ΕΤΣΙ θάλασσα που τα έχει κάνει η κυβέρνηση στην οικονομία, βλέπετε, μόνο με επώδυνες παρεμβάσεις θα μπορέσουμε να μπούμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Αλλά βέβαια, αν δεν τα είχε κάνει θάλασσα, τότε πιθανότατα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ακόμα πίσω στις δημοσκοπήσεις. Μπλέξιμο...
ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ τις εβδομάδες που πέρασαν το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι είναι περισσότερο προετοιμασμένο από ό,τι ίσως και οι πιο αισιόδοξοι περιμέναμε.
ΠΙΘΑΝΩΣ λόγω και της συμμετοχής του στη Σοσιαλιστική Διεθνή ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να έχει καταλάβει πολύ καλύτερα από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Αλογοσκούφη τη μεγάλη πρόκληση της οικονομικής κρίσης. Και η πρότασή του μοιάζει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας.
Η βασική ιδέα με δυο λόγια είναι... η εξής: στην Ελλάδα δεν μπορούμε να ενισχύουμε απλώς τα εισοδήματα και να περιμένουμε ανάκαμψη της οικονομίας γιατί τα λεφτά αυτά πηγαίνουν σε εισαγωγές. Ένας τέτοιος «πρωτόγονος Κεϊνσιανισμός» θα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα να αυξηθεί το εξωτερικό χρέος.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, στοχευμένες παρεμβάσεις για επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας- όπως η περίφημη πράσινη ανάπτυξη- ακόμα και αν αυξήσουν το χρέος θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ δηλαδή θα φέρουν πίσω τα λεφτά τους και με το παραπάνω.
ΩΣ εδώ καλά. Επειδή όμως ως γνωστόν κατά τον Κέινς μακροπρόθεσμα όλοι είμαστε νεκροί, για να είναι αξιόπιστη μια τέτοια πολιτική το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μας εξηγήσει πού θα βρει τα λεφτά. Η εύκολη απάντηση είναι «από την Κοινότητα». Η σοσιαλιστική ομάδα μάλιστα προτείνει τη δημιουργία ειδικού Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη χρηματοδότηση τέτοιων παρεμβάσεων. Καλώς ή κακώς όμως, αυτή την περίοδο στην Ένωση το πάνω χέρι το έχουν οι κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί. Οι οποίοι, δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένοι να το αποδεχθούν.
ΜΕ άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ αν θελήσει να πραγματοποιήσει την πολιτική του θα πρέπει να βάλει φόρους στους «έχοντες» και κυρίως να αυξήσει κι άλλο το εξωτερικό χρέος.
ΑΣ μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: σε μια περίοδο που η Ελλάδα δανείζεται σχεδόν κατά 50% ακριβότερα από ό,τι η Γερμανία, μια τέτοια προοπτική είναι δύσκολη και ενδεχομένως επικίνδυνη.
ΕΙΝΑΙ παρ΄ όλα αυτά εφικτή; Ασφαλώς. Αν όμως πρώτα η Ελλάδα καταφέρει να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι έχει το σχέδιο και τη θέληση παράλληλα με την πράσινη ανάπτυξη να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά και να μειώσει δραστικά τα ελλείμματα του Δημοσίου.
ΓΙΑ ένα τέτοιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων βέβαια που θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει πει κουβέντα!
Παντελής Καψής από ta-nea
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου