Καλώς ήρθατε

Κρύβουν την αποτυχία

Λίγους μήνες μετά την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, 7 από τα 13 νέα Ταμεία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Δημοσιεύουν στοιχεία του... 2006, ενώ πλέον η περιουσία τους έχει απώλειες κοντά στα 7 δισ. ευρώ.

Με... ξεπερασμένα στοιχεία προσπαθεί η κυβέρνηση να «κρύψει» τη βαθιά κρίση του ασφαλιστικού συστήματος. Επτά μόλις μήνες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, επτά από τα δεκατρία νέα Ταμεία -τα οποία καλύπτουν το 90% των εργαζόμενων- αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση... δίνει στη δημοσιότητα παρωχημένα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των φορέων, οι οποίοι δίνουν άνιση μάχη με τα ελλείμματα, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες και τη γήρανση του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό πως η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ μιλά για έλλειμμα στα μεγάλα Ταμεία της χώρας ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Απασχόλησης για την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων αφορούν στο 2006. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι ήδη ξεπερασμένα, ιδιαίτερα μετά τις δραματικές επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών φορέων.

Αρκεί να αναφερθεί πως με βάση τα επίσημα στοιχεία η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων ανερχόταν το 2006 στα 29,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο με βάση εκτιμήσεις των ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση αυτή τη στιγμή η περιουσία έχει πέσει στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ (4,5 δισεκατομμύρια είναι οι απώλειες από την πορεία των μετοχών και των ομολόγων και 1,5 δισεκατομμύριο χρησιμοποιήθηκε για τρέχουσες ανάγκες).

Ενδεικτικό του πόσο παρωχημένα είναι τα στοιχεία είναι το ότι στα δομημένα ομόλογα αναγράφεται η τιμή κτήσης τους και όχι η τωρινή τους αξία (η οποία είναι ως και 45% χαμηλότερη).

«Εξωπραγματική» είναι η εικόνα για την οικονομική κατάσταση πολλών Ταμείων, που καταγράφεται στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2008. Είναι χαρακτηριστικό πως:

  • Στον ΟΑΕΕ στον κλάδο σύνταξης προβλέπεται έλλειμμα της τάξης των 170 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο με βάση την πορεία των οικονομικών του ασφαλιστικού φορέα φέτος απαιτούνται 600 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες.
  • Στο ΙΚΑ ο κοινωνικός προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (σύνταξη και ασθένεια). Ωστόσο ο φορέας παρακρατεί τις οφειλές του προς τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και την Εστία για να καταβάλει τις συντάξεις και στο τέλος του έτους -μετά τις συγχωνεύσεις- το οργανικό έλλειμμα θα αγγίξει το 1,5 δισεκατομμύριο.
  • Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εμφανίζεται έλλειμμα 116 εκατομμυρίων, όταν απαιτούνται 600 εκατομμύρια για τις τρέχουσες ανάγκες. Μάλιστα εκτιμάται πως μέχρι το τέλος της χρονιάς ο φορέας θα χρειάζεται 750 εκατομμύρια ευρώ!
  • Στον ΟΓΑ εμφανίζεται έλλειμμα 297 εκατομμυρίων ευρώ στον κλάδο υγείας, όταν στην πραγματικότητα θα φτάσει τα 750 εκατομμύρια.
  • Στο ΤΑΠ-ΟΤΕ υπάρχει εκτίμηση για 90 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα, αλλά στην πραγματικότητα (χωρίς την κρατική χρηματοδότηση) είναι 750 εκατομμύρια έλλειμμα.

«Μυθοπλασία»
«Ο κοινωνικός προϋπολογισμός του 2008 δεν είναι παρά μια απόδειξη του μυθοπλαστικού ταλέντου αυτής της κυβέρνησης», τονίζει από το ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σημειώνεται πως με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση μόνο έξι από τα νέα ταμεία δεν έχουν αυτή τη στιγμή προβλήματα: το ΤΑΠΙΤ, το ΤΕΑΙΤ, το ΕΤΑΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες), το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης), το ΤΕΑΠΑΣΑ (αστυνομία κ.α.) και το ΤΕΑΔΥ.

Από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σημείωσε πως «επειδή γενικά πολύς λόγος γίνεται για την περιουσία των ταμείων και τη σημερινή λογιστική τους αποτίμηση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει θέμα ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου ή εκποίησης της περιουσίας των φορέων, καθώς το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και τις εν γένει παροχές υγείας».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, κατά την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο τα Ταμεία θα έχουν πλεόνασμα, καθώς υπολογίζονται 55,4 δισεκατομμύρια έσοδα και 51,8 δισεκατομμύρια δαπάνες.

Με αφορμή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Μαμωνάς σημειώνει πως το ΤΑΠΙΤ θα χορηγήσει συντάξεις στο προσωπικό του Ταμείου των εργαζομένων στα λιμάνια (κάτι που προβλεπόταν). Παράλληλα σημειώνει πως αυτό θα βαρύνει μόνο τον συγκεκριμένο φορέα και δεν θα επιμεριστεί σε όλα τα ενοποιημένα Ταμεία.

ΑΥΞΗΣΗ 18% ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Σε χειρότερη κατάσταση τα Ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών

Με αργό θάνατο απειλούνται τα ταμεία, καθώς μέσα σε μία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 18% οι συνταξιούχοι και μόλις κατά 8% οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως στα ταμεία κύριας ασφάλισης σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 1.73 εργαζόμενοι, ενώ για να ήταν υγιής η σχέση έπρεπε να διαμορφωθεί στο ένα προς τρία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, τα οποία τον Αύγουστο πήραν τον... δρόμο για το ΙΚΑ. Αρκεί να αναφερθεί πως σε έξι ειδικά ταμεία -του ΗΣΑΠ, της Εθνικής, της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΤΒΑ, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ- οι συνταξιούχοι ξεπέρασαν τους εργαζόμενους.

Αντιθέτως καλύτερη είναι η κατάσταση στα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ), των ναυτικών πρακτόρων και των εργαζομένων στον Τύπο. Για παράδειγμα στο Ταμείο Ασφαλίσεως Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου η αναλογία διαμορφώνεται στο 1 προς 8.76.

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται και στην επικουρική ασφάλιση, όπου σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν 2,70 εργαζόμενοι (πέρυσι ήταν 1 προς 2.77). Ωστόσο για να είναι υγιή τα ταμεία, κανονικά έπρεπε η αναλογία να διαμορφωθεί στο ένα προς τέσσερα.

Σημειώνεται πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται νέα επιδείνωση στη σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων στην επικουρική ασφάλιση. Αυτό οφείλεται στο ότι τα επικουρικά ταμεία έχουν σχετικά λίγα χρόνια ζωής και μέχρι τώρα δεν είχαν προλάβει πολλοί ασφαλισμένοι να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μπαράζ κινητοποιήσεων με αφετηρία τις 26 Νοεμβρίου

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Η πρώτη κινητοποίηση θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου, με κεντρικό θέμα την «τύχη» του Ταμείου Πρόνοιας, ενώ τον Δεκέμβριο (πιθανότατα στις 15) θα υπάρξει κοινή απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για ασφαλιστικό και προϋπολογισμό.

Χθες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης, για να συζητήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ταμείο Πρόνοιας. Οπως έγραψε το Σάββατο το «Εθνος», ο ασφαλιστικός φορέας έχει χρήματα για να καταβάλει το εφάπαξ σε 55 συνταξιούχους, όταν οι αιτήσεις αγγίζουν τις 15.000.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κρίσιμη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για να αναζητηθούν τρόποι στήριξης του φορέα.

«Τα ταμεία καταρρέουν, οι μισθοί κατρακυλάνε, η ανέχεια βυθίζει σε ανασφάλεια την κοινωνία», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, προσθέτοντας «ζητάμε άμεσα κρατική επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χωρίς μείωση εφάπαξ και αύξηση εισφορών».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις σημείωσε «Σε αυτή τη συγκυρία, ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει στις τράπεζες. Δεν είναι δυνατόν, όταν το Δημόσιο έχει στη διάθεσή του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων, να χαρίζουν αυτά τα χρήματα στις τράπεζες. Δεν πρέπει να πάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, ενώ θα πρέπει να επανακρατικοποιηθεί η Εθνική και να στηριχθεί η Αγροτική Τράπεζα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ethnos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails