Καλώς ήρθατε

Σπάνια σύνοδος Αφροδίτη, Δία και Σελήνης



Μια σπάνια σύνοδος μεταξύ Αφροδίτη, Δίας και Σελήνης ξεκινά από αύριο και θα ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η σπάνια ουράνια συνάντηση θα είναι ορατή ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού. Στη νοτιοδυτική πλευρά του ουρανού, σχετικά κοντά στον ορίζοντα, ο Δίας και η Αφροδίτη θα αρχίσουν να πλησιάζουν από το απόγευμα της Πέμπτης και την Κυριακή θα φαίνονται να απέχουν μόλις δύο μοίρες -περίπου όσο το πλάτος ενός δάχτυλου αν κανείς τεντώσει το χέρι μπροστά στα μάτια του.

«Πρόκειται σίγουρα για μια ασυνήθιστη σύμπτωση, να βρεθεί το φεγγάρι εκεί τις ημέρες που ο Δίας και η Αφροδίτη πλησιάζουν στην ελάχιστη μεταξύ τους απόσταση» σχολιάζει ο ΜακΡόμπερτ, από το αμερικανικό περιοδικό Sky and Telescope

Δίας και Αφροδίτη θα φαίνονται να πλησιάζουν πολύ κοντά, ωστόσο, στην πραγματικότητα, η μεταξύ τους θα παραμένει μεγάλη. Το φεγγάρι, το λαμπρότερο μέλος της τριάδας, θα βρίσκεται σε απόσταση 406.000 χιλιομέτρων από τη Γη, η Αφροδίτη σε απόσταση 151 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ ο ελαφρώς χλωμότερος Δίας θα απέχει 869 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η συνάντηση των τριών ουρανίων σωμάτων δεν... είναι τόσο σπάνια, όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι ορατή. Το επόμενο ανάλογο ραντεβού δεν αναμένεται πριν από τις 18 Νοεμβρίου του 2052. Αρκετά νωρίτερα, την παραμονή της φετινής Πρωτοχρονιάς, αναμένεται μια σύνοδος Αφροδίτης και Σελήνης.
ta-nea

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails