Καλώς ήρθατε

Αλλο Κυκλάδες και μικρά νησιά (Ιο και στην Αντίπαρο) και άλλο Ρόδος

Του Γιώργου Λιαλιου απο την kathimerini

Οι ρυθμίσεις του χωροταξικού και οι διαφαινόμενες επιπτώσεις τους...

Είναι λάθος να δίνονται οι ίδιοι κανόνες για την τουριστική ανάπτυξη στις Κυκλάδες ή στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, με μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Οι δήμαρχοι και οι φορείς των νησιών πρέπει να ενεργήσουν χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, προκειμένου να αποσυρθούν από το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό οι σχετικές διατάξεις. Αυτά δηλώνει στην «Κ» η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Αρια Μανούσου - Μπινοπούλου, υποστηρίζοντας ότι η σχεδιαζόμενη εντατική «τουριστικοποίηση» της Ιου προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια. Η «Κ» συνεχίζει το διάλογο γύρω από τις επιπτώσεις του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με την παράθεση απόψεων και την καταγραφή ενστάσεων από όλες τις πλευρές.

Ανησυχία και προβληματισμός

Οπως τονίζει η κ. Μανούσου - Μπινοπούλου, στις κοινωνίες των Κυκλάδων επικρατεί ανησυχία σχετικά με τις ρυθμίσεις του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και τις διαφαινόμενες επιπτώσεις τους. «Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τις ξενοδοχειακές μονάδες που θα περιλαμβάνουν παραθεριστική κατοικία. Πρέπει να υπάρξουν ειδικές περιοριστικές ρυθμίσεις για τις Κυκλάδες», σημειώνει.

Η βουλευτής Κυκλάδων... δηλώνει αντίθετη και στην εξίσωση των Κυκλάδων με τα μεγάλα νησιά. «Για παράδειγμα, δεν μπορεί στην Ιο και στην Αντίπαρο να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια ξενοδοχειακών κλινών και δόμησης με την Κρήτη και τη Ρόδο. Δεν είμαι αντίθετη στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων· πιστεύω όμως ότι στις Κυκλάδες πρέπει να αποφεύγονται τα τεράστια ξενοδοχεία, προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την κοινωνία των νησιών». Προτείνει επίσης η αναλογία ξενοδοχειακών κλινών ανά στρέμμα να συναρτάται με την έκταση του κάθε νησιού, αλλά και τα υδάτινα αποθέματά του.

Η ευθύνη, βέβαια, για τις «ομαδοποιήσεις» των νησιών δεν ανήκει μόνο στο ΥΠΕΧΩΔΕ. «Για ορισμένα από τα μικρά νησιά ήταν οι τοπικοί άρχοντες που ζήτησαν και μάλιστα επιτακτικά την υπαγωγή τους σε λιγότερο αυστηρές διατάξεις. Για παράδειγμα, ο κοινοτάρχης Κιμώλου έστειλε επιστολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ μετά το αρχικό σχέδιο, διαμαρτυρόμενος ότι η υπαγωγή του νησιού σε περιορισμούς θα ενισχύσει την απομόνωσή του!».

Ειδικά για την περίπτωση της Ιου, πάντως, η οποία «φωτογραφίζεται» από το χωροταξικό του τουρισμού ως πεδίο δημιουργίας μεγάλων τουριστικών μονάδων, η βουλευτής Κυκλάδων κάνει μια καταγγελία. «Η πόρτα για να πωληθούν μεγάλες εκτάσεις στην Ιο είχε ανοίξει όταν ήταν υπουργός Αιγαίου ο κ. Νίκος Σηφουνάκης. Τότε, με ένα νόμο αύξησε απότομα την αρτιότητα και «αχρήστευσε» τα μικρά οικόπεδα. Έτσι, οι κάτοικοι αποθαρρύνθηκαν και πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές. Η υπόθεση αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη, για να πέσουν οι τιμές και να αλλάξουν χέρια μεγάλες εκτάσεις».

Η «Κ» ζήτησε την άποψη του κ. Σηφουνάκη. «Η αύξηση της αρτιότητας αφορούσε τις κατά παρέκκλιση χαμηλές αρτιότητες των ενός και δύο στρεμμάτων», λέει. «Μια τραγική κατάσταση που οδηγούσε στην υπερδόμηση των νησιών. Αυξάνοντας την αρτιότητα, δεν ρίχνεις τις τιμές γιατί διατηρείς το τοπίο και αυξάνεις την αξία του μακροπρόθεσμα».

antiparios

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails