαστολής. Τα γεγονότα, όμως, διέψευσαν παταγωδώς την επαγγελία του να πατάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ως πρωθυπουργός την ξέχασε, υιοθετώντας την κυνική αντίληψη για την πολιτική. Η αφετηρία της διολίσθησης ήταν το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Τότε, έχασε οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα.
Οι «γαλάζιοι» θεωρούσαν... αδιανόητο το ενδεχόμενο να χάσουν τις εκλογές. Γι’ αυτό κι όταν οι δημοσκοπήσεις έδειξαν το ΠΑΣΟΚ η προσγείωσή τους ήταν μάλλον ανώμαλη. Η εικόνα του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη ήταν εικόνα πρωθυπουργού που έχει εισέλθει σε τροχιά παρακμής.
Οι προσπάθειές του να ανακτήσει τον έλεγχο, κάνοντας επίδειξη πυγμής, μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ. Αυτό που πριν από μερικά χρόνια η κοινή γνώμη εισέπραττε σαν αποφασιστικότητα και ηγετικό χάρισμα, το εισέπραξε σαν προκλητική και κενή αλαζονεία. Ο πρωθυπουργός έχει χάσει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σύρεται από το κλίμα, που διαμορφώνουν άλλοι παράγοντες.
Οι «γαλάζιοι» αναμένουν από τον αρχηγό τη μαγική κίνηση, που θα αντιστρέψει το κλίμα. Μαγικές λύσεις, όμως, δεν υπάρχουν. Η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικού σπασμού. Είναι κυρίως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας. Μ’ αυτή την έννοια δεν είναι κάτι συγκυριακό. Αναμφισβήτητα, η οικονομική κρίση διογκώνει το υπόστρωμα δυσφορίας στην κοινωνία. Είναι, όμως, τα σκάνδαλα, που ενεργοποιούν πολιτικά αυτό το υπόστρωμα και διαφοροποιούν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Το Βατοπέδι τώρα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Λόγω της μεγάλης φθοράς του, το κυβερνών κόμμα μοιάζει με εξασθενημένο οργανισμό. Η καταγγελία του ίδιου σκανδάλου πριν από δύο τρία χρόνια δεν είχε προκαλέσει στη Ν.Δ. ούτε γρατζούνισμα. Τώρα, δημιουργήθηκε χιονοστιβάδα, που της προκαλεί ανήκεστο βλάβη.
Του Σταυρου Λυγερου από την kathimerini
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου