Καλώς ήρθατε

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο των τραπεζών

Άρχισε το απόγευμα της Τρίτης στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πακέτου των 28 δισεκ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας. ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στα κοινωνικά μέτρα που θα εντάξει στο αναθεωρημένο κείμενο του προϋπολογισμού ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πάντως άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για γενικευμένες παρεμβάσεις.

Όπως αποκάλυψε η «Κ» της Κυριακής, η Κομισιόν έθεσε πλήθος ερωτημάτων στην ελληνική πλευρά και ζήτησε συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο σχέδιο προκειμένου να εγκριθεί. Στον φάκελο υποστήριξης του σχεδίου περιελήφθη κατ' απαίτηση της Κομισιόν και επιστολή του διοικητή της ΤτΕ με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία αναφέρονταν οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή του σχεδίου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν χθες ότι συμφωνήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος, αλλά όχι έγκριση» έλεγαν κύκλοι της κ. Κρους, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, από τα 27 σχέδια έχουν εγκριθεί περίπου τα μισά.

Με περιορισμένες αλλαγές το νομοσχέδιο

Σε περιορισμένες αλλαγές... προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στο νομοσχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η συζήτηση του οποίου άρχισε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, «οι αλλαγές έγιναν προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει πιο συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων διαφορετικών χωρών».

Με τις νέες ρυθμίσεις αυστηροποιείται καταρχήν το θέμα διάθεσης των μερισμάτων από τις τράπεζες που θα μπουν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα όσες τράπεζες έχουν μπει στο πρόγραμμα, δεν θα δίνουν μερίσματα για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, παρά μόνο κατ' εξαίρεση και με απόφαση του υπουργού.

Επίσης το ανώτατο όριο για τις εγγυήσεις του δημοσίου θα είναι τρία χρόνια αντί για πέντε, ενώ τα ομόλογα του δημοσίου θα είναι τριετή αντί πενταετή.

Κλείνοντας, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι περιορισμένες αυτές αλλαγές, είναι απάντηση στη κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο καιρό, ότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητήθηκαν μεγάλες αλλαγές.

ΠΑΣΟΚ

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος υπογράμμισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του να βοηθηθούν οι τράπεζες ώστε, όπως είπε, να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά αλλά αυτό, πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις, με διαφάνεια και με την διασφάλιση ότι θα κατευθυνθούν στα ελληνικά νοικοκυριά, κάτι που δεν γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο.

«Το νομοσχέδιο δεν έχει τίποτα άλλο παρά μόνο μια γενική ευχή ότι τα λεφτά θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά. Δεν είστε σοβαροί όταν λέτε ότι δεν θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο. Το πρώτο που χρειάζεται είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία για την έξοδο από τη κρίση κάτι που δεν κάνετε», πρόσθεσε ο κ. Παπαχρήστος.

ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος του ν/σ που είναι η θωράκιση και προστασία του καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορεί να αποτελεί στόχο της εργατικής τάξης και της ελληνικής οικογένειας, γιατί είναι εκμεταλλευτικός. Όπως είπε, και αυτό το πακέτο θα κληθούν να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ως «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και πρόσθεσε ότι όλα τα διάφορα μοντέλα που εφαρμόστηκαν αποδεικνύεται ότι απέτυχαν.

ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξαν ότι «το ν/σ για τα 28 δισ. στο τραπεζικό κεφαλαίο συνιστά ένα μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο με το οποίο υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας, της οικονομίας και κυρίως του ελληνικού λαού». Ακόμα εξέφρασαν την διαφωνία τους και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση υπό προϋποθέσεις των τραπεζών, γιατί, όπως είπαν, στην ουσία συνιστά άλλοθι. Τέλος πρότεινε την επαναφορά της Εθνικής Τράπεζας υπό δημόσια ιδιοκτησία.

ΛΑΟΣ

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι την ίδια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει από πτώχευση, ο πρωθυπουργός απουσιάζει, ενώ συμπλήρωσε ότι όσα και να δώσει στις τράπεζες, του χρόνου θα ξαναζητήσουν και άλλα χρήματα.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «βαθιά ανήθικη επιλογή της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομίας, το κόστος είναι συγκεκριμένο για τον ελληνικό λαό που θα το πληρώσει γιατί είναι ζεστό χρήμα που δεν υπάρχει στο δημόσιο ταμείο και θα βρεθεί από δανεισμό που θα επιβαρύνει το χρέος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να αναστείλει όλα τα στεγαστικά δάνεια των αγροτών οι οποίοι, όπως είπε, πλήττονται από όλη αυτή τη κρίση και θα πρέπει να τους στηρίξουμε. Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τις τράπεζες οι οποίες κέρδισαν τα τελευταία χρόνια πολλά, σε μια περίοδο κρίσης και τα υπερκέρδη τους προήρχοντο από τους οικονομικά ασθενέστερους».
kathimerini

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails