Καλώς ήρθατε

Το μέγα θαύμα!

Στη Βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές όπου οι αξίες των ακινήτων θα εκτινάσσονταν στήθηκε το κόλπο γκρόσο της Μονής Βατοπεδίου, μπροστά στο οποίο η ανταλλαγή του ολυμπιακού ακινήτου φαίνεται να ωχριά.

Από την παραχώρηση των ακινήτων στην Ουρανούπολη και το Καϊμακτσαλάν η Ιερά Μονή Βατοπεδίου και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στις ανταλλαγές των οικοπέδων φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζουν περισσότερα από 440 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα στις περιοχές αυτές παραχωρήθηκαν στη Μονή, ενώ σχεδιάζονταν αλλαγές στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό και μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακές παρεμβάσεις, τις οποίες μόνο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου γνώριζε.

Η μεθόδευση των ανταλλαγών δείχνει πως οι μοναχοί είχαν εσωτερική πληροφόρηση από την ΚΕΔ και το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών για το ότι οι αξίες των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές θα κατέγραφαν κατακόρυφη αύξηση ύστερα από τις υπό σχεδιασμό κρατικές παρεμβάσεις.

Σαφές γίνεται επίσης ότι... στην ΚΕΔ υπήρξε ένας κεντρικός συντονιστής, ο οποίος έστησε την επιχείρηση με ακρίβεια και είχε αφενός πρόσβαση σε όλες τις κρίσιμες πληροφορίες και αφετέρου τέτοια πολιτική κάλυψη και επιρροή, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει τις επιθυμητές και κατάλληλες υπουργικές αποφάσεις ανά πάσα στιγμή. Ολα τα παραπάνω «προσόντα» δείχνουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ, Κωνσταντίνο Γκράτζιο.
Στην περίπτωση της Ουρανούπολης Χαλκιδικής δεν πρόκειται απλώς για μια ανταλλαγή κάποιων ακινήτων του Δημοσίου, αλλά για την παραχώρηση όλης της παραλιακής ζώνης πριν από την είσοδο στον οικισμό μήκους 1 χιλιομέτρου και συνολικής έκτασης άνω των 3.000 στρεμμάτων τ.μ. με εμπορική αξία που υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

Τόσο ο κεντρικός συντονιστής στην ΚΕΔ όσο και το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών φαίνεται να είχαν από πολύ νωρίς «υπηρεσιακή» πληροφόρηση ότι η παραπάνω μη δασική περιοχή επρόκειτο να μπει στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο ως «περιοχή ανάπτυξης τουρισμού και αναψυχής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ή μόνη που θα μπορούσε να γνωρίζει για τις αλλαγές στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό ήταν η ΚΕΔ και προφανώς από εκεί ενημερώθηκαν αρμοδίως οι εκτιμητές του ΣΟΕ. Μάλιστα το ΣΟΕ καταγράφει αυτό το στοιχείο και στην έκθεσή του για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Η πληροφορία αυτή φαίνεται ότι είχε διαρρεύσει και στη Μονή, η οποία ανάμεσα σε πολλές άλλες προσφορότερες από μια πρώτη άποψη επιλογές κατέληξε σε αυτά τα ακίνητα από τα οποία μπορούσε να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, όπως αυτό προκύπτει από τη διαφορά της κοστολόγησης του ΣΟΕ, η οποία ήταν 1,2 εκατ. ευρώ και την πραγματική εμπορική τους αξία, η οποία ήταν περίπου 400 φορές μεγαλύτερη.

Αυτά τα 3.000 στρέμματα φαίνεται πως ήταν και ο κεντρικός στόχος πίσω από την παραχώρηση συνολικά 8.606 στρεμμάτων προς τη Μονή Βατοπεδίου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι ορκωτοί εκτιμητές φαίνεται να ήξεραν ότι η παραπάνω περιοχή πρόκειται να πάρει μεγάλη αξία, πολύ σύντομα κοστολόγησαν τα 3.000 στρέμματα όσο θα κοστολογούνταν το πολύ 4 ή 5 στρέμματα.

Υστερα από αυτό το μόνο που έλειπε ήταν το αμφιλεγόμενο συμβόλαιο, τον Μάιο του 2007, της Αικατερίνης Πελέκη.

«Γείτονες» με τον Γκράτζιο
Με απόλυτη ακρίβεια φαίνεται να ήταν σχεδιασμένη και η παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου 180 στρεμμάτων δίπλα από το θέρετρο του Αγίου Αθανασίου στον Νομό Πέλλας πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ της ΚΕΔ μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Τα τεύχη της δημοπράτησης έχουν την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ, Κώστα Γκράτζιου, όπως επίσης και τα περισσότερα, εκτός από δύο, συμβόλαια παραχώρησης ακινήτων στη Μονή.

Ως εκ θαύματος και σε αυτήν την περίπτωση τα 180 στρέμματα με εμπορική αξία 40 εκατ. ευρώ εκτιμήθηκαν από το ΣΟΕ ότι αξίζουν 360.000 ευρώ. Η Μονή κατάφερε να κάνει άλλη μία επιτυχημένη ανταλλαγή παίρνοντας οικόπεδα που ενώ για τους «κοινούς θνητούς» θεωρούνταν τυχαία, όμως όλως τυχαίως γειτνίαζαν με την έκταση στην οποία είχε σχεδιάσει η ΚΕΔ να υλοποιήσει μεγάλη επένδυση μέσω των ΣΔΙΤ.

Γεγονός που γνώριζε μόνο η ΚΕΔ.

ΟΛΟΙ ΕΝΗΜΕΡΟΙ
Από πέρυσι ενημέρωσαν το Μαξίμου οι τοπικές Αρχές

Για το θέμα του Αγίου Αθανασίου είχε ενημερωθεί από τον δήμαρχο Βεγορίτιδας, Α. Κάρτα, το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ήδη από τον Οκτώβριο του 2007. Το γραφείο του πρωθυπουργού περιορίστηκε στο να ζητήσει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ να αποστείλει επιστολή στον δήμαρχο με την οποία να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αυτό δείχνει ότι ο Κώστας Γκράτζιος δεν ενεργούσε από μόνος του, αλλά ότι έπαιρνε άνωθεν εντολές και φρόντιζε να τις υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η ηγεσία της ΚΕΔ, Γκράτζιος - Παπαγεωργίου φαίνεται να έδειχναν τυφλή εμπιστοσύνη στις εξόφθαλμες εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, παρότι την ίδια στιγμή είχαν δεχθεί εισήγηση από τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας Στ. Ζερβουδάκη να εφαρμοστεί ο ιδρυτικός νόμος της ΚΕΔ και για όλα τα ακίνητα του Δημοσίου που παραχωρούνταν να υπάρχουν και «οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας για την καλύτερη εξασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

Το χρυσοφόρο σχέδιο των ακινήτων-φιλέτων στη Βόρεια Ελλάδα επρόκειτο να συμπληρωθεί με τα 220 στρέμματα που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου στην Ιερισσό. Ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης, μέρος της οποίας μάλιστα βρίσκεται μέσα σε υδροβιότοπο, επιχειρήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου με τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Εβρου της ΝΔ, Ακης Γεροντόπουλος. Η μεθόδευση αποκαλύφθηκε τότε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ο αποχαρακτηρισμός αποφεύχθηκε.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ από το ethnos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails