Σε συνδυασμό δε και με τις ειδήσεις για τα μεγάλα πλάνα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ, δείχνουν να δημιουργούν ένα πιο θετικό κλίμα.
Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για αντιστροφή της έλλειψης εμπιστοσύνης, που συνεχίζει να κυριαρχεί στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές, ή για ξεκαθάρισμα στον ορίζοντα της ύφεσης.
Φαίνεται, πάντως, ότι οι μειώσεις των επιτοκίων παραμένουν ισχυρό χαρτί στα χέρια των νομισματικών αρχών. Το ζήτημα είναι όμως ότι οι μειώσεις αυτές δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' άπειρον, δεδομένου ότι ήδη βρισκόμαστε πολύ κοντά στο μηδέν. Στη μεν Fed, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 1% και στην ΕΚΤ στο 3,25%.
Και τα δύο ιδρύματα έχουν... αφήσει να εννοηθεί ότι η μείωση, για την οποία μιλούν τώρα, κινείται στη μισή εκατοστιαία μονάδα. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, οι δύο κεντρικές θα μείνουν σύντομα από... καύσιμα.
Και ο λόγος είναι ότι η μεν αμερικανική οικονομία δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει με το βασικό επιτόκιο της Fed ακριβώς στο μηδέν, στην δε Ευρωζώνη το αντίστοιχο κατώτατο βρίσκεται κοντά στη μία ακέραια μονάδα.
Να θυμίσουμε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρούσε για χρόνια το βασικό της επιτόκιο του γιεν [JPY=X] στο μηδέν. Εκεί όμως επενδυτές και αποταμιευτές είναι... σαμουράι και τοποθετούνται με αποδόσεις δυσδιάκριτες για εμάς τους Δυτικούς. Η Δύση πολύ δύσκολα θα μπορούσε να δουλέψει με μηδενικά επιτόκια.
Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα είναι ότι σύντομα οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης δεν θα διαθέτουν πλέον πυρομαχικά στο μέτωπο των επιτοκίων. Και, δυστυχώς, αν μέχρι τότε ο ορίζοντας της κρίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει, κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα χρειαστούν άλλοι σχεδιασμοί.
Και οι σχεδιασμοί αυτοί δεν μπορούν να είναι διαφορετικοί από χορηγήσεις περισσότερου μετρητού χρήματος και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις, από την πλευρά των εμπορικών τραπεζών, που θα ζητούν τις νέες πιστώσεις.
naftemporiki
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου