Καλώς ήρθατε

Χρεωκόπησαν και την Υγεία




Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Βουλιάζουν» στα χρέη τα νοσοκομεία του ΕΣΥ (το άνοιγμά τους φτάνει στο δυσθεώρητο ύψος των 4 δισ. ευρώ), ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και ο ΟΠΑΔ αδυνατούν να πληρώνουν τα νοσήλια ακόμα και τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους τους, ενώ η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών καθώς και η περίθαλψη των ασθενών ακόμα και σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής «γειτνιάζουν» περισσότερο με την καλή τύχη παρά με τη συστηματική, επείγουσα ιατρική.

Μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση στα νοσοκομεία ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, που υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «Ε» ότι απαιτούνται μείζονες παρεμβάσεις και αναγκαίες αλλαγές τόσο στο πεδίο των νοσοκομείων όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Κυριόπουλος τονίζει... ότι το πρόβλημα των μεγάλων ελλειμμάτων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχει την αφετηρία του στα μέσα της δεκαετίας του '90, όμως τα τελευταία χρόνια η καμπύλη είναι ιδιαιτέρως ανοδική και τα ανοίγματα με την επικάθιση του ενός ελλείμματος στο άλλο αλλά και με την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και την αλματώδη αύξηση της τιμής καινοτόμων, νοσοκομειακών φαρμάκων έχουν πλέον γεωμετρική πρόοδο. Η υγεία δεν είναι μόνον οικονομικό μέγεθος, τονίζει ο καθηγητής Κυριόπουλος, αλλά κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, χρειάζονται μείζονες παρεμβάσεις από υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Ανάπτυξης, Ασφάλισης. Οι προτάσεις του για την έξοδο από το τούνελ της χρεοκοπίας στην προοπτική της ανάκαμψης είναι:

- Να γίνουν τα νοσοκομεία αυτόνομες επιχειρησιακές μονάδες με κλειστούς, σφαιρικούς προϋπολογισμούς.

- Να υπάρχει έλεγχος από την κεντρική διοίκηση με το κράτος να ρυθμίζει τους κανόνες και να φροντίζει για την τήρησή τους στα νοσοκομεία.

- Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά και να διαπραγματεύονται τις τιμές σε φάρμακα και νοσήλια.

- Να υπάρξει έλεγχος κόστους και γενικότερα να ισχύσει μια πολιτική ελέγχου, καθώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία σπάταλα.

Φάρμακα

Αναλύοντας την υπερχρέωση των νοσοκομείων, ο κ. Κυριόπουλος υπογραμμίζει ότι περίπου τα μισά από τα 4 δισ. ευρώ αφορούν χρέη σε φάρμακα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί νέα, νοσοκομειακά φάρμακα και υλικά τα οποία όμως έχουν υψηλό κόστος. Τα φάρμακα και τα ιατρικά υλικά αφορούν ασθένειες όπως νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά προβλήματα και ορθοπεδικά υλικά καθώς και βιολογικά υλικά γενετικής. Στον πυρήνα αυτού του προβλήματος ενέχεται και η διάρθρωση και γενικότερα η δομή των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς το ημερήσιο κόστος νοσηλείας κυμαίνεται από 200 έως και 600 ευρώ την ημέρα ανά κρεβάτι και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν νοσήλιο που είναι πάντα κάτω από 100 ευρώ. Ετσι σωρεύεται καθημερινά ένα ποσόν που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς τα τελευταία χρόνια ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΝΑΤ, ο ΟΠΑΔ, ο ΟΓΑ, ευρισκόμενα τα ίδια σε δεινή οικονομική κατάσταση, αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα ως προς το αληθινό κόστος νοσήλια.

Στο μεταξύ στο νοσοκομείο «Αττικόν» μειώνουν το νοσηλευτικό προσωπικό από το τμήμα επειγόντων και το αιμοδυναμικό, τμήματα στα οποία οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ότι υπάρχουν τέτοιες και τόσες ελλείψεις που η εφημερία είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς, γι' αυτό και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για όγδοη κατά σειρά εβδομάδα.

«Ναυαρχίδα»

Σε έγγραφο που φέρει ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2006, υπογράφεται από όλους τους γιατρούς της κλινικής, απευθύνεται στον διευθυντή της Β'Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής του «Αττικόν» Δημήτρη Κρεμαστινό, φαίνεται ανάγλυφα η κατάσταση που επικρατεί σε ένα νοσοκομείο που έχει χαρακτηριστεί ως η ναυαρχίδα του ΕΣΥ. Το έγγραφο αναφέρεται σε περιστατικό ασθενούς με εκτεταμένο έμφραγμα και κοιλιακή μαρμαρυγή που έφτασε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο σχεδόν χωρίς αναπνοή και σφιγμό. Οι γιατροί, υπερβάλλοντας τους εαυτούς τους και τα μέσα που διέθεταν, εφάρμοσαν ανάνηψη και κατόρθωσαν να τον επαναφέρουν, χρειαζόταν όμως άμεσα να γίνει αγγειοπλαστική (μπαλονάκι). Το αιμοδυναμικό εργαστήριο όμως ήταν κλειστό διότι δεν υπήρχε νοσηλευτικό προσωπικό κι έτσι ο ασθενής μεταφέρθηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και του έκαναν θρομβώλυση. Δείτε πώς περιγράφουν οι γιατροί την εφημερία γκραν-γκινιόλ: «Οι ασθενείς που έχουν ένδειξη επείγουσας αγγειοπλαστικής βρίσκονται στο έλεος της τύχης, καθώς το εργαστήριο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό να λειτουργήσει και βασίζεται στην εθελοντική προσφορά εργασίας του προσωπικού του εφόσον αυτό ανευρεθεί. Δεν υπήρχε υπεύθυνη νοσηλεύτρια στην αίθουσα αναζωογόνησης, το καρδιολογικό ιατρείο διαθέτει έναν νοσηλευτή. Κλήθηκε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό στην αίθουσα αναζωογόνησης με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς του τμήματος επειγόντων περιστατικών να μείνουν χωρίς την αντίστοιχη φροντίδα. Ελλείψει τραυματιοφορέα ο ασθενής μεταφέρθηκε στη Μονάδα με τον νοσηλευτή του καρδιολογικού ιατρείου και τους ειδικευόμενους γιατρούς της κλινικής...».

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails